Începe sezonul festivalurilor. Ce sfaturi oferă experții antidrog pentru prevenirea consumului de substanțe periculoase

Specialiștii antidrog avertizează tinerii să se ferească de consumul de substanțe interzise, cu efect psihoactiv, și să evite contactul cu persoane necunoscute care le pot oferi substanțe periculoase (imagine de arhivă).

Vacanța de 1 mai și Paște ar urma să aducă mii de tineri pe litoral, unde a fost deja primul festival muzical. Concertele sunt medii favorabile consumului de droguri, avertizează specialiștii antidrog. Organizatorii susțin că iau toate măsurile de siguranță.

Zilele de vacanță din perioada 1 - 6 mai vor aduce, cel mai probabil, un număr foarte mare de turiști pe litoralul românesc, fiind considerat startul anual al sezonului de festivaluri de muzică.

Un prim eveniment a avut loc deja weekend-ul trecut, la Costinești, când mii de tineri au participat la Hustle, un festival de muzică trap. Între 1 și 7 mai, în stațiunea Mamaia este programat festivalul de muzică electronică Sunwaves, ediția de primăvară.

Despre startul sezonului de evenimente muzicale și al festivalurilor specialiștii antidrog spun că acestea sunt poate „cele mai periculoase” conjuncturi pentru debutul consumului de substanțe cu efect psihoactiv sau pentru testarea unora noi.

La rândul lor, organizatorii de festivaluri spun că s-ar fi creat o prejudecată legată de consumul de droguri la aceste evenimente, deși sunt făcute percheziții la intrări și publicul e monitorizat de „armate” de forțe de ordine, spre deosebire de alte medii, precum școlile.

Îți mai recomandăm Unde mergi dacă vrei să te lași? În România, două milioane de oameni consumă droguri. Statul nu are centre de dezintoxicare

Dezbaterea despre consumul de droguri în rândul tinerilor a căpătat amploare după accidentul tragic de pe litoral, din august 2023, când un băiat aflat sub influența drogurilor a urcat la volan și a accidentat mortal doi tineri, la intrarea în satul 2 Mai din județul Constanța.

Îngrijorările sunt dublate de accesul facil al tinerilor la droguri ilegale și de cazuri de consum de canabis sau alte droguri în preajma sau chiar în incinta școlilor, iar rapoartele Agenției Naționale Antidrog arată o scădere a vârstei la care începe consumul unor substanțe.

Drogurile consumate de minori și tineri sunt un atac la siguranța națională, a stabilit Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), în octombrie 2023, și a decis constituirea unui grup de lucru interinstituțional, după cum a scris Europa Liberă.

În luna martie a intrat în vigoare Legea „2 Mai”, care nu mai permite condamnarea cu suspendare pentru traficanții de droguri de mare risc, iar în Parlament sunt și alte proiecte de lege privind consumul de droguri.

Legislația românească a devenit sau tinde să devină mai fermă cu combaterea fenomenului, spune expertul antidrog Cătălin Țone.

În contextul vacanței de 1 mai și al sărbătorilor pascale, la pachet cu startul sezonului de evenimente de pe litoral, reprezentanții Agenției Naționale Antidrog (ANA) explică pentru Europa Liberă cum se pot feri tinerii de consumul de droguri, chiar și atunci când atmosfera sau anturajul i-ar putea predispune la asta.

Cum să eviți consumul sau colapsul

Europa Liberă nu încurajează consumul de droguri sau de alte substanțe psihoactive, nici cele așa-zis „ușoare”, nici cele de mare risc, la fel cum nu o fac nici specialiștii care oferă câteva sfaturi mai jos. Este vorba de expertul anti-drog Cătălin Țone și de comisarul șef de poliție Iuliana Teodorescu, de la Agenția Națională Antidrog (ANA).

Recomandările generale au în vedere prevenirea consumului, pe de o parte, și evitarea situațiilor limită, tragice chiar, atunci când consumul de droguri a avut loc:

  • Fii atent cu cine mergi la drum sau cu cine te cazezi. Dacă sunt persoane cunoscute ca fiind dependente sau dealeri, evită-le;
  • Evită conjuncturile „after party”, în care sunt șanse mai mari de consum, inclusiv deplasările de scurtă sau lungă distanță pentru anumite motive;
  • Este foarte importantă comunicarea cu părinții;
  • Dacă totuși ai consumat droguri, ar fi bine să vorbești cu cineva despre asta, ideal ar fi cineva apropiat pentru a te putea ajuta în cazul unui supradozaj sau al unei intoxicații;
  • Nu consuma mai multe tipuri de droguri sau în combinație cu alcool;
  • Nu consuma alcool în exces și nici substanțe psihoactive, hidratează-te constant, pentru a putea preveni orice incident nedorit;
  • Dacă simți ceva atipic după consum, față de alte dăți, adresează-te de îndată punctelor sanitare și sună-ți părinții/frații;
  • Dacă observi în jur persoane care au nevoie de ajutor, nu ezita să ceri sprijinul specialiștilor aflați pe teren sau al angajaților festivalului. Sunt festivaluri unde există și un buton de alarmă, pentru solicitarea primului ajutor;
  • Dacă starea de sănătate se agravează, sună la numărul unic de urgență 112;
  • Dacă urmezi un tratament cu medicamente, cu sau fără prescripție medicală, citește foarte atent prospectul pentru a te asigura că nu îți afectează capacitatea de reacție în combinație cu răcoritoare sau alcool și nici capacitatea de a conduce o mașină, dacă ai permis.

Câteva recomandări vizează relația nefastă dintre consumul de substanțe interzise și condusul mașinii:

  • Nu conduce autoturismul sub influența alcoolului sau a drogurilor. Aceste substanțe afectează funcția vizuală și de percepție și pot genera agresivitate în condus, depășiri periculoase, creșterea vitezei și nerespectarea semnalelor rutiere;
  • Dacă un prieten spune că intenționează să se urce la volan, sub influența anumitor substanțe, fă tot posibilul să îl împiedici și în niciun caz nu te urca în mașină cu el ca pasager;
  • Dacă respectivul pleacă cu mașina, sună la 112 și oferă detaliile pentru intervenție. De asemenea, trebuie anunți părinții sau aparținătorii.

Sfaturi pentru părinți:

  • Părinții nu ar trebui să-și lase copiii minori sau chiar tineri singuri la festivaluri;
  • Dacă nu au încotro, pot apela la o cazare apropiată, ca să le respecte intimitatea, dar să și îi poată supraveghea. Dacă nu pot merge ei, e recomandat sa trimită cu el un frate, o soră sau un apropiat mai mare;
  • E indicat ca părinții sa țină permanent legătura cu copilul, prin orice mijloace.

„Festivalurile, concertele și petrecerile la care participă minori și tineri sunt cele mai periculoase conjuncturi pentru debutul în consumul ilicit de droguri sau continuarea actelor de consum și testarea unor noi substanțe”, spune expertul antidrog Cătălin Țone.

„Lipsa supravegherii parentale, influența anturajului, epatarea, curiozitatea, modelul influencerilor negativi, sunt numai câteva condiții pentru declanșarea sau întreținerea consumului de droguri”, adaugă el.

Rețelele și traficanții de droguri ar ști aceste lucruri „și vizează aceste evenimente, pregătindu-se din timp cu marfa suficientă și variată”, mai spune expertul.

Your browser doesn’t support HTML5

Mărturiile a patru foști dependenți de droguri din România

Agenția Națională Antidrog (ANA) spune că va intensifica activitățile de prevenție și consiliere, atât în contextul vacanței de 1 Mai cât și al deschiderii sezonului festivalurilor și evenimentelor de la malul mării sau din marile orașe.

Specialiștii ANA vor fi prezenți la festivaluri pentru a oferi informații legate de efectul substanțelor psihoactive, în scopul prevenției și reducerii riscurilor asociate consumului, explică pentru Europa Liberă reprezentanții agenției.

„Recomandăm tuturor să fie atenți la ce se întâmplă în jurul lor, mai ales dacă participă la evenimente cu public numeros, să nu consume alcool în exces și nici substanțe psihoactive, să se hidrateze constant, cu apă, pentru a putea preveni orice incident nedorit”, spune comisarul șef de poliție Iuliana Teodorescu, ofițerul de relații publice al ANA.

Specialiștii antidrog mai îndeamnă tinerii să identifice încă de la intrare punctele de prim ajutor și să fie prudenți în legătură cu persoanele necunoscute, „care le pot oferi substanțe, sub diferite forme: băuturi, medicamente, țigări”.

În caz de urgențe majore, aceștia trebuie să apeleze numărul de urgențe 112.

Organizatori de festival, mesaj către ambasade ca turiștii să vină „curați”

Reprezentanții Sunwaves, unde se anunță cel puțin 7.000 de participanți, majoritatea din afara țării, spun că au contactat ambasadele României din străinătate și le-au cerut sprijinul.

„I-am rugat să informeze tinerii că la noi sunt sunt cele mai dure legi antidrog din Uniunea Europeană, iar riscul este foarte mare dacă nu sunt «curați»”, a spus organizatorul festivalului de la Mamaia.

„Am creat un festival curat și îi sfătuim pe toți cei care vin să nu își asume să facă închisoare pentru o țigară”, a adăugat Ionuț Borzea.

Informațiile legate de restricționarea consumului de droguri transmise prin intermediul ambasadelor sunt o premieră în istoria festivalului organizat încă din 2007, spune pentru Europa Liberă responsabilul de comunicare al festivalului, Alexa Gomboș.

Inițiativa vine și în contextul în care legislația românească se înăsprește gradual, iar clienții evenimentului vin din țări unde legile antidrog ar fi mai blânde, adaugă aceasta.

De altfel, numărul participanților așteptați începând cu 1 mai la festival a scăzut cu aproximativ cu 30%, iar ediția de toamnă ar putea fi mutată în Spania.

Îți mai recomandăm În București, un elev din trei recunoaște că în școala lui stupefiantele sunt o problemă

Reprezentanții Sunwaves mai spun că acesta este printre puținele evenimente de muzică electronică unde accesul persoanelor sub 18 ani este interzis, lucru considerat benefic de specialiștii antidrog.

La alte festivaluri, minorii până în 14 ani pot participa doar însoțiți de părinți, iar cei între 14-18 ani trebuie să prezinte un acord al părinților.

De asemenea, organizatorii Sunwaves mai spun că, în ultimii ani, s-ar fi răspândit în mod fals ideea că participanții la festivalul de muzică electronică sunt predispuși a fi consumatori de droguri și că s-au străduit să prevină o astfel de asociere.

Asta după ce decesul creatorului de modă Răzvan Ciobanu, din 2019, într-un accident de mașină, ar fi fost asociat cu evenimentul. Cercetările de atunci au arătat că artistul ar fi consumat droguri, iar cu câteva ore înainte a fost prezent la festival.

Îți mai recomandăm João Goulão, eroul anti-drog al Portugaliei: în anii '90, 1% din populație consuma heroină. Soluția a fost transferul de la penal la medical

„Răzvan Ciobanu a fost atunci 15 minute în festival, lucru dovedit de imaginile pe care l-am pus la dispoziție, dar a fost făcută această asociere, deși accidentul a avut loc la distanță de locul festivalului”, spune Alexa Gomboș.

Polițiștii au deschis atunci peste 30 de dosare penale după ce au găsit substanțe interzise în unele apartamente din Mamaia Nord, dar și asupra unor participanți la festival, potrivit stirileprotv.ro.

De altfel, aproape la fiecare mare festival, angajații din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) raportează interzicerea accesului unor persoane la la eveniment întrucât dețin substanțe interzise, respectiv deschiderea unor dosare penale.

Au fost și incidente tragice, spre exemplu la ediția din 2022 a Saga Festival, din București, un tânăr de 25 de ani participant la festival a decedat după ce a fost transportat în stop cardiovascular la spital, testul rapid descoperind mai multe substanțe psihoactive.

Îți mai recomandăm Analiză | Consumul de droguri la festivaluri. România oferă apă, în alte țări sunt testate substanțele

Tot atunci, alte aproximativ 20 de persoane au fost transportate la spitalele Floreasca și Sântul Pantelimon din București, unele, de asemenea, sub influența unor substanța interzise - printre ei, doi tineri aflați în comă.

În corpul unuia dintre ei medicii au găsit nu mai puțin de 12 substanțe cu efect psihoactiv, așa cum a scris Europa Liberă la acel moment.

Organizatorii festivalului au aplicat măsuri suplimentare de siguranță în anul următor, 2023.

„Pe lângă măsurile clasice pe care le ia orice festival, anul trecut am avut o zonă nouă de tehnogie în aplicatia festivalului, practic un seviciu de 112 intern, al festivalului. Anul acesta, ca si anul trecut, ne vom concentra pe prevenție”, au spus pentru Europa Liberă reprezentanții festivalului.

Organizatorii Untold și Neversea: Luăm mult mai multe măsuri decât se iau în școli

Organizatorii celui mai mare festival muzical și de divertisment din România, Untold, care organizează și festivalul Neversea de pe litoral, spun că și în acest an vor aplica un plan de măsuri alături de structurile MAI și autoritățile locale, care ar urma să facă, din cele două evenimente, spații foarte sigure pentru participanți.

La evenimente vor fi prezenți sute de polițiști, jandarmi, respectiv specialiști Antitero și Antidrog, la fel ca echipaje SMURD.

„Avem toleranță zero în ceea ce privește consumul de substanțe interzise si, ca în fiecare an, susținem toate demersurile pe care strucuturile abilitate le desfăsoară atât înainte de festival, cât și în timpul festivalului”, spune pentru Europa Liberă co-fondatorul Untold Universe, Edy Chereji.

El a ținut să sublinieze că, deși festivalurile sunt considerate favorabile consumului, sunt, de fapt, monitorizate la un nivel mult superior altor medii.

Îți mai recomandăm #10întrebări | Mihai Copăceanu, specialist în adicții: Elevii fumează nestingheriți în școli. Doar unul din trei vrea să se lase

Participanții sunt percheziționați de către echipele festivalurilor la intrare, iar accesul adolescenților între 14 și 18 ani este permis doar cu o declarație a părinților.

„Măsurile de siguranță luate în timpul celor două festivaluri sunt mult peste tot ceea ce există în majoritatea spațiilor publice. Avem tendința să generalizăm și să spunem că la festivaluri sunt riscurile cele mai mari, dar nu vedem riscurile mult mai mari, din păcate, din școlile si liceele unde nu există nici pe departe un control atât de mare ca la festivalurile noastre”, adaugă Chereji.

El a subliniat că, în funcție de condițiile asigurate de festivaluri, părinții îi pot permite sau nu tânărului prezența.

„La un festival sau un concert, ca părinte poți alege să analizezi cât de serios este un organizator, cât de sigure sunt evenimentele sale sau poți să alegi să însoțesti copilul la festival. Dar la școală nu poți sta în fiecare zi și în fiecare pauză cu copilul tău”, a continuat el.

„Din păcate, vedem că în ziua de azi copiii și adolescenții sunt expuși la astfel de situații cu mult înainte de a ajunge să meargă singuri pe la festivaluri”, a insistat Edy Chereji.

Festivaluri în România, mai - august 2024

Prevenirea consumului de droguri în școli este în atenția autorităților, însă nu există încă un consens pe temă. Prefectura București a propus anul trecut introducerea testării antidrog în școli, însă măsură nu a fost aplicată.

Dintr-un sondaj realizat de instituție reieșea că unul din trei copii care învață în București spune că, în școala lui, consumul de droguri e o problemă, după cum a scris Europa Liberă la începutul anului.

În România, traficul de droguri a înregistrat o creștere pe măsură ce traficanții și-au diversificat metodele de distribuire, iar vârsta consumatorilor a ajuns până la 10-11 ani, a comunicat Ministerul de Interne în octombrie 2023.

Îți mai recomandăm Alex Florența, Procuror General: Traficul de droguri crește exponențial în România

Ce măsuri pregătesc autoritățile

Reprezentanții Poliției și Jandarmeriei Române au declarat luni, într-o conferință de presă, că vor intensifica prezența cu ocazia vacanței din 1-6 mai, atât pe litoral cât și în țară, inclusiv în contextul Paștelui ortodox.

Inspectorul general al Jandarmeriei, Alin Ionel Mastan, a subliniat că jandarmii au fost prezenți și la primul festival de pe litoral, Hustle, și că vor suplimenta efectivele la toate celelalte evenimente muzicale cu participare numeroasă de pe parcursului anului.

Prevenția și combaterea consumului de droguri reprezintă în continuare priorități ale structurilor MAI, a subliniat chestorul de poliție Bogdan Despescu, secretarul de stat în acest minister.

„De la începutul anului până acum, structurile MAI au avut 310 acțiuni operative pe această temă, fiind efectuate peste 1.200 de percheziții care au vizat 1.000 de persoane. Am ridicat peste 400 kg de substanțe interzise”, a adăugat el.

Despescu a mai spus că de la intrarea în vigoare a Legii Anastasia, în iulie 2023 - care pedepsește direct cu închisoarea pe cei care comit accidente auto mortale fiind sub influența alcoolului sau a drogurilor - au avut loc 40 de accidente mortale în care s-a constatat consumul de alcool și patru în care șoferul consumase droguri.

Îți mai recomandăm Legea „2 Mai”, prin care traficanții de droguri nu mai pot fi condamnați cu suspendare, adoptată de Parlament

De altfel în această perioadă va crește numărul de filtre rutiere, în special pe rutele de plecare și sosire din și spre litoral, precum și pe drumurile de legătură dintre stațiuni.

Între timp, Poliția Română a mai achiziționat, printr-un program cu fonduri UE, peste 240 de aparate Drugtest, astfel că fiecare inspectorat să aibă disponibile mai multe dispozitive.

O situație precum cea din cazul „Pascu”, în care tânărul nu a fost testat deși în mașina lui s-au găsit substanțe interzise - întrucât nu exista un astfel de aparat disponibil - nu ar mai trebui să se repete, asigură reprezentanții Poliției.

De altfel, după tragicul accident, conducerea Inspectoratului Județean Constanța a fost destituită și este în curs de restructurare.

Legile antidrog, înăsprite în ultimul an

De la precedenta vacanță de 1 Mai, România „a făcut pași importanți din punct de vedere legislativ, în sensul ca a adoptat cel mai complex pachet normativ din Europa în domeniul antidrog”, spune expertul antidrog Cătălin Țone.

Potrivit acestuia, s-au promulgat sau sunt în procedură proiecte privind:

  • mărirea pedepselor pentru unele infracțiuni;
  • înființarea registrului traficanților de droguri;
  • eliminarea posibilității aplicării pedepselor cu suspendare pentru trafic de droguri de mare risc (Legea 2 Mai);
  • bunurile și banii confiscați sa meargă direct la instituțiile implicate în lupta antidrog ;
  • traficantii fugari să-și plătească cheltuielile de repatriere;
  • înființarea a opt centre regionale de tratament a dependentei de droguri.

„Un efect preventiv vizibil al tuturor aceste proiecte este reacția organizatorilor unor festivaluri care nu mai primesc minori sub 18 ani și avertizează explicit publicul, în special cel străin, că în țara noastră legislația pe droguri este foarte dură”, a conchis Cătălin Țone.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.