Cele patru „dezbateri” TV, la care principalii candidați au participat separat, nu au făcut decât să întărească percepția asupra defectelor și calităților lor. Chiar și loviturile de teatru și gesturile neobișnuite au avut acest rol. Electoratul nu știe mai multe despre marile teme care îi preocupă sau viziunea acestora despre țară.
La o dezbatere electorală organizată de postul de televiziune Antena 3 CNN, premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD la prezidențiale, a declarat că nu va numi premier nici de la AUR, nici de la PSD, dacă va ajunge președintele României.
Potrivit listelor aprobate de Biroul Electoral Central (BEC), PSD are cei mai mulţi candidaţi, respectiv 639, urmat de SOS România, PNL, AUR, Forţa Dreptei şi UDMR. De asemenea, pe listele electorale se află 19 organizaţii ale minorităţilor.
Cu o lună înaintea primului tur al prezidențialelor, electoratul este bombardat cu sondaje care de multe ori oferă cifre foarte diferite. Manipulare sau lipsă de profesionalism? Indiferent de răspuns, efectul e același: oamenii își pierd însă încrederea în aceste analize. O situație similară a fost și la alegerile din vară.
Candidatul independent la președinția României, Mircea Geoană este acuzat de doi dintre contracandidații săi că ar folosi tehnici de manipulare online în campanie. Geoană neagă vehement acuzațiile.
Despre coalizarea forțelor de dreapta se vorbește insistent după ce relațiile dintre PNL și PSD au început să scârțâie. Nu a ieșit însă nimic. În loc de negocieri apar acuze și somații între candidații PNL și USR. Ar putea fi posibilă o astfel de coaliție după alegeri? Sondajele nu sunt favorabile.
Acceptarea totalitarismului vine la pachet cu nostalgia după comunism, fenomen tot mai accentuat în ultimii ani. Îngrijorător este, spun specialiștii, că tinerii sunt cei mai predispuși spre astfel de tendințe. Cauzele sunt multiple, iar ascensiunea discursului extremist este doar una dintre ele.
Primarul municipiului Ploiești, Andrei Volosevici, a fost reținut vineri de procurori, în ultima sa zi de mandat. El este acuzat de presiuni asupra directorului societății Hale și Piețe S.A. pentru a rezilia sau încheia contracte de închiriere a unor spații comerciale fără respectarea cadrului legal.
Partidul de opoziție Tisza din Ungaria are un mic avans față de partidul de guvernământ Fidesz, potrivit unui sondaj de opinie publicat joi. Este al doilea sondaj consecutiv care arată că Tisza ar putea depăși partidul premierului Viktor Orbán.
Pe 24 noiembrie, românii vor alege noul preşedinte al României dintre cei 14 candidaţi înscrişi în cursa electorală. Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale din acest an începe vineri, 25 octombrie, la ora 00:00, şi se va încheia pe data de 23 noiembrie, la ora 7:00.
Scrutinul prezidențial care are loc duminică, 20 octombrie, este al cincilea la număr din istoria R. Moldova în care cetățenii își aleg prin vot direct președintele.
Încarcă mai mult
Nici o sursă media