3 minute | Alegerile care definesc cele două Georgii, din Caucaz și Statele Unite. Lupta împotriva arderii deșeurilor

„Suntem Europa”, spun protestatarii din Georgia de ani întregi, în timp ce guvernanții lor aleg să imite legile Rusiei. Tbilisi, martie 2023.

Alegerile care vor scrie viitorul Georgiei, între UE și Rusia. În SUA, Trump și Harris vor să câștige statul Georgia, încă nehotărât. Garda de Mediu a depus o plângere penală împotriva localnicilor din Sintești/jud.Ilfov.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • Georgienii votează mâine în alegerile care le-ar putea deschide calea ori spre Occident, ori spre autoritarism pe model rusesc.
  • În cealaltă Georgia, cea americană, Kamala Harris aduce pe scena mitingurilor superstaruri, în timp ce Donald Trump dă indicii despre cine ar defini o nouă administrație republicană.
  • Garda de Mediu vrea să oprească arderile de deșeuri din satul Sintești/jud.Ilfov.

Alegerile care determină viitorul Georgiei

Mâine vor avea loc alegeri în Georgia. Miza este enormă: Rusia vs Occident, realmente. Europa Liberă explică tot ce trebuie să știi despre acest vot crucial pentru Georgia. Neîncrederea dintre putere și opoziție este atât de profundă, încât nu a avut loc nicio dezbatere, scrie Financial Times.

Dacă partidul prorus Visul Georgian va câștiga, acesta ar putea lua mai multe măsuri autoritare, inclusiv să interzică opoziția, așa cum a promis - iar fostul președinte Mihail Saakașvili spune că Georgia independentă ar putea „înceta să existe”. Partidul la putere le spune oamenilor că, dacă vor vota cu opoziția, vor „suferi ca ucrainenii”, conform Emerging Europe. Este o campanie urâtă, consideră atât georgienii cât și ucrainenii, potrivit Eurasianet.

Mii de oameni demonstrează pentru Europa în ultimele zile, la Tbilisi. Dacă opoziția va câștiga, vor putea pune punct celor 12 ani în care Visul Georgian a reprimat democrația pas cu pas, scrie Le Monde. Însă opoziția este o grupare eterogenă care a găsit cu greu unitatea și susținerea publică în trecut, conform Centrului pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA).

Imagine definitorie pentru protestele din 2023, împotriva legii agenților străini: Poliția încearcă să doboare cu tunuri cu apă o femeie care ține un steag al Uniunii Europene. Tbilisi, martie 2023.

De precizat este că 80% dintre georgieni își doresc să se apropie de Europa și să adere la UE - dar îndepărtarea sau nu de valorile europene este la mâna partidului, punctează Politico.

Georgienii ies în stradă pentru a păstra calea democratică și europeană a țării încă din 2023. De două ori, guvernul a vrut să introducă o lege a agenților străini pe model rusesc: prima oară, au abandonat-o, însă în mai anul acesta au aprobat-o, în ciuda protestelor masive organizate mai ales de tineri. A urmat o altă lege pe model rusesc, împotriva comunității LGBT. Prin urmare, poliția georgiană a anunțat cu două zile înaintea alegerilor că a cumpărat noi tunuri cu apă, potrivit OC Media.

Site-ul Civil Georgia face un timeline al represiunii de anul acesta. Îți mai recomand articolul de la Politico despre bărbații georgieni cu gura cusută, perspectiva de la New Eastern Europe despre cum Rusia va influența alegerile și analiza Carnegie Europe despre cum o victorie a Visului Georgian ar putea împinge țara spre o revoluție.

Georgia on my mind

În cealaltă Georgia, cea americană, candidata democrată la președinția SUA, Kamala Harris, a participat joi la un miting electoral în capitala Atlanta împreună cu fostul președinte Barack Obama. New York Times scrie despre cum Obama a încercat să-i transmită lui Harris din avântul pe care l-a avut el. Fostul președinte s-a declarat îngrijorat de posibila revenire la putere a lui Trump, numindu-l „periculos”, scrie CNN.

La fel ca în cântecul lui Ray Charles din 1960, „drumul duce înapoi spre tine, Georgia”: încă nu e clar cu cine ar vota statul american, așa că ambii candidați speră să-l tragă de partea lor, explică NPR. Cel mai recent sondaj de opinie îi arată pe Trump și Harris la egalitate în Georgia, scrie Forbes.

Kamala Harris cu fostul președinte Barack Obama la mitingul din Atlanta, 24 octombrie.

În schimb, Trump a participat miercuri la un miting în Duluth, un oraș de lângă Atlanta. El a numit-o pe Harris „nebună” și a adus în fața mulțimii mai multe figuri conservatoare care s-ar implica într-un posibil nou mandat, scrie CNN.

Un oficial local spune că statul Georgia a combătut luna acesta un atac cibernetic provenit dintr-o țară străină, conform CNN.

Următorul miting de pe agenda lui Harris este în Houston, Texas, unde se zvonește că va participa și cea mai cunoscută fiică a orașului, Beyonce. Pe măsură ce ziua alegerilor se apropie, strategia lui Harris a trecut de la a inspira bucurie la a-l numi pe Trump fascist, scrie BBC.

Arderea deșeurilor

Garda de Mediu a depus o plângere penală împotriva comunității care arde ilegal deșeuri în satul Sintești/jud. Ilfov, scrie Europa Liberă. Așadar, nu împotriva unui singur om sau firme, ci împotriva celor care ard deșeuri de pe șapte străzi anume din sat.

Plângerea vine după ani întregi în care Garda de Mediu a desfășurat zeci de acțiuni în zonă, aplicând amenzi, confiscând deșeuri. Acum instituția promite consecințe și mai grave, punctează Buletin de București. Până și în interiorul Capitalei, autoritățile strâng zeci de tone de deșeuri aruncate.

În Sintești, câțiva localnici ard cu insistență deșeurile, în ciuda numeroaselor intervenții ale autorităților.

Europa Liberă a scris și în 2021 despre arderile din Sintești, după ce arderile de acolo au aruncat un nor de poluare spre București. Poluarea agravată de arderile de deșeuri este un pericol imens pentru sănătate, scrie Libertatea, iar aceasta se întețește în lunile de iarnă, potrivit raportului AerLive pe 2023.

Îți mai recomand câteva articole de la Europa Liberă: despre praful din orașe, despre gropile ilegale de gunoi (cei de la Recorder au și ei o investigație de pe urmele „mafiei gunoaielor”) și despre adevărul din spatele laudelor companiilor care spun că reduc deșeurile.

Alte subiecte:

  • Ce spun candidații la prezidențiale despre dreptul la avort? Te îndrum spre conturile de Instagram ale Gen, știri și al Centrului Filia, care au abordat acest subiect.
  • Politico vorbește cu oficialul european care a fost eliberat dintr-o închisoare iraniană după mai mult de doi ani de arest.
  • În Wall Street Journal, despre conversațiile secrete ale miliardarului Elon Musk cu președintele rus Vladimir Putin.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Pe Google News ne găsești AICI.

Un weekend liniștit,

Sabina