Klaus Iohannis a acuzat miercuri că PSD a făcut o înțelegere cu UDMR pentru a trece tacit prin Camera Deputaților proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc.
„În timp ce noi ne luptăm cu pandemia de coronavirus, ne luptăm pentru viețile românilor, PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor", a acuzat președintele Iohannis.
Șeful statului a subliniat că nu va accepta un astfel de proiect de lege cât el va fi președinte.
„Jo napot kívanok, Marcel Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta în schimbul acestei înțelegeri?", a încheiat Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis
- Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlament
- PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege care dă autonomie Ținutului Secuiesc
- Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României
- În timp ce noi ne luptăm cu pandemia de coronavirus, ne luptăm pentru viețile românilor, PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor
- Asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică PSD
- Acum poate înțelegeți mai bine de ce am vrut alegeri anticipate
- Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică PSD-istă să mai decidă
- E inacceptabil și cât timp voi fi eu președintele României o asemenea lege nu va trece
- Jo napot kívanok, Marcel Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta în schimbul acestei înțelegeri?
Un proiect de lege adoptat tacit de Camera Deputaților prevede că limba maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice din Ținutul Secuiesc care va deveni regiune autonomă cu personalitate juridică în România.
„Statutul de Autonomie al Ţinutului Secuiesc, adoptat prin lege, se aprobă prin referendum de către cetăţenii Ţinutului Secuiesc”, arată proiectul de lege.
Regiunea autonomă va cuprinde, potrivit proiectului de lege actualele judeţe Covasna şi Harghita, cât şi scaunul istoric Mureş care aparţine judeţului Mureş. Scaunele sunt teritorii tradiţionale secuieşti.
„În Ţinutul Secuiesc limba maghiară are acelaşi statut ca şi limba oficială a statului. Toţi cetăţenii domiciliaţi sau rezidenţi în Ţinutul Secuiesc au dreptul să folosească ambele limbi în condiţii egale, în viaţa privată şi cea publică, inclusiv în cadrul instituţiilor publice, precum şi în faţa autorităţilor publice, atât oral cât şi în scris”, conform proiectului de lege.
Regiunea are dreptul de decizie şi de gestionare în domeniile care aparţin competenţelor sale specifice. Acest drept include adoptarea şi exercitarea unei politici proprii regiunii.
Potrivit proiectului, va fi şi un preşedinte al Ţinutului Secuiesc, precum şi autorităţi ale Scaunelor - Consiliul Scaunal şi Preşedintele Scaunului. Va exista şi un Consiliu Comunal, Consiliul Orăşenesc, Consiliul Municipal şi primar.
Proiectul mai arată că autonomia regională este exercitată de Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret şi liber exprimat precum şi de Comisia de Autoadministrare desemnată de acesta.
Inițiatori ai proiectului de lege sunt deputații UDMR Zsolt-Istvan Biro şi József-György Kulcsar-Terza.
Votul final va fi dat miercuri de la ora 14 în plenul Senatului. Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că formațiunea pe care o conduce nu susține proiectul de lege și îl va respinge urgent în Senat.
Facebook Forum