Nu avem de a face doar cu o garnitură CFR deraiată, la intrarea pe un pod. Aici este o întreagă Românie, care deraiază la răstimpuri, cât să ne amintească unde trăim.
Într-o minte simplă, de analist CFR, s-ar naște următoarele întrebări: Cum, Dumnezeu, mai folosim noi traverse din lemn și în anul 2019? Occidentul cred că are așa ceva doar la muzeu sau în zonele considerate patrimoniu cultural. Probabil că și danezii or mai fi având porțiuni de cale ferată cu traverse din lemn, să vadă turiștii care vizitează casa memorială a lui Hans Christian Anderesen. Apoi mă întreb: dacă avem traverse de lemn, de ce nu ne ocupăm să le ungem cu ceva ulei ars, cât să nu mai putrezească.
Voi vă dați seama că România va trece în 2050 la trenul pe pernă magnetică, așa cum am văzut că au japonezii, numai că noi vom fi prima țară din lume cu tren pe pernă magnetică, dar pe traverse din lemn? O să vină puhoaie de japonezi să se crucească și să se pozeze, pentru Instagramul lor, cu prima pernă magnetică din lemn. Sau cu prima pernă magnetică din lemn putrezită. N-au văzut ei așa ceva neam de neamul lor de ingineri. Noi, românii, și când vom trimite o rachetă pe Lună, o să-i pavăm drumul prin cosmos cu traverse din lemn. Putrezite, evident. Asta în timp ce calea ferată cosmică va fi furată și dată la fier vechi.
Ar fi bine ca și autostrada Moldovei, care s-a făcut până acum de douăzeci de ori pe hârtie, pe treizeci de trasee diferite, să fie făcută tot din lemn. Ca o dușumea imensă. Cum era odinioară Podul Mogoșoaiei din București. Vom mai înregistra o premieră mondială: prima autostradă de mare viteză putrezită. Sau prima autostradă pusă de localnici pe foc sau mâncată de dăunători. Păduri avem de tăiat, vorba aia!
Mă gândesc că traversele putrezite, care au declanșat accidentul feroviar din Suceava, să fi fost chiar de pe vremea lui Ștefan cel Mare. I-or fi rămas domnitorului niște grinzi în plus la construcția vreunei mănăstiri și a decretat: „Oștenii mei, răzeșii mei, hai să lăsăm grinzile astea de lemn de stejar ca traverse pentru incapabilii care vor conduce țara asta peste jumătate de mileniu!” Pentru noi, urmașii urmașilor lui Ștefan, clar că ceva este putred tare în țara asta. Și nu doar travesrele din județul Suceava.
Ironia sorții este că vagoanele transportau niște peleți din lemn. Deci țara noastră se află încă în Epoca Lemnului. Lemn de pus pe foc, lemn putrezit, lemn de furat sau rumegușul din mințile politicienilor. Și, ca să păstrăm linia, tot ce spunem noi aici este, în fapt, doar o frecție la un picior de lemn.
Acesta este un text satiric, iar opiniile autorului nu coincid, neapărat, cu poziția Radio Europa Liberă