Standard & Poor’s, perspectiva economică a României ajunge la negativ. Motivul: Guvernul PSD a angajat cheltuieli prea mari

Palatul Victoria, sediul Guvernului României

Agenția de rating Standard & Poor’s a anunțat revizuirea perspectivei privind economia României de la stabil la negativ și avertizează că ratingul României ar putea scădea în următoarele 24 de luni dacă nu vor fi luate măsuri de redresare economică.

"Considerăm că există motive de a pune sub semnul întrebării realismul obiectivelor bugetare revizuite în perioada 2020-2022. În primul rând, înțelegem că guvernul intenționează să mențină majorarea pensiilor prevăzute în legea pensiilor din iulie 2019, ceea ce duce la peste 3% din PIB în creșteri cumulate de cheltuieli cu pensii în 2020-2022", se arată în comunicatul de presă al Agenției Standard & Poor’s.

Majorările salariale și de pensii, așa cum au fost planificate, vor contribui la lărgirea deficitului de cont curent, deja important, în 2020, precizează Standard & Poor’s. Agenția de rating semnalează că "o consolidare fiscală semnificativă va începe anul viitor", dar că "structura bugetară rigidă și mediul de politică volatil" prezintă riscuri pentru aceasta.

"Orice plan de compensare a măsurilor bugetare este complicat de viitorul ciclu electoral", precizează Standard & Poor’s, care atenționează și asupra riscului ca România să nu poată evita procedura de deficit excesiv, "având în vedere că deficitul public general va depăși probabil plafonul UE de 3% din PIB".

Îți mai recomandăm Riscul procedurii de deficit excesiv pentru România. Comisia Europeană nu joacă rolul de polițist

Agenția de rating notează și că, în cazul în care propunerea bugetului 2020 nu va primi sprijin parlamentar la vot, perspectiva unor alegeri înainte de termen va crește.