Linkuri accesibilitate

Ce a urmărit Liviu Dragnea cu intervenția la tribunal împotriva PSD


Specialiștii în drept consultați de Europa Liberă spun că Liviu Dragnea a urmărit, cel mai probabil, incomodarea celor de la PSD în campania electorală
Specialiștii în drept consultați de Europa Liberă spun că Liviu Dragnea a urmărit, cel mai probabil, incomodarea celor de la PSD în campania electorală

Tribunalul București a respins, vineri, cererea de intervenție a lui Liviu Dragnea în privința congresului PSD la care a fost aleasă noua conducere, în condițiile în care fostul lider al partidului punea problema dizolvării formațiunii. Dragnea poate face apel.

Rămâne neclară miza pentru care Liviu Dragnea a solicitat practic anularea deciziilor de la congresul recent, la care Viorica Dăncilă a devenit președinte.

Ce a vrut, de fapt, Liviu Dragnea

  • Juriștii consultați de Europa Liberă consideră că este puțin probabil ca demersul lui Liviu Dragnea să fi avut în vedere o miză personală, eventual legată de condamnarea sa pentru angajarea fictivă a două secretare ale PSD Teleorman la Direcția pentru Protecția Copilului.
  • În urma condamnării, Liviu Dragnea are de plătit 60.000 de lei, despăgubire. În cazul în care ar fi intenționat să cheme la plata acestei sume și PSD, atunci ar fi fost nevoie ca fostul lider al social-democraților să înainteze o acțiune în regres, diferită de cea la care au recurs avocații săi.
  • De asemenea, dacă urmărea folosirea unei căi extraordinare de atac - recursul în interesul legii sau contestația în anulare, atunci ar fi trebuit să aibă motivarea, au declarat surse din sistemul judiciar, care au adăugat că nu poate fi considerată nici în această categorie acțiunea din instanță.
  • În opinia unei avocate cu experiență, care a dorit să păstreze discreția în privința identității sale, cel mai probabil Liviu Dragnea ar urmărit doar o răzbunare pe partid. Eventual, o încercare de a le pune o piedică formală. Și asta pentru că, în cazul în care instanța i-ar fi dat câștig de cauză, în plină campanie electorală, PSD ar fi fost nevoit să dizolve o filială și să țină din nou congresul de modificare a statutului și de alegere a noii conduceri.
  • În opinia unui alt jurist, Liviu Dragnea ar fi urmărit doar „să încurce” PSD-ul sau să-i atragă atenția că ispășește o pedeapsă pentru care partidul, ca organizație, nu a fost chemat să răspundă.
  • Chiar și așa, susțin specialiștii în drept consultați, Liviu Dragnea va putea face apel și atunci se va putea vedea mai clar dacă intenția sa este de a le crea celor de la PSD probleme care țin de incomodarea partidului în timpul campaniei electorale. Mai sunt zece săptămâni până la alegeri, iar motivarea instanței, judecarea apelului și eventualele termene ar împinge procesul până după septembrie-octombrie.

Ce a cerut instanței Liviu Dragnea

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că fostul lider PSD Liviu Dragnea a susţinut, în cererea de intervenţie depusă la Tribunalul Bucureşti prin intermediul avocaţilor săi, că, având în vedere că prin decizia sa de condamnare la 3 ani şi 6 luni de închisoare, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a statuat şi că Adriana Botorogeanu şi Anisa Stoica, cele două angajate ale Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Teleorman, au comis fraudă lucrând de fapt la PSD Teleorman, sunt create premisele care duc la concluzia că organizaţia de partid PSD Teleorman trebuie dizolvată, dizolvarea constituind modificare de statut, modificare care trebuie astfel comunicată Tribunalului Bucureşti.

Cealaltă situaţie juridică care a fost invocată de liderul PSD în sesizare este cea potrivit căreia, dacă PSD nu a procedat la dizolvarea filialei de Teleorman şi pe 29 iunie 2019 au participat la Congres inclusiv membri ai filialei PSD Teleorman care au votat modificările de statut, formaţiunea politică se regăseşte în ipoteza juridică în care conduita "PSD Central echivalează cu însuşirea actului ilegal comis de organizaţia PSD Teleorman" între 7 iulie 2006 şi 18 decembrie 2012, "ceea ce duce chiar la dizolvarea partidului politic PSD însuşi”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG