Linkuri accesibilitate

Rosia Today: Teodorovici și Dăncilă, concurs de discurs politic si limbă română


ROMANIA -- Romanian Prime Minister Viorica Dancila gives a TV interview at the end of the Social Democracy Party (PSD) Extraordinary Congress, after she was elected the party leader, in Bucharest, Romania, 29 June 2019.
ROMANIA -- Romanian Prime Minister Viorica Dancila gives a TV interview at the end of the Social Democracy Party (PSD) Extraordinary Congress, after she was elected the party leader, in Bucharest, Romania, 29 June 2019.

Primul a lovit Eugen Teodorovici, la Craiova. Întrebat despre Liviu Dragnea, Teodorovici a răspuns spontan: „A fost al nostru, cu bune şi cu rele, a fost al nostru. Un copil care îți greşeşte în casă, sparge farfuria sau ceaşca cu cafea, îl dai afară din familie?”

Grupul Rosia Today
Grupul Rosia Today

Mulțumim, luați loc, nota 9. Se putea și mai bine. Ca de obicei, ca orice elev pesedist, Teodorovici nu s-a pregătit deloc la sinceritate. În primul rând, în PSD nu era vorba despre o familie, ci despre o organzație politică care funcționează pe principiul, peștele cel mare îl înghite pe cel mic. Fără excepție și fără milă. În al doilea rând, Dragnea nu era copil, ci ditamai stăpânul, dar ce stăpân, era rege, era împărat, era zeu. În al treilea rând, el nu a spart farfurii și cești, ci a călcat în picioare tot ce i-a ieșit în cale pentru a-și atinge scopul. Și, la final, el nu a fost dat afară din familie, ci luat la pușcărie cu forța de organele competente.

Oricât ai îndrăgi metafora, nu poți asemăna o haită de lupi care vânează o căprioară, cu o veveriță care mânâncă ghinde. Dar Eugen Teodorovici, ferm convins de prostia publicului său fidel, se joacă cu vorbele mai ceva decât o face cu bugetul țării. Doar își permite, căci nu lucrează nici cu banii lui, nici cu inteligența votanților.

Pe diagonală, tocmai la Putna, doamna Dăncilă a afirmat cu ce gânduri s-a trezit în mijlocul mănăstirii: „Cu foarte multă liniște și încredere că oamenii au credință și se roagă pentru binele poporului român, căura va fi însoțită de solidaritate”.Răspuns de 10, ca de obicei. Dar nu ne mai miră. Suntem deja obișnuiți ca eleva Dăncilă să vină cu ceva nou, indiferent de situație. E senină, cu fruntea sus, privește în față și grăiește ferm, sigură pe ce n-a învățat vreodată. Așadar, speră că “ura va fi însoțită de solidaritate”. Dar ce-o fi vrut să spună?

O comisie de lingviști de la Academia Română s-a reunit de urgență și lucrează la decriptarea mesajului. Noi, cetățenii, trebuie să fim înțelepți și să nu ne grăbim. Trebuie să știm dacă vom urî solidari, cot la cot, ca niște buni români, sau separat, individual, pe ascuns, fără să spunem la nimeni, ca niște animale lipsite de suflet și judecată, roși pe dinăuntru de invidie și egoism. Adică să ținem ura, acest sentiment atât de progresist, doar pentru noi și plăcerile noastre și să nu dăm la nimeni din el. Asta e o atitudine individualistă, specifică oamenilor alienați din societatea capitalistă de azi bazată pe consum și profit. Or, noi credem, că exact asta vrea să combată premierul României, alienarea individului. Cum? Printr-o abordare sănătoasă, în linie cu principiile social-demorației, de a da o șansă tuturor cetățenilor de a urâ, în ansamblul societății, nu doar în grupuri restrânse sau pe indivizi. Și la asta cel mai bine s-a priceput șeful doamnei Dăncilă, acum la Rahova, care a știut ca nimeni altul să solidarizeze populatia în ura împotriva lui. De evocat ce se întâmpla la adunările populare ale lui Nicolae Ceaușescu, când poporul stroga URA!, dar o purta și în suflet. Asta inseamnă ură colectivă sănătoasă. Probabil că la asta se referea Viorica Dăncilă.

Contactată de Roșia Today, Academia Româna ne-a anunțat că nu are capacitatea să ajungă singură la o concluzie și de aceea a trimis fraza rostită de domna Viorica Dăncilă la IML, unde va fi supusă la analize antropologice și genetice. Sub protecția anonimatului, un lingvist de la IML ne-a spus că după primele cercetări în conținutul acestei fraze se găsesc fragmente de limbă română, rostite de o persoană blondă, de sex feminin, de aproximativ 50-60 de ani, cu profil de inginer. Dar nu este nicio garanție că cineva, cu excepția doamnei Dăncilă, va înțelege vreodată exact ce a vrut ea să spună.

Acesta este un text satiric, așadar opiniile autorului nu coincid, neapărat, cu poziția Radio Europa Liberă

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG