Cătălin Predoiu le-a spus procurorilor DIICOT, la Constanța, unde parchetul a aniversat 15 ani de existență, că a notat „opţiunea deschisă, categorică, lipsită de echivoc a procurorilor DIICOT pentru desfiinţarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ)” și că speră ca „în câteva luni să fim pe drumul cel bun în acţiunea de reparare a daunelor aduse legislaţiei şi structurii Ministerului Public, să facem paşi în recâștigarea coerenței sistemului de „law enforcement” şi a Justiției în general”.
Ministrul Justiției le-a mai spus procurorilor DIICOT că „sistemul de „law enforcement” din ţara noastră a fost construit în anii 2000, pentru realităţile din acea perioadă, el trebuie modernizat şi reformat, adaptat provocărilor prezente şi de perspectivă”, conform unui comunicat de presă al ministerului Justiției.
„Crima organizată s-a integrat accentuat odată cu globalizarea, inclusiv la noi în ţară, este mai flexibilă, mai dinamică şi din ce în ce mai agresivă, fiind important să primească o ripostă fermă şi inteligentă”, a arătat Predoiu.
În prezent însă, „competența DIICOT încarcă direcţia excesiv cu cauze minore, afectând concentrarea pe marile grupări de crimă organizată şi acest lucru trebuie corectat”, a explicat ministrul.
„DIICOT este principala armă de ripostă judiciară a societăţii împotriva crimei organizate, traficului de persoane, droguri, infracțiuni cibernetice şi terorism (...). Succesul DIICOT depinde şi de cooperarea cu partenerii instituţionali pe baze legale transparente şi eficiente, pe modelul bunelor practici din alte state democratice”, a mai spus ministrul. Predoiu se referă la cooperarea parchetelor cu SRI, lucru care nu mai are loc decât în cazul infracțiunilor privind terorismul și siguranța națională, în urma unei decizii a Curții Constituționale.