Olandezul Mark Rutte a preluat pe 1 octombrie funcția de secretar general NATO. Rutte îi succede lui Jens Stoltenberg, care a condus alianța militară timp de un deceniu. Printre provocările imediate ale noului șef al Alianței sunt războiul din Ucraina, bugetele de apărare și incertitudinea politică din SUA.
Declarațiile președintelui Iohannis au pus PNL într-o situație ingrată. Partidul este în derivă în acest moment și nu știe cum să acționeze pentru a minimaliza pierderile de imagine, dar și pentru a găsi o soluție în eventualitatea unei candidaturi independente a președintelui pe listele liberalilor.
Chestiunea candidaturii președintelui Iohannis ca independent pe listele PNL pentru Senat și refuzul PSD de a achiesa la idee au ridicat brusc tensiunea în coaliție. S-a ajuns la acuze și amenințări. La liberali scadalul dă în clocot, mai ales după ce președintele a spus că nu-și dorește legea.
Mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale nu au nicio șansă să intre în turul doi. Nu apar nici măcar în sondaje. Sunt așa numiții „candidați-iepuraș”. Cine sunt ei și care este rolul lor în acest an, într-o cursă care se anunță strânsă.
Președinții României de până acum nu și-au ales singuri caracterizările. Le-au fost date de electorat în funcție de ce au făcut sau nu au făcut la Palatul Cotroceni: președinte-jucător (Traian Băsescu), președinte-spectator sau președinte-călător (Klaus Iohannis). În 2024, candidații la prezidențiale au anunțat ei ce fel de președinți vor să fie. Rămâne de văzut dacă eticheta lor va rămâne și la finalul mandatului.
Doisprezece candidați la prezidențiale, de toate culorile politice și independenți, s-au aliniat până acum la startul alegerilor. Problemele fundamentale ale României sunt multe și rezolvarea unora trenează de ani de zile. În loc să fie abordate aceste teme, campania excelează prin populism.
Liberalii au depus un amendament prin care președintele Klaus Iohannis poate candida ca independent pe listele unui partid politic. Modificarea legii are nevoie de votul PSD. Este însă utilă pentru liberali, electoral vorbind, prezența lui Iohannis pe listele de la Senat, sau din contră e un risc?
Planuri, programe, strategii. Autoritățile române sunt campioane la a pune pe hârtie promisiuni și a evalua riscurile. Marile dezastre - cutremure, inundații, incendii - prind România pregătită până în dinți cu documente strategice, dar în bătaia vântului când vine vorba de practică.
Consiliul Național al PNL l-a ales în unanimitate pe Nicolae Ciucă drept candidat la alegerile prezidențiale. Dincolo de festivismul reținut, cauzat de inundațiile din Moldova, pe holuri liberalii își fac calcule peste calcule. Dacă Nicolae Ciucă ratează intrarea în turul doi la prezidențiale, scorul la parlamentare ar putea fi dezastruos.
Alegerile parlamentare și prezidențiale din această toamnă găsesc scena politică fragmentată și dezbinată. Toate tentativele de a forma diverși „poli” - de dreapta sau suveraniști - au eșuat. Rezultatul? O inflație de partide și de candidați la prezidențiale.
Fostul secretar general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană, a anunțat oficial miercuri (11 septembrie) că va candida la președinția României. Anunțul vine la o zi după încheierea mandatului său de la NATO.
Încarcă mai mult
Nici o sursă media