Linkuri accesibilitate

Minciunile „Facebook” | Casa Albă vrea eliminarea informațiilor false despre vaccin. Exemple de dezinformare


În Statele Unite, numărul cazurile de COVI-19 a început să crească în toate cele 50 de state. „O pandemie a celor nevaccinați”, spune Joe Biden.
În Statele Unite, numărul cazurile de COVI-19 a început să crească în toate cele 50 de state. „O pandemie a celor nevaccinați”, spune Joe Biden.

Casa Albă sporește presiunea asupra platformelor de socializare pentru a elimina conținutul care dezinformează cu privire la vaccinul anti-COVID.

Președintele Joe Biden nu a ezitat să spună, vineri, că platformele „ucid oameni” pentru că permit postarea informațiilor false despre vaccinare. El a invocat informațiile medicale care arată că vaccinul se răspândește în special în rândul persoanelor nevaccinate. „Singura pandemie pe care o vedem e printre cei nevaccinați”, a adăugat Joe Biden.

Facebook insistă că ia toate măsurile pentru a preveni dezinformarea cu privire la vaccinare și COVID-19.
Facebook insistă că ia toate măsurile pentru a preveni dezinformarea cu privire la vaccinare și COVID-19.

Afirmația a venit ca răspuns la o întrebare din partea unui reporter după ce, în ultimele zile, oficiali americani au avut mai multe luări de poziție critice pe această temă. Pe fondul scăderii ritmului de vaccinare, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, spusese că Facebook nu face suficient pentru a opri răspândirea informațiilor false despre coronavirus.

Răspunsul companiei Facebook

Ca replică la afirmațiile președintelui Biden, purtătorul de cuvânt al Facebook, Kevin McAlister, a spus: „Nu vom fi afectați de informații care nu se bazează pe fapte. Realitatea e că peste 2 miliarde de persoane au văzut informații autorizate despre COVID-19 și despre vaccinuri pe Facebook, mai mult decât oriunde altundeva pe internet. Peste 3,3 milioane de americani au folosit, de asemenea, opțiunea creată de noi pentru a afla cum și unde se pot vaccina. Faptele arată că Facebook ajută la salvarea vieților. Punct”, a spus Kevin McAlister, citat de presa americană.

Chirurgul general al SUA, Dr. Vivek Murthy, declarase, joi, că dezinformarea este „o amenințare serioasă la adresa sănătății publice” și făcuse apel la companiile care administrează platformele de socializare să înăsprească filtrele care previn răspândirea informațiilor false. Pe contul de Twitter, acesta a făcut apel la populație să nu mai distribuie informații pe care nu le verifică, schimbând cunoscuta sintagmă folosită pe platformele de socializare #SharingIsCaring în #NotSharingIsCaring.

Anterior, cercetătorii „Centrului pentru prevenirea urii digitale” din SUA anunțau că au identificat 12 persoane care sunt responsabile de 65% din informațiile false răspândite pe Facebook, Instagram și Twitter. În urma analizei realizate între 1 februarie și 16 martie, cercetătorii au publicat un raport care îi numește pe cei 12, le descrie profilurile și documentează dezinformările distribuite de ei, arătând că platformele de socializare nu au luat măsuri suficiente pentru a eliminat conținutul mincinos și pe cei care îl promovează.

Exemple de dezinformare / România

Numeroase exemple de dezinformare prezentate de „Centrul pentru prevenirea urii digitale" se regăsesc și pe conturi din România, uneori doar preluate și distribuite, alteori traduse sau adaptate. Printre acestea:

  • masca de protecție nu ar avea legătură cu păstrarea sănătății, ci cu suprimarea sistemului imunitar. Cu cât porți mască mai mult timp, cu atât cresc șansele de îmbolnăvire;
  • boala declanșată de coronavirus ar trece în câteva zile cu un regim format din mâncare lichidă (supă), fără produse lactate, apă, vitamina C și multe condimente (de exemplu, turmeric);
  • vaccinarea ar fi un plan diabolic al industriei pharma, menit să îmbolnăvească populația;
  • vaccinarea ar fi ucis mai multe persoane decât COVID-19;
  • vaccinarea ar crește cu 800% riscul unei boli cronice;
  • virusurile nu ar supraviețui în afara corpului uman;
  • Bill Gates ar intenționează să injecteze toată lumea cu microcipuri, ca parte a programului de vaccinare;
  • vaccinarea ar viza doar „resetarea economiei globale”;
  • apa oxigenată ar trata majoritatea afecțiunilor respiratorii virale, inclusiv pe cele cauzate de coronavirus;

Potrivit unui studiu IPSOS din februarie, percepția românilor din mediul urban este că „autoritățile și canalele TV au informat și comunicat mai degrabă în favoarea vaccinării, în timp ce rețelele de socializare au transmis mai degrabă informații anti-vaccinare. Informații defavorabile vaccinării au putut fi regăsite și pe site-urile/ articolele din România sau din străinătate”.

Una din principalele manifestări ale răspândirii de informații false sau de frânturi de adevăr menite să scadă încrederea în vaccinare se concretizează în așa numite grupuri anti-vaccin de pe Facebook, care le distribuie sau redistribuie cu ajutorul unor „lideri”, furnizori de conținut sau care sunt urmăriți de numeroase persoane. În România, aceste grupuri acționează în principal pe Facebook, aceasta fiind platforma cu cei mai mulți utilizatori (12 milioane de utilizatori activi în iunie 2021, potrivit Zelist.ro).

Pagina de Facebook „Noi nu vaccinăm” este urmărită de peste 21.000 de persoane. Printre informațiile promovate de aceasta:

  • vaccinul ar avea semnul fiarei și vine de la Satana;
  • COVID-19 ar pregăti falimentul mondial;
  • știrile anului 2021 ar fi fost înregistrate de mult timp;

Pagina „Luis Lazarus-Zeus Tv" are 440.000 de „followers” și publică frecvent discuții la care participă persoane publice care se opun vaccinării sau purtării măștii, cum ar fi senatoarea Diana Iovanovici Șoșoacă.

Căutarea grupurilor sau paginilor anti-vaccin a devenit însă mult mai dificilă pe Facebook. În prezent, orice variante de căutare, de la „grup anti-vaccin” la „Dictatura COVID” (una dintre sintagmele folosite de așa-numiții anti-vaxxeri) oferă în primul rând rezultate pro-vaccin: paginile oficiale, precum RO Vaccinare, sau grupuri ale celor care s-au vaccinat, precum și platforma „COVID-19 Information Center” creată de Facebook, care publică informații bazate pe date științifice.

Eforturile Facebook, nu sunt suficiente, spune Casa Albă, care a ratat obiectivul de a avea 70% dintre adulții din SUA vaccinați până în 4 iulie. Obiectivul România, care era de 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie a fost, de asemenea, ratat.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG