Premierul susține că vinovații vor plăti consecințele, dar că salariile mari ale bugetarilor trebuie să fie justificate.
Spre deosebire de președintele Klaus Iohannis, care a ținut o scurtă declarație de presă, mesajul lui Florin Cîțu a venit prin intermediul unei postări pe Facebook. El nu a dorit să ofere o declarație, deși avea această posibilitate.
Florin Cîțu susține că principala sa grijă a fost să se asigure că celor care anchetează incendiul nu le lipsește nimic și că „nu va exista pauză în această anchetă”. Premierul a discutat cu managerul institutului, Maria Nițescu, dar și cu doctorul Apostolescu, cel care era de gardă în noaptea tragediei.
„Salariile mari din sectorul public, comparativ cu sectorul privat, trebuie justificate de un mod de lucru profesionist. Indiferent de domeniul de activitate. Și vă promit: vinovații vor suporta consecințele, indiferent de funcția pe care o au. Nimeni nu este mai presus de lege, iar în mandatul meu se va și materializa acest principiu”, au fost cele două mesaje lansate de premierul Cîțu.
Nu este prima ocazia cu care prim-ministrul lansează în spațiul public mesaje-avertisment despre salariile bugetarilor. În contextul realizării bugetului pentru 2021, Florin Cîțu a vorbit despre o posibilă tăiere a sporurilor, iar creșterea veniturilor să fie decisă de performanța realizată în sectorul bugetar, nu în Parlament.
„Mai sunt foarte multe lucruri de făcut în spitalele noastre. Iar pentru mine este foarte clar că expresia “merge și așa” trebuie să dispară din mentalitatea care se reflectă în modul de lucru din instituțiile statului. Este nevoie de criterii de performanță urgent și le voi introduce”, a completat premierul.
Klaus Iohannis: Vinovații vor fi sancționați
Un mesaj asemănător în privința sancționării celor vinovați a dat și președintele.
„Anchetele vor scoate, fără îndoială, la lumină ce s-a întâmplat, cine este vinovat și vinovații vor fi sancționați”, a spus ieri Klaus Iohannis.
Acesta a insistat pentru realizarea cu „celeritate" a unui proiect de reformă pentru întregul sistem de sănătate din România.
Greu de găsit și pedepsit vinovații
Chiar dacă oficialii s-au grăbit să spună că vinovații vor plăti, anchetele în astfel de cazuri se derulează extrem de greu. Spre exemplu, în cazul Colectiv nu există nici o condamnare definitivă la peste cinci ani de la tragicul eveniment.
Nici ancheta după incendiul de la Piatra Neamț nu a evoluat foarte mult.
Facebook Forum