Jens Stoltenberg cere o anchetă „transparentă” în cazul Navalnîi

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a cerut miercuri o investigație în cazul liderului de opoziție rus Alexei Navalny, afirmând că nu există „niciun motiv să se îndoiască” de concluziile medicilor germani că a fost otrăvit.

Vocea lui Stoltenberg se alătură, astfel, lungului șir de voci internaționale care cer Rusiei să investigheze incidentul, după ce susținătorii lui Navalnîi au afirmat că acesta a fost otrăvit cu o ceașcă cu ceai pe un aeroport siberian.

Îți mai recomandăm Kremlinul spune că medicii germani „se grăbesc” atunci când susțin că Navalnîi a fost otrăvit

Navalnîi, unul din cei mai înverșunați critici ai președintelui Vladimir Putin, este tratat la Berlin, unde medicii au spus că testele clinice au arătat că a fost otrăvit, constatare respinsă de Kremlin.

„Nu avem niciun motiv să ne îndoim de constatările medicilor", a spus Stoltenberg înainte de întâlnirea cu miniștrii Apărării din UE, de la Berlin.

„Ceea ce avem nevoie acum este o anchetă transparentă pentru a afla ce s-a întâmplat și pentru a ne asigura că cei responsabili sunt trași la răspundere”, a mai spus secretarul general al NATO, citat de AFP.

Îți mai recomandăm Guvernul german a anunțat luni că e foarte posibil ca opozantul rus Alexei Navalnîi să fi fost otrăvit

Rusia nu a deschis o anchetă penală cu privire la otrăvirea lui Navalnîi iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu există „niciun motiv” pentru realizarea anchetei până la identificarea toxinei.

Navalnîi face parte dintr-un lung șir de adversari ai Kremlinului care ajung grav bolnavi sau mor prin otrăvire, suspectată sau dovedită.