Ludovic Orban negociază cu ALDE, PMP și Pro România susținerea la votul de învestitură

Premierul desemnat Ludovic Orban are, joi, o serie de întâlniri cu liderii și reprezentanții ALDE, Pro România și UDMR pentru negocierile în vederea formării unui Guvern, au declarat surse din partid pentru Mediafax.

Liberalii vor negocia, vineri, și cu USR pe această temă. Totodată, partidul condus de Ludovic Orban va discuta, vineri, cu organizații care reprezintă societatea civilă privind viitorul Executiv, au mai spus sursele.

Președintele PMP Eugen Tomac și președintele executiv al partidului, Marius Pașcan, vor merge, de la ora 16.00, în Parlament, la discuțiile cu Ludovic Orban.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat înainte de întâlnirea cu Orban că formațiunea pe care o conduce este dispusă să susțină viitorul guvern numai dacă sunt respectate unele criterii, cum ar fi ca Executivul să nu guverneze prin OUG pe Justiție și nealterarea cotei unice de impozitare. Tăriceanu a reafirmat că ALDE nu va vota un Executiv în care să fie partidul lui Traian Băsescu: "PMP, condus de turnătorul Petrov nu are ce să caute într-un guvern care are nevoie și de o curățenie morală".

Îți mai recomandăm Vlad Alexandrescu (USR): Nu votăm guvernul Orban dacă cele 4 condiții nu sunt îndeplinite înainte. E încă un pas spre alegeri anticipate

Pe e altă parte, USR a anunțat seara trecută că este dispus să renunțe la stabilirea unui calendar pentru alegeri anticipate, dacă sunt respectate criteriile cerute de formațiune. Dan Barna a reiterat solicitarea către președintele Klaus Iohannis și premierul desemnat Ludovic Orban ca în procesul de formare a majorității necesare învestirii Guvernului să includă și condițile USR-PLUS, altfel USR nu va mai vota noul Executiv în Parlament. Aceste condiții trebuie să treacă prin parlament înainte de votul pentru învestirea guvernului, a declarat pentru Europa Liberă senatorul USR Vlad Alexandrescu.

Îți mai recomandăm USR a decis: Nu intră la guvernare. Cele 4 condiții imposibile pentru votul de învestitură 

La consultările de la Cotroceni și UDMR i-a transmis președintelui Klaus Iohannis că, dacă se va decide un guvern din partea PNL, UDMR vrea ca acesta să se ocupe de bugetul pe anul viitor, de rectificarea bugetară pe acest an, să organizeze în mod cinstit următoarele trei alegeri și să nu guverneze prin OUG.

Sunt necesare minim 233 de voturi în Parlament pentru ca noul Guvern să poată fi învestit.