3 minute | Prietenii domnului Putin, controversa dronelor Ucraina – România, PNL are condiții

La întâlnirea de luni, de la Soci, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan și președintele Vladimir Putin au discutat despre acordul cerealelor din Ucraina. Președintele rus a spus că ridicarea sancțiunilor împotriva propriei agriculturi.

La Soci, președintele Turciei a făcut mult pentru imaginea lui și puțin pentru Ucraina. Următoarea întâlnirea prietenoasă a lui V. Putin va fi cu liderul Coreei de Nord, de la care vrea să obțină arme. Politica românească nu are mult timp de „externe”: PNL și PSD își caută viziunea fiscală comună.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar urma să se întâlnească luna aceasta, în Rusia. Potrivit unui oficial american, cei doi vor să discute furnizarea de armament către Rusia.
  • Președintele Turciei nu a reușit să îl convingă, luni, pe Vladimir Putin să accepte revenirea Rusiei în acordul care permite transportul sigur al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră. Turcia a anunțat însă promisiuni de cooperare bilaterală, în ciuda sancțiunilor impuse Moscovei de Occident.
  • PNL acceptă planul PSD de a adopta măsuri fiscale prin asumarea răspunderii, dar cu condiții. Printre acestea, ca modificările să nu includă majorarea TVA

Prietenii dlui Putin. Kim Jong Un la Vladivostok

Nu doar ar urma ca liderul izolatei Coreea de Nord, Kim Jong Un, să se întâlnească, în Rusia, cu Vladimir Putin, dar ce doi plănuiesc să discute livrări de arme menite să ajute Kremlinul în războiul împotriva Ucrainei, scrie BBC.

Detalii despre posibila întâlnire au obținut jurnaliștii de la The New York Times. Peste o săptămână, Kim Jong Un ar urma să se îmbarce într-un tren blindat și să călătorească spre Vladivostok, unde are loc Forumul Economic al Estului (10 – 13 septembrie).

RUSSIA – Russian President Vladimir Putin, right, and North Korea's leader Kim Jong Un shake hands during their meeting in Vladivostok, Russia, April 25, 2019

Încă de săptămâna trecută, Casa Albă a dezvăluit informații despre planurile pentru un acord militar între Rusia și Coreea de Nord. Anterior, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu vizitase Coreea de Nord, inclusiv o expoziție de rachete balistice pe care țara nu ar avea voie să le producă. Rusia vrea de la Coreea de Nord obuze de artilerie și rachete antitanc, scrie The Guardian, și ar urma să ofere tehnologie pentru sateliți și submarine cu propulsie nucleară, precum și alimente.

Mai mult, există informații că Rusia ar fi propus ca Phenianul să participe la exerciții militare navale comune cu China.

The New York Times relatează despre gigantul imobiliar chinez aflat în pragul falimentului pe fondul încetinirii creșterii economice a Chinei, în timp de The Wasington Post analizează „incendiile pe care trebuie să le stingă Xi Jinping acasă și în străinătate”. Încetinirea economică are cauze structurale, iar imaginea pe care voia să o prezinte lumii începe să se prăbușească.

Prietenii dlui Putin. Erdoğan la Soci, BFFs

Președinția Turciei e cea care a creat așteptări mari legate de întâlnirea de luni dintre Recep Tayyip Erdoğan și Vladimir Putin și eventuala revenire a Rusiei în acordul de export al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră. Întâlnirea a confirmat doar că Rusia vrea ridicarea sancțiunilor împotriva propriei agriculturi, notează Politico.

Mai mult, Erdoğan a cerut Ucrainei mai multă „flexibilitate” și mai puțin export către țările UE, după cum notează News.ro.

Urmările atacului cu drone asupra portului Ismail din 2 august 2023.

În schimb, Recep Tayyip Erdoğan a jucat bine cărțile propriei poziționări internaționale. Într-o perioadă în care aliații occidentali ai Turciei sancționează masiv sectorul energetic rus, Turcia anunță cooperare bilaterală tocmai în acest domeniu, remarcă The New York Times. Putin rămâne „prietenul” lui Erdoğan, conchide publicația.

Întâlnirea a avut loc în timp ce Rusia ataca porturile ucrainene de la Dunăre, amintește The Guardian, iar România, țară membră a Alianței Nord Atlantice, nega afirmația Ucrainei că dronele lansate împotriva porturilor sale au ajuns și pe teritoriul României.

Detaliile controversei în Europa Liberă, unde publicăm și povești ale oamenilor de „peste apă”: ce spun românii care locuiesc pe malul opus celui atacat de Rusia.

În Armata României, numărul de demisii s-a triplat în numai trei ani, scrie Andrei Udișteanu în Recorder, care a vorbit cu numeroși militari despre ce nu merge și de ce.

Condițiile PNL

„Liberalii, ca oile. Două panici electorale”, își intitulează Ioana Ene Dogioiu editorialul din Spotmedia. În opinia ei, ședința de ieri în care liderii PNL au votat, „cu condiții” pentru asumarea răspunderii în Parlament în vederea adoptării rapid și fără dezbatere a măsurilor fiscale menite să reducă deficitul, dă dovadă de „disperare și ridicol”.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, sprijină asumarea răspunderii pentru măsurile fiscale ce par întocmite de PSD fără multe consultări cu partenerii de coaliție.

Marcel Ciolacu a luat guvernarea pe cont propriu, iar măsurile nu sunt discutate cu PNL. „Au votat în alb, dar cu niște condiții minimale. Nu e clar dacă vor fi respectate”, adaugă jurnalista.

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș (PNL) a încercat să le explice aseară la Digi24, unde a vorbit inclusiv despre o „taxă pentru profiturile excepționale ale băncilor”. El spune că pachetul de măsuri e „în mare, agreat”. O variantă finală ar putea ajunge în Parlament luna aceasta.

Europa Liberă explică astăzi ce este „ajustorul fiscal” și ce firme ar putea da bani la stat chiar și când sunt în pierdere, dar și ce vrea cu adevărat Comisia Europeană de la România.

Alte știri:

  • Numărul morților după explozia depozitului illegal GPL de la Crevedia a urcat la cinci. La spitalul Bagdasar Arseni a murit un lucrător din Nepal, care era în stare gravă.
  • Rusia anunță că ar fi doborât, marți dimineață, drone ucrainene care vizau Moscova, potrivit Reuters.
  • În România, deputata Cosette Chichirău şi-a anunţat demisia din USR. Ea va candida la alegerile locale de anul viitor la Primăria Iași, notează News.ro.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

O zi frumoasă,
Carmen