Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, consideră ”incorectă” discuția despre alegerea primarilor și a președinților de consilii județene în două tururi de scrutin, pentru că s-ar schimba regulile în timpul jocului. În opinia lui Ciolacu, o astfel de măsură ar putea fi discutată pentru alegerile locale din 2024.
„Dacă vor depune o lege de asumare pentru alegerile primarilor în două tururi, categoric PSD va depune o moțiune de cenzură. Văd că și UDMR susține. Sperăm să putem propune și un alt guvern.”, a declarat Marcel Ciolacu, duminică seara, la Antena 3.
Îți mai recomandăm Dacian Cioloș cere Guvernului Orban să-și angajeze răspunderea pentru alegerea primarilor și a șefilor de CJ în două tururiLiderul interimar al PSD nu este de acord nici cu organizarea de alegeri anticipate cât timp nu există o situație de criză.
"În orice stat democratic alegerile anticipate se fac când există o criză. În acest moment nu există, decât dacă vrem noi să o provocăm. Există un Parlament ales, un președinte ales și un Guvern minoritar. Nu e prima dată în istorie când avem un Guvern minoritar. (…) Eu cred că dânşii încearcă să forţeze aceste alegeri anticipate în urma unor sondaje de opinie, lucru total nedemocratic şi total neproductiv pentru România. (…) Anticipatele apar când nu există o majoritate conturată", a declarat Ciolacu.
Ciolacu: Nu sunt de acord cu desființarea Secției speciale
Referitor la Secția specială de investigare a magistraților, președintele interimar al PSD a spus că nu este de acord cu desființarea acesteia. "Cum o vor desființa? Trăim într-o țară democratică, există niște reguli democratice. Am văzut cu toții cum a funcționat România fără Secția specială (…) Au fost niște abuzuri recunoscute inclusiv de Comisia de la Veneția. Nu sunt de acord cu desființarea, dar nu cred că eu sau PSD contăm foarte mult în privința votului pe care urmează să îl dea", a declarat Marcel Ciolacu.
După ședința Comitetului Executiv de miercuri, Marcel Ciolacu lăsa să se înțeleagă că PSD ar putea fi de acord cu desființarea Secției speciale dacă asociațiile din domeniul judiciar o vor cere.
"Aș vrea să văd foarte clar de la CSM, de la judecători, de la procurori, ce părere au. Dacă opinia asociațiilor din justiție va fi ca această Secție să fie desființată, presupun că și Partidul Social Democrat va vota în consecință", a spus Ciolacu.
Guvernul Orban a discutat, vineri, un Memorandum privind Secția specială de investigare a magistraților, Ministerul Justiţiei propunând desfiinţarea acesteia sau regândirea modului în care funcţionează.
Secția Specială face obiectul unei largi consultări a instanțelor și parchetelor din țară, care au răspuns, în proporție de peste 80%, că doresc desființarea Secției Speciale de investigare a magistraților. Comisia Europeană, GRECO și Comisia de la Veneția au recomandat desființarea acestei structuri concepute de guvernul PSD, sub ministeriatul lui Tudorel Toader.