Linkuri accesibilitate

Iohannis acuză „grave derapaje” ale Guvernului Dăncilă în politica externă. Despre criza internă de ieri, vorbește mâine


Iohannis o atacă pe Viorica Dăncilă.
Iohannis o atacă pe Viorica Dăncilă.

Președintele Klaus Iohannis a acuzat guvernul Dăncilă că a provocat pierderea de către România a unui loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, prin „declarații politice iresponsabile”, referindu-se la poziționarea Vioricăi Dăncilă pe subiectul ambasadei române în Israel.

„În mod regretabil, nu putem marca azi, în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației, faptul că România a fost aleasă pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, chiar dacă dumneavoastră ați făcut eforturi susținute și ați obținut un număr considerabil de susțineri”, le-a spus președintele Klaus Iohannis diplomaților.

„România a fost boicotată de declarații politice iresponsabile ale unor înalți demnitari români, formulate fără mandat și contrare unor poziții tradiționale ale României. Aceste grave derapaje au dus la alienarea sprijinului deja exprimat de unele state, fiind creată impresia, eronată pe fond, a unei lipse de predictibilitate față de dosare de politică externă sensibile și complexe”, a explicat președintele.

Iohannis s-a referit la poziția premierului Viorica Dăncilă și a fostului președinte Liviu Dragnea, pe subiectul mutării ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim. Statele arabe au fost deranjate de această abordare și au boicotat România la ONU. Iohannis a acuzat atunci că guvernul a abandonat poziția echilibrată a României față de conflictul israelo-palestinian. Dăncilă și Dragnea au capitalizat imagine însă, în SUA și în Israel, prin îmbrățișarea acestei poziții.

Legat de criza guvernamentală de la București, provocată de ieșirea ALDE de la guvernare, care a fost anunțată luni, Iohannis a declarat că va vorbi abia miercuri.

„Dați-mi o bună politică internă ca să pot face o bună politică externă, zicea Nicolae Titulescu. Nu putem să facem abstracție de politica internă a României. Despre actuala criză guvernamentală, despre remaniere, despre calea de ieșire din criză voi face o declarație publică mâine, dar dumneavoastră vă veți întoarce la post și o să fiți întrebați ce se întâmplă în România? Cum se va soluționa criza? Cum vor decurge alegerile? Iar dumneavoastră să raspundeți așa: România are o democrație solidă, România are o democrație consolidată prin referendumul de pe 26 mai anul curent și care a adus un răspuns clar al românilor”, le-a spus Klaus Iohannis ambasadorilor români.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG