Linkuri accesibilitate

În timp ce „divergențele” dintre SUA și Rusia rămân „numeroase”, Putin strânge relațiile nucleare cu China


Secretarul de Stat american, Anthony Blinken, s-a întâlnit cu Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, la Reykjavik pe 19 mai.
Secretarul de Stat american, Anthony Blinken, s-a întâlnit cu Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, la Reykjavik pe 19 mai.

Relațiile dintre Rusia și SUA rămân tot complicate după întâlnirea la nivel înalt dintre Anthony Blinken și Serghei Lavrov, chiar dacă s-a făcut un pas spre detensionarea acestora. În același timp, China și Rusia fac pași tot mai apăsați spre o strâgere a relațiilor, în special pe zona economică. 

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, s-a întâlnit în Islanda cu Secretarul de Stat al Statelor Unite, Anthony Blinken, într-un context care relațiile bilaterale dintre cele două țări amintesc de tensiunile din perioada Războiului Rece. În paralel, președintele Putin a inaugurat un nou proiect nuclear cu Xi Jinping, stabilit printr-un acord din 2018.

Întâlnirea dintre Lavrov și Blinken nu a produs rezultate concrete, dar declarațiile oficiale vorbesc în termeni diplomatici despre o întrevedere ”constructivă”, în care însă persistă „diferențe serioase” de viziune. Rămâne de văzut dacă acest prim pas va fi suficient pentru organizarea unui summit Biden-Putin în vară.

Relația dintre Rusia și China s-a încălzit în ultimii ani, mai ales din cauza sancțiunilor americane îndreptate către ambele țări. Cele două puteri din Eurasia își consolidează cooperarea pe frontul nuclear, dar lucrează și la creșterea comerțului bilateral.

O etapă nouă pentru relațiile dintre Rusia și SUA?

Secretarul de Stat Anthony Blinken și Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov s-au întâlnit ieri în Islanda, marcând cea mai importantă întâlnire între SUA și Rusia de la începutul mandatului președintelui Joe Biden. Întâlnirea celor doi a avut loc în jurul summit-ului de la Reykjavik a Consiliului Arctic.

Blinken și Lavrov s-au întâlnit în Islanda, cu ocazia summit-ului ministerial al Consiliului Arctic.
Blinken și Lavrov s-au întâlnit în Islanda, cu ocazia summit-ului ministerial al Consiliului Arctic.

Întâlnirea, care a durat mai mult decât cele 105 minute plănuite, a fost „constructivă” pentru ambii diplomați. Potrivit unui oficial american prezent la întâlnire, totul s-a desfășurat civilizat, dar nu s-a luat nicio decizie majoră. Diferențele dintre cele două țări sunt semnificative, iar o îmbunătățire adevărată a relațiilor ar presupune ori ca SUA să nu mai insiste în susținerea democrației și să recunoască sfera de influență rusească, ori ca Rusia să decidă că influența americană nu i-ar putea amenința strategiile de viitor.

Lavrov a menționat că „Rusia și SUA au diferențe majore în perspectivele noastre asupra situației internaționale”, dar că trebuie să coopereze „în sferele în care avem interese care se intersectează”.

Relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt aproape la fel de tensionate ca în timpul Războiului Rece: la începutul mandatului său, Biden a prezentat competiția dintre SUA și Rusia în termeni ideologici care se opun, la fel cum se dezbăteau viziunile fundamental diferite ale SUA și URSS înainte de 1989. Cei doi diplomați au marcat un „început promițător” al noii relații, conform unui oficial american. Ambele părți au recunoscut nevoia înnoirii relațiilor diplomatice și a dialogului bilateral.

Blinken și Lavrov au avut o agendă plină pentru întâlnirea de la Reykjavik:

  • Strângerea forțelor armate ruse în jurul Ucrainei: SUA rămâne îngrijorată de mișcările armatei ruse, pe care le consideră o provocare.
  • Mișcările tactice ale Rusiei în Arctica: americanii sunt sceptici în privința extinderii prezenței Rusiei în Arctica; rușii consideră că pot face cce vor pe teritoriul lor.
  • Aleksei Navalnîi: Blinken a menționat îngrijorarea globală în ceea ce privește starea de sănătate a criticului Kremlinului.
  • Proiectul Nord Stream 2: americanii au decis să nu sancționeze compania care construiește conducta.
  • Acuzațiile americane că Rusia ar fi intervenit în procesele electorale din vest și război cibernetic.
  • Cererea americanilor ca rușii să elibereze doi cetățeni americani deținuți în Rusia.
  • Acțiunile guvernului de la Kremlin împotriva Radio Europa Liberă: americanii sunt îngrijorați în privința reducerii libertății de exprimare în Rusia.
  • Rezolvarea disputei dintre Armenia și Azerbaidjan: Rusia s-a oferit să medieze conflictul teritorial.
  • Încetarea programelor nucleare din Iran și Coreea de Nord: ambele țări ar avea de câștigat din încetarea activităților nucleare în Iran și Coreea de Nord.

Ar fi de preferat să avem o relație mai stabilă și mai previzibilă cu Rusia”, a declarat Blinken înaintea întâlnirii. „Totuși, ne-am exprimat foarte clar: dacă Rusia alege să acționeze agresiv sau necugetat către noi sau către aliații noștri, vom răspunde. Nu căutăm un conflict, dar astfel de provocări nu pot fi lăsate să continue cu impunitate.

Se pare că americanii au decis să promoveze relații stabile cu Rusia”, a răspuns Lavrov. „Însă dacă acest plan include sancțiuni constante, nu ne trebuie asta. Sperăm că vom normaliza relațiile cu Statele Unite prin acțiuni concrete, nu prin vorbe.

Nu s-a decis nimic în privința expulzărilor reciproce a diplomaților din Rusia și SUA, dar Lavrov a semnalat că este dispus să deschidă negocierile. Nu s-au conturat detaliile unui potențial summit Biden-Putin, așteptat cu nerăbdare de puterile globale, însă întâlnirea dintre Blinken și Lavrov este o deschidere promițătoare a relației dintre cele două țări.

Cooperarea nucleară între China și Rusia

Tot pe 19 mai, Rusia și China au anunțat că își vor aprofunda cooperarea pe tema energiei nucleare și că vor lucra împreună înspre reducerea schimbărilor climatice. În ultimii ani, cele două țări au colaborat pragmatic în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite pentru a contracara inițiativele puterilor vestice.

Vladimir Putin și Xi Jinping au inaugurat digital un nou proiect nuclear bilateral: tehnologie rusească în două centrale nucleare din China.
Vladimir Putin și Xi Jinping au inaugurat digital un nou proiect nuclear bilateral: tehnologie rusească în două centrale nucleare din China.

Președinții Vladimir Putin și Xi Jinping au participat digital la ceremonia de inaugurare a patru noi reactoare nucleare la două centrale din China. Reactoarele folosesc tehnologie rusească și ar putea reduce semnificativ emisiile de dioxid de carbon generate în producerea energiei electrice.

În cadrul ceremoniei, Președintele Chinei a punctat că guvernele de la Moscova și Beijing își vor întări legăturile bilaterale.

Confruntate cu pandemia și schimbări nevăzute în ultimul secol, China și Rusia s-au susținut reciproc și au cooperat eficient și îndeaproape”, a menționat Xi Jinping.

Relațiile ruso-chineze sunt la cel mai înalt nivel din istorie”, a confirmat Vladimir Putin.

Relațiile bilaterale se vor aprofunda în anii următori, reorientând cele două țări una către cealaltă pentru a compensa pentru impactul sancțiunilor americane, conform planurilor stabilite de Rusia și China. Acest gest ar putea decentraliza importanța puterilor vestice în lume. Cele două țări au plănuit să ridice volumul comerțului bilateral la 200 de miliarde de dolari până în 2024. Rusia și China au desfășurat împreună și exerciții militare în Oceanul Pacific și cel Indian.

Rusia și China s-au apropiat în urma unei întâlniri din 23 martie dintre miniștrii lor de externe. Împreună, au respins critica țărilor vestice pe marginea respectului față de drepturile omului. Lavrov a declarat în martie că ordinea internațională dondusă de SUA „nu reprezintă dorințele comunității internaționale”. Apropierea dintre cele două țări forțează SUA să fie mai atentă și mai îngăduitoare cu ele.

XS
SM
MD
LG