Linkuri accesibilitate

Mobilizare în justiție pentru apărarea pensiilor de serviciu


Desen de Dan Perjovschi
Desen de Dan Perjovschi

Consiliul Superior al Magistraturii, prin cele două secții ale sale de judecători și procurori, a decis convocarea adunărilor generale ale magistraților pentru a obține un punct de vedere motivat privind intenția de abrogare a pensiilor speciale, inclusiv a pensiilor de serviciu ale magistraților, într-o sesiune extraordinară a Parlamentului.

Adunările generale ale judecătorilor din toate instanțele, judecătorii, tribunal și curți de apel, precum și ale procurorilor din toată țara vor avea loc marți, 21 ianuarie, la ora 12.00, potrivit unui comunicat de presă al CSM.

Magistraților li se cere să se pronunțe asupra eliminării pensiilor de serviciu „din perspectiva încălcării independenței și afectării statutului constituțional al judecătorilor și procurorilor”.

În plus, Secția pentru judecători a CSM a decis sesizarea Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare și a Consiliului consultativ al Judecătorilor Europeni, considerând că decizia politică de a elimina pensiile de serviciu afectează statutul judecătorilor, iar Secția pentru procurori va face același demers pe lângă organismele europene ale procurorilor.

Decizia magistraților din CSM de a mobiliza sistemul judiciar este parte a acțiunilor de protest față de eliminarea pensiilor de care beneficiază, anunțate încă de la mijlocul lunii decembrie.

Consiliul Superior al Magistraturii reiterează și subliniază cu tărie și fără echivoc că nu va tolera sub nicio formă afectarea statutului magistraților și încălcarea independenței acestora. Pensia de serviciu şi stabilitatea unei remunerații adecvate a judecătorilor şi procurorilor reprezintă garanții pentru a căror protecție Consiliul va efectua absolut toate demersurile care se impun”, preciza, pe 18 decembrie, un comunicatul de presă al CSM.

Tot în decembrie, câteva instanțe din țară, cum ar fi Curtea de Apel București, Tribunalul Prahova și Tribunalul Galați, au anunțat că nu mai judecă decât dosarele penale urgente, toate activitățile cu publicul, la registraturi și arhive, fiind suspendate în semn de protest față de intenția Guvernului și a Parlamentului de a modifica modul de calcul al sporurilor la salariu, respectiv de a elimina pensiile de serviciu ale magistraților.

Înalta Curte și Parchetul General susțin, de asemenea, păstrarea actualelor prevederi privind pensiile magistraților.

Colegiul de conducere al Parchetului General susține că Parlamentul și Guvernul au datoria să asigure resursele adecvate care să le permită magistraților să-și îndeplinească atribuțiile, iar președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina Corbu, a anunțat că a luat act „cu îngrijorare” de intenția de a elimina pensiile de serviciu ale magistraților, precum și de „confuzia indusă, voit sau nu, în spațiul public prin referirea la acestea ca fiind pensii speciale”.

PSD a decis, pe 14 ianuarie, să convoace o sesiune parlamentară extraordinară, în ultima săptămână din ianuarie, în care să fie votată eliminarea pensiilor speciale.

Citește și:

XS
SM
MD
LG