Austin a făcut aceste comentarii marți, 19 octombrie, în timpul vizitei sale la Kiev, unde se află în a doua etapă a turneului său făcut în trei țări riverane Mării Negre cu scopul de a reafirma sprijinul Casei Albe pentru aliați și statele partenere aflate în prima linie a agresiunii Rusiei.
Vizita are loc pe fondul luptelor continue dintre forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii susținuți de Rusia într-un conflict care a luat peste 13.200 de vieți din aprilie 2014.
Războiul din estul Ucrainei a izbucnit după anexarea de către Moscova a Peninsulei Crimeea Ucrainei în martie 2014, o mișcare condamnată de comunitatea internațională.
„Rusia a început acest război și Rusia este obstacolul în calea unei rezoluții pașnice", a declarat Austin la o conferință de presă comună cu ministrul ucrainean al apărării Andrei Taran, adăugând: „Vom continua să facem tot ce putem pentru a sprijini eforturile Ucrainei de a-și dezvolta capacitatea de apărare și protecție a teritoriului suveran”.
Întrebat despre obiecțiile acerbe ale Moscovei față de intrarea Ucrainei în NATO, Austin a spus că „nicio țară terță nu are drept de veto asupra deciziilor de aderare la NATO”.
Ucraina „are dreptul de a decide propria sa politică externă viitoare și ne așteptăm să poată face acest lucru fără nicio interferență exterioară”, a adăugat el.
Taran a spus că Kievul se așteaptă ca Statele Unite să „sprijine în continuare independența noastră, integritatea noastră teritorială și că va împiedica Rusia să-și continue agresiunea cu toate mijloacele posibile”.
La începutul zilei, Austin a spus că el și Taran au discutat despre „cum intenționăm să implementăm cadrul strategic de apărare SUA-Ucraina” semnat atunci când ministrul apărării și președintele Volodimir Zelenski au călătorit la Washington în urmă cu mai puțin de două luni.
Administrația Biden s-a angajat, de asemenea, să ofere Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 60 de milioane de dolari, ceea ce ar aduce ajutorul total al SUA doar pentru acest an la peste 400 de milioane de dolari.
Vizita lui Austin își propune să sublinieze sprijinul acordat de Washington Kievului în conflictul din estul Ucrainei și va servi, de asemenea, ca „o oportunitate de a discuta progresele Ucrainei în aplicarea reformelor în industria de apărare, pentru a putea avansa în aspirațiile sale euro-atlantice”, transmite Pentagonul.
Le încurajăm reformele de apărare pentru a le permite reziliența în fața acestei agresiuni rusești ", a declarat un înalt oficial al apărării SUA, potrivit AFP.
„Trebuie să îmbunătățim controlul civil al Ucrainei asupra armatei", a mai spus oficialul.
Pe 18 octombrie, la Tbilisi, Austin a semnat un acord preliminar prin care SUA se angajează să-și acorde în continuare sprijinul pentru armata Georgiei.