Bun găsit,
Iată cele mai importante știri ale zilei:
- PNL a decis ieri ca Nicolae Ciucă să fie propunerea lor pentru funcția de prim-ministru. PSD promite că „până joi” România va avea guvern, însă nu vorbește despre un nume de premier.
- WTA ar putea retrage turneele de tenis din China dacă oficialii chinezi nu oferă un răspuns cu privire la dispariția unei tenismene care l-a acuzat pe fostul vicepremier al țării de abuz sexual.
- Japonia va anunța astăzi un pachet de sprijin în valoare de 490 de miliarde de dolari pentru a amortiza economia afectată de pandemia de Covid-19.
Guvernul rămâne la stadiu de promisiune
Negocierile de ieri dintre social-democrați și liberali s-au terminat cu o singură certitudine: România nu va avea un guvern plin nici săptămâna aceasta. Liderii PSD și PNL au avut abordări diferite în conferințele de presă de după întâlnire, semn că luminița de la capătul negocierilor dintre cele două partide este încă difuză.
Marcel Ciolacu, președintele PSD, a spus jurnaliștilor că România va avea un guvern „până joi”. Nu e clar însă cine va fi premierul, care va fi organigrama guvernamentală sau planul de guvernare. Dl Ciolacu a vânturat aceleași mesaje electorale de la precedentele ieșiri publice: „vrem să construim”, „toată lumea să fie mulțumită”, „echilibru guvernamental”.
Rămân întrebările: Când? Pe cine? Cu cine?
Dinspre PNL, singura veste notabilă este îngenuncherea de către partid a liderului Florin Cîțu. Liberalii au decis ca propunerea lor de prim-ministru să fie generalul în rezervă Nicolae Ciucă.
Acesta a ieșit aseară în fața jurnaliștilor flancat de președintele PNL și de prim-vicepreședinți, într-o scenă care aduce aminte de cea în care dl. Cîțu însuși era prezentat ca propunere de premier de către fostul lider liberal Ludovic Orban. Remember Ludovic Orban?
Între timp, până ca politicienii să facă ca „toată lumea să fie mulțumită”, țara trebuie guvernată. Iar lipsa unei rectificări bugetare, pe care un guvern minoritar nu o poate adopta, poate crea probleme dintre cele mai neașteptate. Europa Liberă a analizat chestiunea.
Unde este Peng Shuai?
Asociația de Tenis Feminin ar putea renunța la turneele din China în lipsa unui răspuns concret privind acuzațiile tenismenei Peng Shuai împotriva fostului vicepremier al Chinei.
Sportiva de performanță, fost număr 1 mondial la dublu, nu a mai fost văzută public de pe 2 noiembrie, când a postat pe Weibo un mesaj în care a susținut că a fost agresată sexual de fostul oficial de top Zhang Gaoli. Shuai a spus că acesta ar fi violat-o după ce a invitat-o la el acasă pentru a juca tenis.
Postarea sportivei a dispărut rapid de pe rețeaua socială, iar discuția despre acest subiect a fost imediat blocată în mediul online din China, puternic strangulat de cenzură.
Nici Zhang și nici guvernul chinez nu au comentat acuzațiile. Reprezentanții Asociației de Tenis Feminin spun că nu au reușit să o contacteze pe tenismenă în tot acest timp, ceea ce îi îngrijorează.
Subiectul aduce aminte de mișcarea #metoo, ce a pornit din SUA și care a dus la dezvăluiri despre abuzuri sexuale la care ar fi fost supuse mai multe vedete din industria filmului american. Doar că, spre deosebire de cazul Peng Shuai, #metoo nu doar că nu a fost ascuns sub preș, ci a dus la oprobiu public asupra acuzaților (uneori nejustificat) sau chiar cătușe.
O altă veste cu impact global vine din Japonia. Guvernul japonez a anunțat un pachet financiar de 490 de miliarde de dolari pentru a ajuta economia țării să își revină din criza provocată de pandemie. Planul de cheltuieli, al treilea de la începutul pandemiei, „este suficient pentru a oferi poporului japonez un sentiment de siguranță și speranță”, crede premierul Fumio Kishida.
Dezinformarea, o problemă de siguranță natională
Europa Liberă a analizat în detaliu una dintre cele mai periculoase amenințări asupra securității naționale a României: dezinformarea. Pandemia a arătat cât de vulnerabilă este societatea în fața acestui fenomen, dar și cât de nepregătite sunt instituțiile.
În ultimii ani, oameni simpli sau chiar oficiali au propagat în social-media știri false care au influențat milioane. În tot acest timp, autoritățile au privit de pe margine și au ridicat din umeri.
Pandemia se va termina, chiar dacă vom fi nevoiți să trăim cu virusul mulți ani de acum încolo. Însă germenii dezinformării sunt încă în formare, iar societatea nu pare a avea sistemul imunitar suficient de puternic pentru a-i respinge. E nevoie de intervenția statului.
O altă investigație publicată de Europa Liberă este cea referitoare la Romgaz și cum a ajuns compania de stat să plătească un miliard de dolari pentru o concesiune ce a fost acordată gratuit de stat.
Alte subiecte:
- Criza migranților de la granița Uniunii Europene cu Belarusul s-a detensionat joi dimineață, după ce guvernul din Belarus a evacuat persoanele rămase în taberele construite de-a lungul frontierei cu Polonia.
- Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că elevii se pot reîntoarce fizic în școli în localitățile unde rata de infectare e de sub 3 la mia de locuitori.
- Inflație record în întreaga lume. De ce nu intervin băncile centrale și la ce trebuie să se aștepte România.
Dacă aveți întrebări și comentarii în privința subiectelor de mai sus și nu numai, ne puteți scrie la treiminute@rferl.org
Rămâneți sănătoși.
Cele bune,
Ionuț