Ministrul de Interne, Marcel Vela, susține că acuzațiile care i se aduc privind o colaborare cu Securitatea sunt „o ciorbă reîncălzită", cu care s-a confruntat și în 2000, și publică documente ale CNSAS, din 2001 și 2007, pe acest subiect.
„Observ că în aceste zile este o efervescență crescută a atacurilor la adresa mea, deranjând probabil prea tare lumea ,,băieților deștepți" din zona Ministerului Afacerilor Interne. Să nu uităm că MAI are un buget total de aproximativ 4 miliarde de euro și un ministru nou, venit din provincie, fără să știe hațișurile și conexiunile tridimensionale din aceasta zonă, deranjează foarte multe persoane", afirmă Marcel Vela într-o postare pe pagina de Facebook.
Referindu-se la acuzațiile privind Securitatea, ministrul publică două documente din corespondența pe care a purtat-o cu CNSAS. Într-unul, datat 2 septembrie 2001, CNSAS îi comunică: „nu s-a identificat niciun dosar întocmit de fosta Securitate despre persoana dumneavoastră".
Cel de-al doilea document este Decizia CNSAS din 18 iunie 2007, în care se precizează că, pe baza „materialului probator" avut la dispoziție până la acea dată, Marcel Vela „nu a fost agent/colaborator al poliției politice comuniste".
„Totodată, amintesc că s-au verificat arhivele și în anul 2019, iar concluziile CNSAS sunt publicate acum pe site-ul www.cnsas.ro la rubrica Menținere Decizii", mai spune Marcel Vela în postarea de pe Facebook.
Schimbările de la Jandarmerie
Marcel Vela a anunțat, pe 20 decembrie, că a schimbat din funcție șefii Jandarmeriei, după ce aceștia „nu au prea colaborat cum trebuie”, cu Ministerul de Interne, mai ales în privința desecretizării dosarului 10 august.
De altfel, ministrul de Interne declara, la începutul lunii decembrie, că jandarmii l-au dezamăgit „un pic” și că vor fi demiteri pentru că au tergiversat desecretizarea dosarului 10 august.
Disputa Marcel Vela – Raed Arafat
La ultima videoconferință cu prefecții, din 31 decembrie 2019, Marcel Vela a avut o discuție tensionată cu Raed Arafat, secretar de stat, coordonatorul departamentului pentru Situații de Urgență. Marcel Vela l-a întrebat pe Raed Arafat de ce nu pot zbura pe timpul nopții toate elicopterele SMURD, fără să îl lase pe secretarul de stat să răspundă.
„Un copil putea să moară din organizări de acest gen, subiective. Mor oameni în România din cauza asta. Ce-ați făcut timp de 20 de ani?”, a întrebat Vela.
După videoconferință, Raed Arafat a postat pe contul de Facebook răspunsuri la întrebările ministrului Vela, susținând toate elicopterle SMURD pot executa misiuni noaptea dacă pilotul comandant este pregătit pentru asta și că nu toate elicopterele SMURD sunt funcționale 24/24 ore, pentru că nu sunt suficienți piloți.
„Dacă luăm ce s-a realizat în aviația SMURD în ulltimii 20-22 ani, am început cu un singur elicopter închiriat de la Transgaz la Târgu Mureș în 1999 care deservea toată țara și am ajuns la baze aeriene de salvare cu elicoptere moderne la Mureș, București, Iași, Constanta, Galați, Arad, Craiova și Jibou, ultima fiind operațoinalizată în 2019. Există și un elicopter utilizat în zona Delta Dunării pentru evacuarea pacienților din zonele izolate deservit de doi paramedici”, a explicat Arafat în postarea amplă cu 9 puncte.
Ministrul de Interne, Marcel Vela, anunța, la începutul lunii decembrie, într-o conferință de presă, că într-o săptămână va avea concluzia auditului de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat, dar nu a comunicat nicio decizie.