Linkuri accesibilitate

Iran: Anchetă pentru doborârea avionului ucrainean


Președintele Rohani cere un tribunal special care să investigheze doborârea avionului ucrainean
Președintele Rohani cere un tribunal special care să investigheze doborârea avionului ucrainean

Aflat în fața unor proteste intense, președintele iranian, Hassan Rohani, a cerut înființarea unei instanțe speciale care să investigheze doborârea avionului ucrainean de pasageri de către apărarea antiaeriană a țării, soldată cu uciderea tututor celor 176 de persoane aflate la bord.

Toți cei responsabili pentru „eroarea de neiertat” trebuie să fie „pedepsiți”, a spus Rohani, marți, într-un discurs televizat susținut pe fondul manifestării furiei publice după prăbușirea avionului Boeing 737-800 aparținând Ukraine International Airlines (UIA).

Protestele au loc zilnic din 11 ianuarie încoace, de când armata iraniană a recunoscut că a doborât avionul ”neintenționat”, pe 8 ianuarie, la scurt timp de la decolarea sa de pe Aeroportul Internațional Imam Khomeini, din Teheran. Majoritatea celor uciși în dezastru erau cetățeni iranieni și canadieni.

Câteva persoane au fost arestate pentru rolul lor în prăbușirea unui avion ucrainean, despre care Teheran a spus că a fost lovit accidental de o rachetă iraniană, a declarat marți purtătorul de cuvânt al justiției, Gholamhossein Esmaili, citat de Reuters.

Tragedia s-a produs pe fondul alertei ridicate a forțelor de apărare aeriană ale Iranului după atacul acestora, cu rachete balistice, produs cu doar câteva ore în urmă împotriva forțelor americane din Irak.

"Sistemul judiciar ar trebui să formeze o instanță specială, cu un judecător de rang și zeci de experți", a spus Rohani în discursul său, adăugând că recunoașterea erorii din partea forțelor armate iraniene a fost "un prim pas bun".

Citește și:

XS
SM
MD
LG