Rusia a expulzat, prin reciprocitate, șapte diplomați din Slovacia și țările baltice

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Rusia a anunțat expulzarea a șapte diplomați din Slovacia și din cele trei state baltice într-o continuare a războiului diplomatic declanșat de acuzațiile cehe că spioni ruși ar fi fost implicați într-o explozie a unui depozit de arme în 2014, soldată cu morți și răniți.

Ministerul rus de Externe a declarat miercuri că ambasadorii celor patru națiuni europene au fost informați că trei oficiali de la Ambasada Slovaciei la Moscova, doi oficiali de la Ambasada Lituaniei și câte un oficial de la ambasadele Letoniei și Estoniei au fost anunțați să părăsească Rusia înainte de 5 mai pentru „pseudo-solidaritatea” lor cu Republica Cehă.

Îți mai recomandăm Expulzarea spionilor ruși din ambasade | Testul solidarității Vestului cu Estul

La începutul acestei luni, Republica Cehă a expulzat zeci de diplomați ruși considerați spioni după ce agențiile de informații au ajuns la concluzia că agenții militari ruși au fost implicați într-o explozie masivă a unui depozit de muniție pe teritoriul ceh, în 2014.

Poliția cehă a prezentat, în aceeași zi, fotografiile a doi dintre suspecți, care au fost implicați și în otrăvirea agentului Serghei Skripal.

Săptămâna trecută, Lituania, Letonia și Estonia - foste republici sovietice - au anunțat că se solidarizează cu cehii și expulzează diplomați ruși, în timp ce Slovacia a anunțat că trei diplomați trebuie să părăsească ambasada de la Bratislava.

Lituania a reacționat deja după anunțul de miercuri al Rusiei și a spus că diplomații săi „nu au desfășurat niciodată activități incompatibile cu statutul lor diplomatic”.

„Ministerul de Externe speră, de asemenea, că Rusia își va schimba politica externă agresivă, nu va mai acuza alte state de escaladarea situației și, în cele din urmă, va asculta mesajele care i-au fost trimise de comunitatea occidentală", se arată într-un comunicat.

Toate țările sunt membre ale Uniunii Europene și ale alianței de securitate NATO.

Îți mai recomandăm Războiul expulzărilor | Ambasadorii țărilor baltice și Slovaciei, convocați la ministerul rus de externe