3 minute | Putin anexează „o catastrofă”, câtă onoare mai are o demisie și inundații care au loc o dată la 500 de ani

O femeie în vârstă merge pe lângă o pictură murală a președintelui rus Vladimir Putin, care a fost vandalizată cu vopsea roșie și cu cuvântul război scris în locul textului original „frate”, Belgrad, Serbia, 29 aprilie 2022.

Vladimir Putin se pregătește să anexeze oficial 15% din teritoriul Ucrainei, ducând astfel războiul în faza amenințării nucleare. Ministrul Sorin Cîmpeanu a demisionat, iar sudul-vestul Statelor Unite se confruntă cu inundații extrem de puternice.

Bun găsit,

Iată principalele știri ale zilei:

  • Vladimir Putin urmează să semneze astăzi legea de anexare a patru regiuni ucrainene ocupate, după așa-zisele referendumuri.
  • Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației, la trei zile după ce a fost acuzat de plagiat.
  • Uraganul Ian a provocat în statul american Florida inundații care ar avea loc o dată la 500 de ani. Numărul deceselor este incert.

Ceremonie la Moscova

Vladimir Putin a semnat aseară decretele prin care zonele ucrainene Herson și Zaporojie ar deveni „teritorii independente”, după ce în februarie a recunoscut independența autoproclamatelor republici Donețk și Luhansk, scrie The Guardian.

Este de așteptat ca președintele rus să semneze astăzi, la ora 15:00, legea de anexare la Federația Rusă a celor patru regiuni ucrainene, unde zilele trecute a organizat referendumuri false, și să susțină un discurs.

Semnarea documentelor va marca o escaladare majoră a războiului pe care Rusia îl poartă de șapte luni, Vladimir Putin declarând că este pregătit să apere aceste teritorii folosind toate mijloacele disponibile, indicând astfel un atac nuclear, arată Europa Liberă.

Un banner montat deasupra unui ecran afișează mesajul „Donețk, Luhansk, Zaporojie, Herson - Rusia!”, în apropierea Catedralei Sfântul Vasile din centrul Moscovei, Rusia, 29 septembrie 2022.

Volodimir Zelenski a declarat aseară că Rusia s-ar anexa la o „catastrofă” și a promis că Moscova nu va obține niciun teritoriu nou. „Știm cum să reacționăm la orice acțiune a Rusiei”.

Tot astăzi, președintele Ucrainei urmează să organizeze o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate, ca reacție la anunțul anexării, iar un oficial din cadrul consiliului a anunțat că se vor lua decizii cruciale și fundamentale, transmite Kyiv Independent.

SUA nu vor recunoaște „niciodată, niciodată, niciodată” încercarea Rusiei de a anexa teritorii în Ucraina, a declarat președintele Joe Biden, înaintea discursului de azi al lui Vladimir Putin, potrivit BBC.

„Este o acaparare de terenuri”, spun senatorii americani, potrivit Politico, adăugând că SUA vor sancționa țările care recunosc referendumurile false ale Rusiei.

Reuters scrie că președintele turc Recep Tayyip Erdoğan l-a sunat aseară pe omologul său rus, pentru ca acesta să acorde o nouă șansă negocierilor de pace, în timp ce Viktor Orbán spune, potrivit Reuters, că nu mai poate susține nicio nouă sancțiune energetică a UE împotriva Rusiei.

După ce patriarhul Kirill le-a spus rușilor mobilizați că vor ajunge în Rai, dacă mor în războiul din Ucraina, Vladimir Putin le-a promis recruților că le va șterge împrumuturile bancare, potrivit Novaya Gazeta.

Coadă de mașini la granița Rusiei cu Kazahstan, 29 septembrie 2022. Cel puțin 100.000 de ruși au fugit în această țară din cauza mobilizării.

Mobilizarea a provocat fuga din țară a sute de mii de ruși apți de luptă, iar din această cauză Finlanda a anunțat ieri că de la miezul nopții închide granița pentru turiștii ruși. Aceasta era ultima rută terestră directă a Rusiei cu Uniunea Europeană, potrivit Reuters.

Guvernul Irlandei este îngrijorat că Rusia va ataca cablurile de internet subacvatice din largul coastelor irlandeze, după exploziile de la gazoductele Nord Stream, relatează Irish Mirror, în timp ce Politico ridică aceeași întrebare.

Între timp, Rusia susține că sancțiunile o împiedică să furnizeze gaze către Turcia și Balcani, relatează RFE/RL.

Demisie din Guvernul Ciucă

Sorin Cîmpeanu a demisionat aseară din funcția de ministru al Educației, la trei zile după ce jurnalista Emilia Șercan a publicat dovezile de plagiat ale acestuia, perioadă în care au avut loc inclusiv pichetări la sediul Ministerului.

În anunțul demisiei, publicat de Europa Liberă, Sorin Cîmpeanu a înșirat o listă de zece realizări plus „multe altele”.

Digi24 scrie că ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, va fi interimar la Educație și menționează numele vehiculate pentru preluarea portofoliului: consiliera preizdențială Ligia Deca, prorectorul Sorin Costreie și deputatul PNL Marilen Pirtea. Acesta din urmă l-a apărat public pe Cîmpeanu.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă și ministrul demisionar al Educației, Sorin Cîmpeanu. Amândoi au fost acuzați de furt intelectual.

„Un plagiator mai puțin în guvern. Așteptăm și demisia celuilalt: Ciucă”, a reacționat Cătălin Drulă, președintele USR, conform G4Media.

Tot despre activitatea guvernamentală, HotNews arată „dezastrul din spatele campaniei favorite” a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila: doar 1% dintre cele 30 de milioane de pastile de iod au ajuns la populație.

În plus, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a declarat la Digi24 că nu există un pericol nuclear care să amenințe România, dar că „este normal să ne pregătim”.

Între timp, președintele partidului AUR a făcut scandal azi noapte în Piața Victoriei, și a fost dus la poliție, scrie G4Media, care precizează pe surse că George Simion are dosar penal pentru că a condus cu permisul suspendat, după un accident în urma căruia o persoană a fost rănită.

Ian redevine uragan

După ce a lovit uscatul și a pierdut din forță deasupra Floridei, fiind retrogradat la furtună tropicală, Ian a recăpătat putere și este din nou uragan, de categoria 1 din 5, pe măsură ce a ajuns din nou deasupra Atlanticului, scrie The New York Times. Uraganul ar urma să lovească astăzi Carolina de Sud.

Potrivit CNN, cel puțin 19 persoane au murit, dar bilanțul este încă unul provizoriu.

Președintele Joe Biden a declarat că uraganul Ian ar putea fi cel mai mortal uragan din istoria Floridei, precizând că ar putea fi vorba de „pierderi substanțiale de vieți omenești”, potrivit NBC News.

Una dintre străzile inundate ale orașului Fort Myers, SUA, 28 septembrie 2022.

Guvernatorul de Florida, Ron DeSantis, a descris inundațiile ca fiind un eveniment care are loc o dată la 500 de ani și a declarat că echipele de urgență au salvat peste 700 de oameni, potrivit Reuters. Peste 2,6 milioane de oameni din acest stat au rămas fără curent electric, foarte mulți dintre ei având casele avariate.

Între timp, electricitatea a fost restabilită în unele părți din Havana, însă restul Cubei rămâne în întuneric din cauza uraganului Ian, mai transmite Reuters.

The Washington Post explică modul în care schimbările climatice alimentează rapid „super uraganele”, amintind că, în ultimii ani, un număr fără precedent de furtuni de categoria 4 sau mai puternice au lovit țărmul american.

Ieri, Senatul american a aprobat un pachet temporar de cheltuieli pentru a menține finanțarea guvernului după 16 decembrie, scrie The New York Times. Pachetul - ultimul înainte de alegerile de la jumătatea mandatului - mai conține și o altă rundă semnificativă de ajutor de urgență acordat Ucrainei, în valoare 12,3 miliarde de dolari.

Două tinere iau micul dejun într-un restaurant din Teheran, fără hijab.

În Europa, Politico scrie că se anunță o recesiune în zona euro și analizează cât de gravă va fi, iar cel mai bogat om din Asia, miliardarul indian Gautam Adani, spune că China „se va simți din ce în ce mai izolată”, având în fața sa dificultăți în a-și reveni după o perioadă de slăbiciune economică, potrivit CNN.

În Iran, protestele antiguvernamentale declanșate de moartea unei femei reținute iau amploare, relatează RFE/RL, pe măsură ce numărul morților crește la 83. De asemenea, tot mai multe femei iraniene „au găsit curajul” să meargă fără hijab în mijlocul protestelor și în public.

Alte știri:

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org sau pe Facebook.

Weekend liniștit,

George