Linkuri accesibilitate

Viorel Hrebenciuc, 3 ani cu executare în dosarul Giga TV. Decizia este definitivă


Viorel Hrebenciuc a fost condamnat cu executare pentru că ar fi intervenit pentru ca fostul primar din Piatra Neamț, Gheorghe Pinalti, să-și recupereze licența suspendată de CNA la postul Giga TV, pe care-l patrona.
Viorel Hrebenciuc a fost condamnat cu executare pentru că ar fi intervenit pentru ca fostul primar din Piatra Neamț, Gheorghe Pinalti, să-și recupereze licența suspendată de CNA la postul Giga TV, pe care-l patrona.

Fostul deputat PSD, Viorel Hrebenciuc, a fost condamnat marți de Curtea de Apel București la 3 ani de închisoare cu executare în dosarul Giga TV.

La data comiterii faptelor, Hrebenciuc era deputat PSD dar și membru în Comitetul Executiv Național, organ de conducere și de decizie al partidului. El a fost acuzat de folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un partid.

Decizia este definitivă.

În același dosar au mai fost condamnați:

  • Laura Georgescu, fosta șefă a Consiliului Național al Audiovizualului - 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare.

Curtea de Apel a menținut pedeapsa acordată de instanța de fond.

Ea a fost acuzată de procurori de abuz în serviciu, (2 infracțiuni, din care una în formă continuată - 25 acte materiale) și de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (25 acte materiale).

  • Ștefan Gheorghe, zis „Pinalti”, fost primar al orașului Piatra Neamț - 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

Pedeapsă lui Gheorghe Ștefan a fost mărită față de instanța de fond, unde a primit 3 ani și 9 luni de închisoare.

Ca „persoană ce controlează postul de televiziune GIGA TV”, după cum spuneau procurorii la data întocmirii rechizitoriului, a fost acuzat de instigare la infracțiunea de folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un partid,

  • Narcisa Iorga, fostă membră a CNA - 3 ani cu suspendare.

Narcisa Iorga nu va face închisoare, dar va trebui să presteze 120 de zile de muncă în folosul comunității.

La instanța de fond primise 3 ani de închisoare cu executare.

Ce spun procurorii

Fostul lider PSD, Viorel Hrebenciuc, a fost acuzat de procurori că a determinat-o pe fosta șefă a CNA, Laura Georgescu, să revină asupra deciziei de retragere a licenţei postului de televiziune Giga TV, deţinut de Gheorghe Ştefan, la acel moment primar în Piaţa Neamţ.

Cea care i-ar fi recomandat lui Ştefan să apeleze la Hrebenciuc, spun procurorii, ar fi fost Narcisa Iorga.

La doar două săptămâni după ce a retras licența postului de televiziune, CNA a revenit asupra deciziei.

Pe 17 septembrie 2013, la propunerea Laurei Georgescu, președinta CNA, autoritatea națională în domeniul audiovizualului a decis, cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri CNA prezenți), retragerea licenței audiovizuale pentru postul Giga Tv, controlat de Ștefan Gheorghe, la acea dată primar în municipiul Piatra Neamț.

Licența i-a fost retrasă pentru că CNA a hotărât că postul TV a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licența audiovizuală, mai mult de 96 de ore, pentru orice motive imputabile titularului, singura sancțiune prevăzută de lege într-o asemenea situație fiind retragerea licenței. Decizia de retragere a licenței a fost una foarte documentată tehnic și a beneficiat de o amplă expunere de motive.

În aceeași zi, spun procurorii, Narcisa Iorga, reprezentant al președinției în CNA, l-a îndrumat pe Gheorghe Ștefan „să apeleze la cunoștințele sale din mediul politic, pentru a influența votul pe care ceilalți membri ai CNA urmau să îl dea cu privire la contestația pe care postul TV respectiv intenționa să o formuleze.”

Anchetatorii spun că Narcisa Iorga i-ar fi indicat lui Gheorghe Ștefan chiar și „pe cine anume dintre oamenii politici trebuie să îi acceseze și capaciteze, pentru ca aceștia, la rândul lor, să îi influențeze pe membrii CNA asupra cărora puteau să își exercite influența și autoritatea.

În acest context, printre oamenii politici nominalizați de Narcisa Iorga, s-a numărat și fostul parlamentar Viorel Hrebenciuc.

Ca urmare a indicațiilor primite, inculpatul Gheorghe Ștefan i-a cerut ajutorul lui Viorel Hrebenciuc, pentru ca acesta să se implice direct „în realizarea de demersuri pentru a determina funcționari din cadrul Consiliului Național al Audiovizualului (C.N.A) ca instituția să revină asupra deciziei prin care a fost retrasă licența pentru postul de televiziune respectiv.”

Astfel, Hrebenciuc ar fi făcut „demersuri” pe lângă Laura Georgescu, pentru ca instituția pe care o conducea să revină asupra deciziei. Hrebenciuc, spun procurorii, s-ar fi folosit din plin de calitatea sa de membru al structurilor de conducere din PSD.

Așa se face că, după numai două săptămâni, pe 1 octombrie 2013, s-a emis o altă decizie, nr.514/2013, prin care s-a revocat decizia anterioară, cu 6 voturi pentru și 4 voturi împotrivă, din 10 membri prezenți.

Contestația postului de televiziune a fost admisă, fără să se mai facă vreo analiză tehnică sau să se țină cont dacă există un punct de vedere al specialiștilor din cadrul CNA, care să constate dacă susținerile din contestație sunt temeinice și legale.

„Prin acțiunea sa, Georgescu Laura a contribuit la cauzarea unei tulburări însemnate a activității C.N.A., prin exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu și încălcarea dispozițiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis funcționarea, în continuare, a unui post de televiziune căruia îi fusese retrasă în mod corect licența”, spuneau procurorii la momentul emiterii actului de inculpare.

De altfel, procurorii acordă un spațiu special activității infracționale a fostei președinte a CNA, despre care spun că, între 2013 și 2014, a instigat la întocmirea a 25 de sesizări cu date nereale, în vederea înregistrării unor lucrări ce au intrat în analiza plenului CNA și care au fost soluționate prin sancționarea a 11 posturi de televiziune.

Mai mult, Laura Georgescu a impus mai multor funcționari din cadrul instituției pe care o conducea, să întocmească sesizări cu date nereale, pe care le-a susținut demarând proceduri administrative care au dus la sancționarea celor 11 posturi TV. În unele cazuri, sesizarea de sancțiune a fostredactată și înregistrată înainte chiar ca emisiunea reclamată să fi avut loc.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Hrebenciuc și Gheorghe Ștefan, campioni la condamnări

Viorel Hrebenciuc a fost condamnat și în dosarul retrocedărilor ilegale la doi ani de închisoare cu executare, de Curtea de Apel Braşov. Pedeapsa a fost menținută și în 2018, dar Curtea Supremă a decis rejudecarea dosarului la Brașov. Cauza este acum în faza de apel.

Gheorghe Ştefan a fost condamnat, în 2016, la 6 ani de închisoare în dosarul Microsoft, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, pentru că ar fi condiționat achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft în schimbul unor sume de bani.

În 2018 a fost condamnat la 3 ani şi 3 luni de închisoare cu executare, în dosarul Strongmontaj, în care a fost acuzat de spălare de bani şi operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia.

În prezent, este eliberat condiţionat și judecat în dosarul Poşta Română, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi abuz în serviciu.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG