3 minute | SUA și gazul rusesc din Europa, România la OCDE, facturi mai mici la energie

Colegii Europei Libere din Ucraina au realizat această caricatură pentru a ilustra cât de important este gazul rusesc pentru Europa.

O știre de primă pagină din presa internațională de astăzi aduce aminte de un eveniment istoric remarcabil al secolului XX: blocada sovietică asupra Berlinului din 1948-49. În 2022, SUA caută soluții pentru Europa în cazul în care Rusia ar bloca resursele de gaze.

Bun găsit,

Iată știrile zilei:

  • SUA negociază cu cei mai mari furnizori de gaze din lume pentru ca Europa să nu fie afectată în cazul în care Rusia oprește livrările de gaze, pe fondul conflictului din Ucraina.
  • Consiliul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a inițiat negocierile de aderare cu România, un obiectiv major de politică externă încă din 2004.
  • Guvernul României a adoptat marți un nou set de măsuri de sprijin în domeniul energiei. Consumatorii nu vor plăti mai mult de 0,80 bani pe kWh la energia electrică şi 0,31 bani pentru kWh la gaze naturale pentru facturile pe februarie și martie.

„Blocada” Europei

Președintele american a spus ieri că, dacă Vladimir Putin va decide ca Rusia să atace Ucraina, ar fi „cea mai importantă invazie de după al Doilea Război Mondial”, iar acest lucru „va schimba lumea”.

Joe Biden este de părere că dl Putin ar trebui sancționat personal dacă atacă Ucraina, o măsură rarisimă în lumea politicii internaționale, care l-ar pune pe liderul de la Kremlin pe o listă scurtă din care mai fac parte Bashar-al-Assad, dictatorul din Siria sau Muammer Gaddafi, fostul lider al Libiei.

New York Times remarcă în ediția de astăzi că, deși majoritatea țărilor vestice au transmis mesaje de avertizare față de Rusia în contextul crizei din Ucraina, în țara estică lucrurile sunt mult mai calme.

Unii analiști sunt de părere că atitudinea oficialilor de top ucraineni poate avea mai multe explicații: să mențină piețele economice stabile sau să nu provoace panică. Alții sunt de părere că, în Ucraina, cetățenii au acceptat deja că țara lor poate intra oricând într-un conflict cu Rusia.

Vladimir Putin ar putea fi sancționat personal, dacă decide să invadeze Ucraina, spune președintele SUA, Joe Biden.

O altă știre care ține prima pagină a ziarelor internaționale este despre intenția SUA de a ajuta Europa în cazul unei crizei a gazelor. Gazul este cea mai importantă armă economică a lui Vladimir Putin, iar escaladarea conflictului din Ucraina l-ar putea determina pe liderul rus să o folosească, în ciuda pierderilor de zeci de miliarde de dolari.

Oficialii americani au precizat ieri că au negociat cu mai mulți furnizori globali de gaze și sunt încrezători că, în cazul în care Rusia ar închide conductele de gaze, Europa nu va avea de suferit în timpul iernii. Unul dintre principalii furnizori este Qatar, al cărui emir, Tamim bin Hamad al-Thani, va vizita Casa Albă la finalul acestei luni.

Sprijinul oferit de SUA Europei pentru prezumtivul blocaj energetic provocat de Rusia amintește de intervenția americană de la finalul anilor ’40, din Berlinul de Vest. Atunci, sovieticii au blocat accesul la resurse al locuitorilor, care au primit până la urmă alimente și alte lucruri necesare vieții de zi cu zi pe cale aeriană. Era începutul Războiului Rece, dar și evenimentul care a dus la înființarea NATO.

România la OCDE

Pe plan intern, o veste excelentă pentru România este începerea negocierilor de aderare a țării la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Ecoomică (OCDE). România are ca obiectiv major aderarea la această organizație încă din 2004, dinainte de a deveni membră a Uniunii Europene.

Invitația adresată României înseamnă că țara poate deveni, într-un interval de timp neclar în acest moment, membră a grupului de economii dezvoltate din care fac acum parte 38 de țări, inclusiv SUA, Germania, Franța, Japonia, Danemarca, Elveția etc.

Alături de România, marți, au mai fost invitate la negocieri Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia şi Peru. Aderarea ar însemna nu doar o recunoaștere internațională a funcționalității economiei românești, dar și obligativitatea decidenților naționali de a respecta și accepta politici publice asumate de OCDE în domeniul economic.

Un alt subiect care a suscitat mult interes în ultimele zile este legat de faptul că România nu a fost invitată, luni seară, la discuțiile organizate de Joe Biden cu privire la securitatea flancului estic al NATO. Europa Liberă a discutat cu doi foști miniștri de externe pentru explicații.

Președintele SUA a organizat luni o întâlnire la care au participat lideri ai NATO din Europa, dar și Polonia, pe tema securității din Europa de Est.

Nu ratați de pe site-ul nostru nici analiza despre lipsa de transparență a unor instituții esențiale din domeniul securității naționale. Consiliul Suprem de Apărare a Țării, de pildă, nu a mai publicat un raport de activitate din 2016. Și e doar un exemplu.

Facturi mai mici la utilități

Guvernul României a adoptat marți un nou set de măsuri de sprijin în domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale. Măsura ar trebui să ajute cetățenii să își poată plăti facturile pe lunile februarie și martie. Nu și cele pe ianuarie și decembrie, însă.

Astfel, spun autoritățile, nimeni va plăti mai mult de 0,80 bani pe kWh la energia electrică şi 0,31 bani pentru kWh la gaze naturale, indiferent de consum.

Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 de kWh energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale se vor plăti 0,68 de bani pentru kWh la energie electrică şi circa 0,22 bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse.

La final, vă propun un reportaj realizat de colegii mei la Bod/jud. Brașov, acolo unde, acum 80 de ani, a fost înregistrată cea mai scăzută temperatură ce a fost vreodată măsurată în România.

Alte subiecte:

Dacă aveți sugestii sau idei de subiecte pe care să le abordăm la Europa Liberă ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Cele bune,

Ionuț