Proiectul de act normativ va fi urmat de o hotărâre de guvern care să modifice legislația curentă. Legea va defini atacul „carnivorelor mari” (deși ursul este omnivor) și procedura prin care vor fi gestionate aceste atacuri. Urșii care se retrag imediat după contact nu ar trebui împușcați, conform proiectului, însă cei care nu se sperie vor fi împușcați.
Ministrul mediului, Tanczos Barna, a explicat, sâmbătă, la Digi 24, care ar fi situațiile în care ursul ar putea fi împușcat: „dacă se află prins într-o capcană autorizată sau intră în gospodării și nu se retrage în prezența omului, se hrănește cu gunoaie în prezența oamenilor și nu se sperie de om, nu se retrage când este gonit, atacă omul sau atacă gospodăria, chiar dacă încearcă omul să-l alunge - în aceste situații trebuie să creăm această posibilitate de intervenție de extragere prin împușcare”, a spus ministrul.
La fața locului, în cazul în care trebuie eliminat un urs periculos, ministrul spune că trebuie să se afle jandarmii, reprezentantul autorităților locale (primarul), și un veterinar sau un vânător cu permis de folosire al armei cu tranchilizant.
Conform normelor europene, ursul este o specie protejată și nu ar trebui ucis. Prin derogările de la această Directivă, în România s-au ucis peste 1.500 de urși în ultimii zece ani. Deși o parte importantă a derogărilor este și relocarea urșilor, nu doar împușcarea, majoritatea cazurilor semnalate de localnici în care urșii au intrat în gospodării sau au atacat oameni au rezultat în uciderea urșilor.
„Nu poți știi niciodată”, a pus ministrul, într-un interviu la B1 TV, care urși ar putea fi agresivi. Echipa care ar interveni de urgență prin această nouă ordonanță ar urma să decidă ce să facă în fiecare situație.
În condițiile creșterii numărului de situații în care urșii se apropie de oameni sau locuințe, după cum sugerează creșterea numărului de mesaje RO-ALERT, și organizațiile de protecție a animalelor admit că sunt necesare măsuri, însă acestea se referă la diminuarea condițiilor care îi împing pe urși spre oameni și nu la împușcare, așa cum propune ministrul.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, al cărui mandat presupune protecția mediului înconjurător și ocrotirea biodiversității, argumentează că în cazul urșilor primează protecția vieții umane. Ordonanța de urgență ar opri hrănirea urșilor în apropierea zonelor locuite, ca oamenii să nu îi mai atragă astfel în apropierea caselor.
Ministrul vs. conservarea
„Exagerarea în media a conflictului dintre om și urs face foarte mult rău”, spune pentru Europa Liberă Cristina Lapis, fondatoarea Sanctuarului de urși Libearty de lângă Zărnești. „Dacă în pădure nu mai au voie urșii - le luăm mâncarea din pădure, le distrugem habitatul, le dăm de mâncare aproape și apoi decidem să nu-i mai hrănim - urșii pleacă în căutarea mâncării. Facem observatoare la 500 de metri de oraș, unde sunt hrăniți. Ne construim vile în pădure fără gard electric special, facem grătare în pădure. Trebuie să fim consecvenți în ceea ce facem: vrem să nu mai avem urși deloc sau vrem să păstrăm populația de urs fără un conflict între noi și ei?”
„Societatea civilă trebuie să lucreze cu autoritățile și, împreună, să găsească cele mai bune soluții. Cei care se ocupă de animale cunosc soluțiile mai bine decât cei din autoritatea publică. Lucrând împreună, am putea face ca și oamenii să poată trăi liniștiți”, spune pentru Europa Liberă Cristina Lapis.