Social-democrații au umplut primele rânduri ale sălii în care Viorica Dăncilă și-a prezentat programul de candidat la prezidențiale. În față, oamenii partidului - șefa campaniei, Olguța Vasilescu, Eugen Teodorovici, președintele executiv, Gabriela Firea, primarul Capitalei, Mihai Fifor - secretarul general al PSD sau Robert Cazanciuc. Separat, pe scaunele din apropierea presei, consilierii personali ai Vioricăi Dăncilă, Tony Pisaroglu și Costin Mihalache. Moderatorul dezbaterii, Valeriu Steriu, purtătorul de cuvânt al PSD.
Dăncilă nu vrea să fie asociată cu 10 august
De data aceasta, din discursul Vioricăi Dăncilă au lipsit cu desăvârșire referirile la abuzurile procurorilor, implicarea serviciilor secrete în viața politică sau măsurile luate de PSD în domeniul justiției. Aceste teme erau principalele arme de atac ale social-democraților în ultimii trei ani, până la arestarea lui Liviu Dragnea, care s-au regăsit în sintagma statul paralel.
Viorica Dăncilă a încercat să elimine orice implicare a sa în evenimentele din 10 august 2018, când oamenii care protestau în Piața Victoriei au fost atacați cu gaze de jandarmi, cu tunuri cu apă și cu bastoane. Aflată pe ultima sută de metri a campaniei electorale, candidata PSD a susținut pentru prima dată că nu se poate vorbi despre o lovitură de stat pentru 10 august, deși în afirmațiile sale anterioare, ca și într-o scrisoare adresată Comisiei Europene în vara lui 2018, reclama lovitura de stat.
„Am spus că seamănă cu o lovitură de stat pentru că s-a încercat să se intre în Palatul Victoria, am văzut că nu a fost o lovitură de stat”, a fost prima delimitare publică a Vioricăi Dăncilă de teoria anterioară.
Ea a precizat că și-a delegat în acel moment toate atribuțiile vicepremierului Stănescu, dar nu a dorit să spună în ce țară se afla în concediu când jandarmii interveneau împotriva protestatarilor.
„Încercați să legați lucrurile de mine, am fost în concediu pe 10 august, trebuie să lăsăm justiția să stabilească vinovații, au fost vinovați și de o parte și de alta. Au fost grupuri violente care încercau să intre în Palatul Victoria. Nu am nicio legătură cu dosarul 10 august. Nu am nici o vină. Nu am niciun amestec pe ce s-a întâmplat pe 10 august în Piața Victoriei”, a susținut Viorica Dăncilă, cea care era premier în funcție în momentul incidentelor violente din Piața Victoriei. Ea subliniat că nu și-a dorit „acele violențe”, dar a repetat că nu are nici o responsabilitate pentru ceea ce s-a întâmplat în Piața Victoriei.
Lepădarea de Dragnea
Viorica Dăncilă a precizat în conferința de presă de marți că nu își asumă modificările făcute în Parlament la Legile Justiției sau la Codurile Penale, așa cum arătase și la precedenta întâlnire cu presa, din urmă cu două zile. Candidata PSD susține că nu are ce să-și repreșeze. Întrebată dacă un vot pentru ea înseamnă și un vot pentru Liviu Dragnea, cel care a avut un rol determinat în redactarea programului de guvernare, Viorica Dăncilă a răspuns că programul nu aparține unui om, ci partidului.
Președintele PSD: Am fost un premier de nota patru
Viorica Dăncilă își evaluează activatea de premier la nota patru, pe o scară de la unu la cinci. Spune că mai erau lucruri de rezolvat, că nu a fost un premier perfect, dar că a realizat lucrurile pe care le-a promis în programul de guvernare. Dăncilă nu a spus că multe măsuri au fost luate în guvernul pe care l-a condus fără consultarea sa, printre cele mai importante măsuri economice fiind bugetul pe 2019 sau elaborarea Ordonanței 114.
Dăncilă plagiază tema lui Iohannis din 2014
Toată construcția discursului Vioricăi Dăncilă a fost bazată pe mesajul că o să fie un președinte diferit de Klaus Iohannis.
„Românii s-au săturat de dispreț și aroganță, președintele îi privește de sus, nu cunoaște țara, nu cunoaște problemele, nu știe, nu vrea, nu poate să muncească pentru România. Sunt un om pentru care bunăstarea țării lui e pe primul loc, am promovat creșterea veniturilor românilor, voi lupta contra celor care vor să arunce România în sărăcie, nu voi promova legi de austeritate”, a fost pledoaria Vioricăi Dăncilă pentru a obține voturile românilor duminică. Dealtfel, aceasta este tema care domină mesajul de campanie - guvernul liberal va introduce austeritate, în pofida declarațiilor PNL că nu vot fi tăieri de venituri.
Între mesajele candidatei PSD, s-a menținut cel referitor la criticile rostite peste hotare la adresa situației din România. A spus din nou că nu a vorbit țara de rău afară, prezentând argumente cu priză la publicul naționalist: „nu dau socoteală în afara țării”.
Dăncilă a reluat tema președintelui Iohannis din campania din 2014, când acesta a promis că va renunța la imunitate dacă ajunge la Palatul Cotroceni.
„Vreau să îmi iau un angajament în fața românilor cu mâna pe Constituție, pe care nu o voi încălca niciodată, voi începe demersurile pentru a renunța la imunitatea în fața legii acordată președintelui, un președinte cinstit nu are nevoie de imunitate, voi respecta fiecare român”, a spus Dăncilă. Fostul prim-ministru nu a dat detalii despre procedura la care ar apela, în condițiile în care pentru renunțarea la imunitatea președintelui este nevoie de modificarea Constituției. Președintele nu are drept de inițiativă în acest domeniu, iar pentru modificarea Legii fundamentale este nevoie de acordul a două treimi din numărul total al parlamentarilor.
Pentru a sensibiliza opinia publică, candidata PSD a vorbit și despre deschiderea vilelor de protocol pentru copiii aflați în dificultate. Când i s-a atras atenția că a avut această prerogativă în calitate de premier, deoarece RAAPPS se află în subordinea Secretariatului General al Guvernului, Viorica Dăncilă a susținut că mai mulți copii au avut acces în această vară la vila de protocol pusă la dispoziția premierului.
Premierul nu a recunoscut însă investițiile bugetare din ultima vreme în vilele de protocol.„Cine a cerut jacuzzi, piatră? Nu îmi trebuie nici piscină, nici jacuzzi, îmi place sa înot în mare”, a afirmat Dăncilă.
Promisiuni pe linie în plan extern
Aderarea la spațiul Schengen, eliminarea vizelor pentru SUA și aderarea la zona euro sunt promisiunile făcute de Viorica Dăncilă în materie de politică externă. Ea a dat și un termen pentru realizarea acestora: un an. Singura excepție a fost legată de aderarea la zona euro. Pentru toate aceste puncte nerezolvate, Viorica Dăncilă a dat vina pe președintele Klaus Iohannis, fără să intre în detalii referitoare la prerogativele prezidențiale în aceste domenii, care țin de performanțe economice, de respectarea statului de drept sau de scăderea ratei de respingere a cererilor de viză pentru SUA.
În privința relațiilor cu Federația Rusă, candidata PSD a susținut că acestea trebuie să se bazeze pe respect reciproc.
„În momentul în care va veni o declarație din partea Federației Ruse, este normal să îmi apăr țara, este normal să mă consult cu cei care pot da detalii, să avem o atitudine corectă pentru a ne apăra țara. O relația corectă înseamnă una care se încadrează în deciziile UE”, a adăugat, la răspunsul său ,Viorica Dăncilă, fără să se raporteze și la îngrijorările aliaților NATO față de agresivitatea Moscovei, mai cu seamă în bazinul Mării Negre, în ascensiune după anexarea Crimeii.
Dăncilă, mulțumită de relația cu SRI și SPP, critică față de DNA
Președinta PSD a spus că poate să fie chemată la DNA pentru a da declarații după ce pe numele său a fost făcută o plângere penală.
„Am spus că toți cei care au candidat împotriva lui Klaus Iohannis au avut dosare penale, Victor Ponta, Dan Barna și am văzut că purtătorul de mesaj. Pe 15 noiembrie a fost depusă o plângere împotriva mea, DNA a spus că nu mă cheamă mâine, dar nu că mă cheamă luni, marți sau Nu mă va chema mâine, dar de chemat la DNA mă vor chema. Au fost mulți supărați sau cei din echipa domnului Iohannis care flutură cătușe ar fi dorit să mă invite mâine sau duminică”, a spus Dăncilă, sugerând că președintele Iohannis ar fi implicat în această plângere penală. Direcția Națională Anticorupție a dat un comunicat în care a anunțat că Viorica Dăncilă nu a fost citată în fața procurorilor, informație rostogolită de anumite site-uri în prima parte a zilei.
În schimb, a afirmat că a avut o relație instituțională cu SRI și SPP, fără a mai face referire însă la momentul preluării mandatului când nu a dorit protecție din partea SPP și nici informări de la SRI despre propunerile de miniștri.
Promisiune de campanie: filmare în casa personală din Predeal
Viorica Dăncilă a promis la finalul conferinței că jurnaliștii vor avea acces la casa sa din Predeal pentru a vedea că nu este finalizată. Imobilul de peste 400 mp apare ca fiind în construcție în declarația de avere a fostului premier, în vreme ce presa a prezentat imagini cu o casă finisată la exterior, roz, cu stegulețe și gazon, chioșc și balansoar pe terasă. Ulterior, într-un mesaj transmis jurnaliștilor, Viorica Dăncilă s-a răzgândit, apelând la dreptul la intimitate. Casa din Predeal, așadar, nu se deschide pentru presă.