„Occidentul nu se va putea debarasa de utopia socialistă”, îi spunea Eugen Ionescu Monicăi Lovinescu în 1977, la „Teze și antiteze”, emisiunea pe care Monica Lovinescu o făcea la Europa Liberă din 1962.
În trecerile sale prin Paris, Mircea Eliade, scriitor și istoric al religiilor, s-a oprit de mai multe ori la microfonul Monicăi Lovinescu. Din 1957, Eliade, plecat din România în anii '40, era profesor la Universitatea din Chicago.
Monica Lovinescu a murit, după o lungă suferință, pe 21 aprilie 2008, la două ore după miezul nopții. În aceași zi, postul de radio Europa Liberă i-a dedicat un program in memoriam.
Monica Lovinescu (19 noiembrie 1923 - 20 aprilie 2008) a fost una din vocile cele mai puternice ale Europei Libere timp de 25 de ani. Când s-a întors în 1990, la București, în România liberă, mulți români au recunoscut-o pe stradă, numai auzindu-i vocea, așa scrie M. Lovinescu în „Jurnal esențial”.
„E nevoie de un sat să salvezi o casă” e vorba din bătrâni adaptată la zilele noastre de locuitorii din Corbeanca, Ilfov. Anul 2023 a fost pentru copiii de 2 ani, dar și pentru seniorii de aproape 90, provocarea de a salva și conserva una dintre puținele legături cu istoria din zona lor.
Un dosar din arhiva KGB din Ucraina dezvăluie averea strânsă de un negustor de fructe și pedeapsa șocantă primită pentru presupuse fapte de corupție.
The collapse of the Soviet Union is still seen as a cautionary tale in Beijing, but it paved the way for China’s three-decade rise as a power across Eurasia.
„Oameni, destine, istorie”, o emisiune de Mircea Iorgulescu (1943-2011) difuzată la Radio Europa Liberă în 9 mai 1999.
„Oameni, destine, istorie”, 10 septembrie 1999. Moderator: Radu Călin Cristea.
Articol semnat la radio Europa Liberă în 2014 de Dan Alexe, unul din protagoniștii documentarului realizat de Josy Dubié în 1988.
Încarcă mai mult