Linkuri accesibilitate

Are Dragnea viză pentru SUA? Ce spune Ambasada americană


Liviu Dragnea nu vrea să clarifice chestiunea vizei
Liviu Dragnea nu vrea să clarifice chestiunea vizei

Statele Unite revocă frecvent vize deja acordate, adesea chiar fără explicații, acestea fiind furnizate doar dacă sînt solicitate de cel în cauză. Liviu Dragnea n-ar fi primul lider politic autohton care ar rămâne fără viză pentru SUA.

În cercurile politice se vorbește de mai multă vreme că Liviu Dragnea nu mai are viză de intrare în Statele Unite. Fostul premier Victor Ponta a spus că liderul PSD ar fi vrut să meargă în Statele Unite cu Viorica Dăncilă la sfârșitul săptămânii trecute, că ar fi cerut viză pentru această călătorie și că ar fi fost refuzat. La întrebarea dacă Liviu Dragnea are sau nu viză pentru a călători în America, Ambasada Statelor Unite la București ne-a răspuns că „nu comentează cazuri indiviudale privind vizele”. Pe de altă parte, Dragnea refuză să clarifice această problemă, semn că lucrurile ar putea să nu fie neapărat în favoarea lui

Actualul lider PSD nu ar fi primul politician cu rang înalt care și-ar pierde dreptul de călătorie în SUA. Americanii i-au retras viza fostului prim-ministru Adrian Năstase în 2012 înainte chiar să fi fost condamnat, iar opinia publică a aflat chiar de la el ce i s-a întâmplat.

Statele Unite revocă frecvent vize deja acordate, adesea chiar fără explicații, acestea fiind furnizate doar dacă sînt solicitate de cel în cauză. De-a lungul anilor, miniștri central- și sud-americani, din Jamaica și Republica Dominicană, dar și un guvernator din India, și-au văzut suprimat dreptul de a călători în Statele Unite. Măsura este însă provizorie și reversibilă.

Nu e prima data când Victor Ponta susține că liderul PSD nu mai poate merge în Statele Unite. Fostul șef de guvern a declarant încă din toamna anului 2017, după ce Departamentul de Stat de la Washington s-a arătat îngrijorat că Parlamentul României mizează pe o legislație care ”ar putea afecta independența sistemului judiciar”. Apoi, acum un an, o investigație apărută în Statele Unite sugera între altele că invitarea liderului PSD, Liviu Dragnea la ceremonia de investire a președintelui American Donal Trump ar fi fost cumpărată prin lobbystul Elliot Broidy și că imediat după această ceremonie, lobbystul si-ar fi deschis o filială în România: Cirinus Defense SRL, al carei acționar cu 99% este Cirinus LLC, firma specializată în servicii high tech pentru armată, detinuta de Broidy.

McClatchydc.com descrie pe larg contextual: ”în ce-l priveste pe Broidy, invitarea romanilor (Liviu Drangea si premierul de atunci Sorin Grindeanu) la ceremonia de inaugurare pare sa fi fost una din numeroasele metode in incercarea de a castiga mai multe contracte acasa si in strainatate pentru o companie specializata in contracte militare, Circinus LLC, pe care a cumparat-o discret in 2015”.

Retragerea vizei americane sau neacordarea ei poate avea legătură cu anchete juridice aflate în derulare, cu cereri ale parchetului sau cu alte detalii legate de integritatea solicitantului. Liviu Dragnea are două dosare penale, unul aflat în lucru la procurorii anticorupție privitor la Tel Drum și celălalt în pronunțare la Înalta Curte în care a primit în primă instanță trei ani și jumătate de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu.

XS
SM
MD
LG