Linkuri accesibilitate

Exclusiv. Momentul în care flăcările izbucnesc la parterul spitalului „Matei Balș”


Exclusiv. Filmul incendiului de la spitalul ”Matei Balș”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:34 0:00

VIDEO Exclusiv. Momentul în care flăcările izbucnesc la parterul spitalului ”Matei Balș”

O secție din Pavilionul V al Institutului ”Matei Balș”, în care se aflau bolnavi Covid, a luat foc vineri dimineață.  Cinci oameni au murit, dintre care patru arși de vii, iar peste 100 de pacienți au fost evacuați și direcționați către alte spitale. Pacienții Covid erau în stare medie și gravă.

Incendiul a fost semnalat la 5.03 la linia de urgență 112, la 5.13 a ajuns primul echipaj de intervenție, iar la 5.14 a fost declanșat planul roșu.

Colonel ISU, coordonator al intervenției: „Ardea cu flacără deschisă la parter, pe o suprafață de 100-120 de metri pătrați, au fost afectate 4 saloane, cu degajări mari de fum și cu posibilitate de extindere la etajul 1 spre fațadă.”

Cinci pacienți au murit: patru au fost carbonizați, iar un altul în timpul manevrelor de resuscitare.

La faţa locului au fost mobilizate 38 de echipaje de prim ajutor şi şase echipaje de terapie intensivă mobilă.

De la „Matei Balş" au fost evacuate, în primă fază, aproximativ 44 de persoane către Spitalele de urgenţă Floreasca, Universitar, "Sfântul Ioan" şi "Sfântul Pantelimon", iar restul au fost evacuate către celelalte pavilioane din interiorul institutului.

Circa 100 de pacienți au fost mutați la alte spitale din Capitală iar DSU a deschis două linii telefonice la care rudele bolnavilor pot afla informații despre soarta pacienților: 021 206 93 98 și 021 264 85 15.

Primele informații, neconfirmate de ancheta în desfășurare, arată că o posibilă cauză a incendiului ar fi utilizarea unei aeroterme.

Un reprezentant al firmei Nec Pro Logistic, care asigură mentenanța instalației electrice de la Matei Balș, a declarat că a recomandat spitalului să nu se utilizeze improvizații și că toată iarna ar fi existat probleme cu căldura.

„Ideea e că a fost frig. Din cauza temperaturii s-au încălzit cu așa ceva. Toată iarna a fost avarie. Toata iarna au avut probleme cu căldura”, a mai declarat reprezentantul firmei de mentenanță pentru Buletin de București, care a acceptat să vorbească sub anonimat.

Oficial, în saloane nu erau probleme cu căldura. Fiica unei paciente care i-a dus mamei sale o aerotermă în salon, cu acordul personalului spitalului, susține însă că era frig în saloane.

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, spune că secția a fost recent renovată, reprezentantul Termoenergetica și fostul manager, Adrian Streinu Cercel, susțin că nu au existat probleme cu căldura, iar ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat, citându-l pe Streinu Cercel, că nu erau probleme cu căldura. Pe aceeași poziție s-a situat și primarul general, Nicușor Dan.

Mentenanța lunară a instalației electrice exterioare și interioare a fost contractată pe 5 februarie 2020 pentru suma de 25.898 de euro.

Premierul Florin Cîțu a criticat faptul că investițiile din sănătate au de suferit tocmai pentru că cea mai mare parte a bugetului merge spre salarii și sporuri și le-a cerut angajaților din instituțiile de control „să iasă din birouri, altfel vor pleca acasă”.

Exclusiv: Primele secunde ale incendiului de la Matei Balș
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00

Președintele Iohannis a felicitat forțele de intervenție și a spus că în lipsa acestei mobilizări situația ar fi fost și mai dramatică. A spus că i-a cerut ministrului Sănătății să-i prezinte un proiect de reformă radicală a întregului sistem sanitar.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă. Procurorii au ajuns la fața locului la scurt timp după tragedie și au început cercetările.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG