3 minute | Atac armat într-o școală din Finlanda. Moartea unei gravide. Kallas se retrage din cursa neoficială pentru șefia NATO

Atacul armat al băiatului de 12 ani a avut loc într-o școală generală dintr-un oraș liniștit de la marginea capitalei Helsinki, Finlanda.

Un copil de 12 ani și-a ucis un coleg și a rănit alți doi într-un atac armat în Finlanda. O gravidă a murit la mai puțin de 24 de ore după internare. Drum aproape liber pentru Rutte către șefia NATO.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • În Finlanda, un copil de 12 ani a adus o armă la școală și și-a împușcat colegii, ucigând unul și rănind alți doi.
  • O femeie gravidă în 16 săptămâni s-a internat la Spitalul de Urgență de la Bacău. A murit la câteva ore după.
  • Kaja Kallas, premiera Estoniei, spune că îl susține pe Mark Rutte pentru șefia NATO, după ce o știre de Ziua Păcălelilor a făcut furori pe internet.

Atacul armat al unui copil în Finlanda

Un băiat finlandez de 12 ani din Vantaa, un oraș la nord de capitala finlandeză Helsinki, și-a împușcat marți dimineața trei colegi de clasă. Unul dintre ei a murit la fața locului, în timp ce alți doi au fost răniți. Copiii, cu toții în clasa a 6-a, tocmai se întorseseră din vacanța de Paște. Informații pe site-ul de știri finlandez Yle.

Băiatul a fugit de la fața locului și a fost reținut la 4 kilometri de școală, ținând o armă care cel mai probabil aparținea unei rude, potrivit Euronews. El și-a recunoscut fapta. Conform BBC, în Finlanda copiii sub 15 ani nu pot fi urmăriți penal, așa că băiatul va fi interogat și apoi predat serviciilor sociale.

Băiatul de doar 12 ani și-a împușcat colegii și a încercat să fugă de la locul faptei, dar a fost găsit mai puțin de o oră mai târziu.

Ministrul finlandez al educației, Anna-Maja Henriksson, a declarat cu lacrimi în ochi că este șocată că un copil de 12 ani ar fi putut obține o armă. Ea spune că guvernul va dori să susțină mai bine sănătatea mintală a elevilor și să se asigure că armele nu vor mai putea ajunge în școli pe viitor. Mai multe la Yle.

Finlandezii, vânători înrăiți, dețin 1,5 milioane de arme, toate cu permis. Minorii peste 15 ani pot obține permis pentru a folosi armele altora. The Guardian scrie despre cum Finlanda și-a întărit standardele pentru deținerea armelor după două atacuri șocante din 2007 și 2008.

Tot pe site-ul Yle, experții din Finlanda discută o temă grea: cum putem vorbi cu copiii despre atacurile armate în școli?

În mai 2023, un băiat de 14 ani din Belgrad, Serbia, a ucis opt colegi și un paznic după ce a deschis focul în școală.

Moartea unei gravide la Spitalul Județean din Bacău

Alina Maria Cergan, o tânără de 38 de ani, a murit la Spitalul Județean Bacău la mai puțin de 24 de ore după ce a fost internată.

Ea era însărcinată în 16 săptămâni și ajunsese la spital pentru crampe abdominale și vărsături. I s-a spus că fătul murite, primise o listă de medicamente, dar brusc a fost transferată la secția de chirurgie. La doar câteva ore după o intervenție despre care medicii au spus că a avut succes, tânăra a suferit două atacuri cardio-respiratorii și a murit. Detalii la Europa Liberă.

Spitalul și poliția desfășoară amândouă anchete și familia tinerei a sesizat Comisia de Malpraxis, însă nu se va cunoaște pe deplin cauza morții ei decât după autopsie. Directorul spitalului spune că tânăra fusese monitorizată întreg timpul, conform Digi24.

Alina Maria Cergan reușise să conceapă prin inseminare in vitro cu partenerul ei, un lucru pe care amândoi îl considerau a fi o mare împlinire.

În vara anului trecut, Alexandra Ivanov, o tânără de 25 de ani aflată la a patra sarcină, și-a pierdut viața după ce a ajuns la spitalul din Botoșani unde nu se aflau medicii de care avea nevoie, și care au amânat-o pe ziua următoare. Despre caz poți citi pe site-ul Europa Liberă.

Situația nu e mai ușoară în România nici pentru femeile care își doresc, fără complicații de sănătate, să facă avort. Potrivit Asociației Moașelor Independente, 80% din unitățile medicale publice din țară nu oferă servicii de avort la cerere. Europa Liberă a tratat subiectul, recent, la Țară în Service.

Ruta lui Rutte către șefia NATO, lipsită de obstacole

Premierul olandez Mark Rutte devine favoritul pentru postul de șef NATO, după ce premiera Estoniei, Kaja Kallas, și-a declarat susținerea pentru candidatura lui. Kallas era singurul nume din regiunea est-europeană preferat la nivel internațional, însă ea s-a retras din cursa neoficială pentru postul alianței. Detalii în Politico.

Ea a fost nevoită să clarifice această declarație după ce site-ul Estonian World a publicat o știre de 1 aprilie, de Ziua Păcălelilor, conform căreia candidatura ei ar fi susținută de principalele puteri occidentale. Până și un istoric important a crezut gluma, scrie Politico.

Marți, Rutte a primit și susținerea Lituaniei: este susținut acum de 28 din cele 32 de țări ale alianței, potrivit NL Times. Deși Rutte rămâne candidatul preferat, Turcia dorește să aibă o influență aparte asupra deciziilor care privesc țările non-UE iar Ungaria se împotrivește numirii lui Rutte, scrie Euractiv.

Majoritatea țărilor NATO îl susțin pe Rutte, însă decizia trebuie luată în unanimitate. Singurul contracandidat mai rămâne Klaus Iohannis.

Nu există un proces clar de alegere a șefului NATO, așa că Letonia își dorește să audă propunerile lui Rutte înainte să-l voteze, conform The Guardian. În martie, Financial Times scria că NATO are nevoie de un lider fad și lipsit de ideologie, făcându-l pe Rutte candidatul perfect.

Singurul concurent pentru postul NATO mai este președintele României, Klaus Iohannis. Primele reacții la anunțul său din martie le găsești la Europa Liberă, la fel și câteva scenarii pentru candidatura sa.

Până și cea mai puternică țară din NATO, Statele Unite, spun că-l susțin pe Rutte dar că îl „respectă” pe Iohannis, un semn că președintele român nu are șanse să obțină postul. Mai multe la Europa Liberă.

Alte subiecte:

  • Un cutremur de 7,4 grade pe scara Richter a lovit Taiwanul în dimineața de miercuri - cel puțin patru oameni au murit și alți 50 au fost răniți. The Guardian ține un live blog cu toate informațiile.
  • Politico scrie despre cum SUA și alte țări occidentale doresc să incorporeze în NATO grupul internațional condus de SUA care livrează arme către Ucraina.
  • Mai multe organizații umanitare au oprit livrarea ajutoarelor în Fâșia Gaza, după ce un atac al armatei israeliene a ucis șapte angajați ai World Central Kitchen care se întorceau dintr-o misiune umanitară. The Guardian are detalii.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Pe Google News, ne găsești AICI.

Toate cele bune,
Sabina