Decizia finală urmează să fie luată de Parlament.
ACTUALIZARE 20 ianuarie - Parlamentul de la Chișinău a aprobat instituirea stării de urgență pe o perioadă de 60 de zile.
„Gazprom a avertizat marți că, dacă nu plătim avansul până pe 20 ianuarie, va opri livrările de gaz”, a declarat premierul moldovean Natalia Gavriliță.
Moldova și Gazprom au convenit un contract pe cinci ani care a început la 1 noiembrie și care presupune plata anticipată până pe data de 20 a fiecărei luni, explică Reuters.
La ce ajută starea de urgență
Premierul Natalia Gavrilița a declarat că cererea sa de declarare a stării de urgență are la bază scrisoarea oficială de la Moscova, prin care Gazprom cere ultimativ plata în termen de 24 de ore, până pe 20 ianuarie, a facturii de 63 de milioane de dolari, invocând clauze contractuale, în caz contrar existând riscul sistării livrării de gaz către Republica Moldova.
„Această scrisoare înseamnă o deviere de la practicile acceptate anterior”, spune premierul moldovean care amintește că Moldova s-a mai confruntat cu o situație similară la finalul anului trecut când a existat pericolul deconectării de 48 de ore de la livrarea de gaz.
Instituirea stării de urgență i-ar permite guvernului de la Chișinău să gestioneze situația energetică în condiții speciale, inclusiv prin trecerea furnizării de gaz de la industrie la gospodării și utilizarea fondurilor bugetare pentru a plăti combustibilul, scrie Reuters.
„Este foarte probabil să avem aceleași probleme în februarie, de aceea este necesar să acționăm prompt și să avem toate instrumentele de decizie la dispoziție, pentru ca să asigurăm securitatea energetică a țării și accesul consumatorilor la furnizarea neîntreruptă a gazele naturale”, a adăugat Gavrilița pentru a justifica cererea de declarare a stării de urgență.
Ce factură are Moldova de plătit
Joi, la data scadenței, Moldova-Gaz ar datora Gazprom 20 de milioane de dolari SUA, plată în avans pentru livrările din luna ianuarie.
Guvernul moldovean ceruse Gazprom amânarea acestor transferuri cu 10-20 de zile, pe considerentul că plățile de la clienți vin la sfârșitul lunii.
Vicepremierul Andrei Spânu a acuzat Gazprom de dublu standard în relația cu autoritățile moldovene și a spus că țara poate plăti cel mult 38 de milioane de dolari dintr-o factură totală de 63 de milioane de dolari.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins orice conotație politică acordată situației, despre care spune că este doar de natură comercială, și a declarat miercuri pentru agenția rusă TASS că „problema furnizării gazelor de Gazprom către Republica Moldova este una strict comercială și nu are niciun substrat politic”.
„Gazprom are înțelegeri contractuale cu cumpărătorii de gaze, inclusiv obligații contractuale. Există o anumită sumă care trebuie plătită. Gazprom, ca societate pe acțiuni, trebuie să vândă mărfuri și servicii și să primească bani pentru aceasta, nu poate oferi bunuri gratuit”, a adăugat Peskov.
Moldova va face plata anticipată
La finalul zilei, premierul a revenit și a anunțat că Moldova va plăti din fonduri bugetare întreaga sumă datorată Gazprom, după ce, la începutul zilei, a anunțat că va fi forțată să declare stare de urgență în sectorul energetic după ce compania rusă a respins cererea Moldovei de reprogramare a plăților.
„Guvernul a găsit modalități de a plăti Gazprom un avans pentru ianuarie în valoare de 63 de milioane de dolari la timp”, a spus Gavriliță după ședința de guvern, citată de Reuters.
Ea a explicat că guvernul va amâna plata TVA pentru compania Moldovagaz și că va transfera către bugetul companiei fonduri care erau destinate compensarii facturilor populației.
Republica Moldova a mai trecut printr-o situație similară în octombrie, când a declarat stare de urgență în sectorul energetic timp de 30 de zile la sfârșitul lunii octombrie.
Și atunci Gazprom a anunțat că va sista furnizarea de gaze pentru luna noiembrie, după ce R. Moldova a amânat plata anticipată. Pentru a rezolva criza, parlamentul moldovean a rectificat bugetul și a plătit datoria.