În primul trimestrul al anului, comparativ cu trimestrul anterior (trimestrul IV din 2018), PIB-ul a crescut cu 1,3%, iar față de perioada ianuarie-martie 2018, PIB-ul a înregistrat o creştere cu 5%, arată datele Institutului Național de Statistică.
Estimările economiştilor privind evoluţia PIB în primul trimestru din 2019 erau situate în jurul valorii de 4%, iar faţă de trimestrul precedent estimările de creştere nu depășeau 1%, menționează Ziarul Financiar. Astfel, BCR miza pe o creştere de 4,4%, ING de 4,1%, iar Raiffeisen de 4%.
Estimarea INS de creștere economică pentru primul trimestru i-a servit mănușă lui Liviu Dragnea care a și comentat, pe pagina de Facebook, că „prognoza pe care s-a fundamentat bugetul în acest an a fost corectă” și că președintele Iohannis a greșit în momentul în care a atras atenția că bugetul nu este unul construit realist.
Principalul motor de creștere al economiei din ultimii ani a fost consumul, impulsionat mai ales de creșterea salariilor.
Pe de altă parte, Banca Națională a României a anunțat, miercuri, o creștere a ratei inflației până la puțin peste 4% în luna martie și 4,11% în luna aprilie, față de 3,83% cât a fost înregistrat în luna februarie, situându-se peste nivelul prognozat și peste ținta BNR (plus/minus 2,5%).
„Evoluția a fost determinată de creșterea prețurilor pe segmentul legumelor și fructelor, precum și a prețurilor la combustibili și produse din tutun, o contribuție semnificativă revenind însă și componentei de bază a inflației”, potrivit comunicatului BNR.
Guvernul mizează în acest an pe o creștere economică de 5,5%, cu un PIB de 1.022 de miliarde de lei și un deficit de 2,76% din PIB, însă estimările instituțiilor financiare internaționale sunt mult mai pesimiste.
Astfel, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) estimează că economia românească ar urma să crească doar cu 3,2% în acest an. De altfel, BERD a atras atenția în cel mai recent raport al său că deficitul bugetar a ajuns la 3% din PIB, ca urmare „a politicilor fiscale mai relaxate”.
Instituția financiară consideră și inflația este un motiv de îngrijorare, ținând cont, de pildă, că în iunie 2018 a ajuns la cel mai ridicat nivel al ultimilor cinci ani – 5,4%, cu toate că spre finalul anului a revenit spre 3,3%.
Comisia Europeană prognozează, la rândul ei, o creștere a PIB-ului de 3,3%, în timp ce Fondul Monetar Internațional vine cu cea mai pesimistă variantă - 3%.
Facebook Forum