3 minute | Ucraina vrea arme, demnitatea dlui Bode și un „pentito” în Parlamentul European

O miză importantă pentru Ucraina este obținerea de tancuri Leopard, pe care Germania a ezitat până acum să le livreze.

Discuții importante privind aprovizionarea cu arme a Ucrainei înaintea primăverii au loc săptămâna aceasta la nivel înalt. Kievul spune că livrarea de noi echipamente este esențială pentru a câștiga războiul.

Bun găsit,

Iată subiectele zilei:

  • Ucraina solicită Occidentului arme pentru a câștiga războiul cu Rusia. Soția președintelui Zelenski, Olena, a făcut un apel în acest sens la Davos. Mai multe discuții la nivel înalt au loc zilele acestea.
  • Tribunalul Sălaj a respins cererea ministrului de Interne Lucian Bode, care a cerut în instanță suspendarea ordinului prin care a fost constituită comisia ce a stabilit că a plagiat în teza de doctorat. Secretarul general al PNL a deschis un nou proces.
  • Un presupus lider al unei rețele criminale implicată în scandalul de corupție „Qatargate”, care a zguduit Parlamentul European, a fost de acord să dezvăluie ce țări au fost implicate și cum a funcționat gruparea.

Arme pentru Ucraina

Ucraina se așteaptă la o ofensivă rusească începând din primăvară și singura soluția pentru a recuceri cât mai multe teritorii până atunci este să aibă mai multe arme.

Săptămâna aceasta au loc discuții importante între lideri politici și militari occidentali privind dotarea cu arme a Kievului. Negocierile au început, în Polonia, unde generalul Mark A. Milley, șeful Statului Major Comun al SUA, s-a întâlnit față în față cu omologul său ucrainean.

New York Times scrie că Pentagonul se va folosi de un depozit secret pe care îl are în Israel pentru a trimite obuze de artilerie Kievului. Armamentul de acolo este destinat, teoretic, conflictelor pe care SUA le poate avea în Orientul Mijlociu, au dezvăluit oficiali americani și israelieni pentru publicația americană.

Despre necesitatea ca Ucraina să primească arme a vorbit ieri, la Davos/Elveția, și soția președintelui Zelenski, Olena. Tot acolo, mai mulți oficiali ucraineni au făcut lobby pe lângă liderii globali și formatorii de opinie să își folosească influența pentru a ajuta Ucraina.

Olena Zelenska a vorbit în fața audienței de la Davos susținând cauza țării sale. Ea a spus că Ucraina are nevoie de arme occidentale.

Astăzi și mâine, la Bruxelles se vor întâlni miniștrii apărării din NATO pentru a face un bilanț războiului, iar vineri va avea loc o întâlnire la Baza Aeriană Ramstein din Germania la care vor participa și oficiali din afara Alianței.

O miză importantă pentru Ucraina este obținerea tancurilor de luptă moderne germane Leopard 2, unele dintre cele mai bune pe care le are Occidentul. Cancelarul Olaf Schol a desemnat un nou ministru al Apărării, însă este în continuare reticent pe acest subiect, scrie Politico. Liderul german ar aștepta un semnal de la SUA.

Ieri, la Washington, premierul olandez, Mark Rutte, i-a spus președintelui Biden că Țările de Jos intenționează să ofere Ucrainei o baterie de rachete de apărare aeriană Patriot, urmând exemplul Statelor Unite și Germaniei. În discursul său de noapte, Volodomir Zelenski a numit-o „o știre foarte importantă”.

Dl Bode, plagiatul și procesele

În țară, e așteptat încă un mesaj clar din partea PNL cu privire la acuzațiile de plagiat aduse ministrului de interne Lucian Bode, secretar general al partidului.

Europa Liberă a vorbit telefonic, ieri, cu europarlamentarul Rareș Bogdan și cu vicepreședintele Robert Sighiartău pe acest subiect. Am primit non-răspunsuri. Sighiartău a motivat că așteaptă o întâlnire a BPN (Birou Politic Național) pe această temă, în timp ce dl Bogdan spune că Ministerul de Interne nu e pe „agenda sa”; în trecut, pe surse, presa îl vedea pe Rareș Bogdan posibil viitor ministru de Interne.

Lucian Bode spune că își va căuta dreptatea în instanță după ce UBB a stabilit că ar fi plagiat în lucrarea de doctorat.

Liberalii ar aștepta, de fapt, un semnal de la Cotroceni, de la președintele Klaus Iohannis, care nu a avut încă nici o reacție pe acest subiect, scrie Libertatea.

Subiectul nu există nici pe agenda PSD, care pare a rămâne în expectativă pe o temă care, în trecut, a mai dat jos miniștri. Al treilea lider din Coaliție, Kelemen Hunor, președintele UDMR, a avut o reacție: „Plagiatul, dacă se dovedeşte, dacă există o decizie definitivă, este furt intelectual, indiferent cine a făcut şi indiferent dacă este vorba de 4%. Aici nu trebuie să te joci cu procentele.”

Ieri, Tribunalul Sălaj a respins cererea lui Lucian Bode de suspendare a ordinului în baza căruia a fost constituită comisia ce a devoalat plagiatul ministrului. Dl Bode a reacționat: „Așa cum alții au ales să mă discrediteze și eu am dreptul să îmi apăr demnitatea. Lupta mea pentru adevăr nu se oprește aici, ea abia acum începe”. Ministrul a anunțat că va deschide un nou proces.

Urmează dezvăluiri despre corupția din Parlamentul European?

BBC scrie că un presupus lider al unei rețele criminale implicate în scandalul de corupție din Parlamentul European a fost de acord să dezvăluie ce state au fost implicate și cum a funcționat.

Pier Antonio Panzeri este un fost membru al Parlamentului European și unul dintre cei patru suspecți reținuți în Belgia. Avocatul său a declarat că va „spune tot” ce știe despre acuzațiile de mită oferită de Qatar și Maroc în schimbul influențării unor decizii ale Parlamentului European.

Pier-Antonia Panzeri este unul dintre cei deținuți în urma scandalului Qatargate din Parlamentul European.

Despre bani au vorbit, la Davos, ieri, și mai mulți oameni de afaceri și vedete. Moștenitoarea familiei Disney, Abigail, și actorul Mark Ruffalo au fost printre cei care au transmis un mesaj către guverne privind suprataxarea bogaților.

În țară, TVR a depus plângere penală împotriva unui angajat care a vândut, în numele instituției, peste 700 de bilete la meciurile mondialului de fotbal din Qatar.

Iar în Europa Liberă puteți citi despre o decizie a CEDO privind cuplurile de același sex care ar putea avea efecte inclusiv în România.

Alte subiecte:

  • Frații Tate - Milionari la televizor, faliți în evidențele Fiscului. Ce afaceri au cei doi în România.
  • Fostul comandant al Grupului Wagner care a fugit în Norvegia se temea pentru viața lui.
  • Cunoscut activist vegan din București, acuzat că a abuzat sexual fete între 10 și 19 ani. Dezvăluirile a șase victime: „Criteriile lui: să fie virgine, tinere, inocente”.

Nu uitați, ne puteți scrie la adresa de email treiminute@rferl.org. Ne găsiți și pe Facebook și Instagram.

Cele bune,
Ionuț