„Eu cred că vom reveni la normal până la sfârșitul lunii martie. Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă. Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată și nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viața economică și socială și trebuie să ne pregătim pentru acest lucru” a declarat Alexandru Rafila într-un interviu acordat TVR 1.
Ministrul Sănătății a atras însă atenția că nimeni nu poate prezice cu exactitate modul în care va evolua pandemia.
„Sunt ipoteze de lucru. Nu sunt angajamente. Vreau să fac acest disclaimer, că nu se poate nimeni angaja. Modul în care evoluează un agent patogen câteodată este imprevizibil și biologia este o știință care întotdeauna este surprinzătoare. Asta nu înseamnă că noi nu ne gândim foarte serios la situația în care, începând cu această primăvară, putem să revenim la normal din punct de vedere economic și să avem o discuție foarte serioasă încât fiecare să știe ce are de făcut”.
Acest anunț vine în contextul în care, în România, rata vaccinări cu două doze este de doar 41,11% și 12% cu doza booster, iar, în secțiile ATI, erau internate miercuri 973 de persoane, din care 19 copii.
50.000 de cazuri Covid în câteva zile
În România, au fost înregistrate, miercuri, 35.802 cazuri Covid și 120 de decese, însă, potrivit Ministrului Sănătății, se va ajunge la platoul acestui val abia în următoarele câteva zile, când vor fi chiar și 50.000 de cazuri pe zi.
„Am urmărit cu foarte mare atenţie informaţiile de la OMS care dă o informare zilnică apropo de ce se întâmpă în toate ţările care ţin de regiunea europeană a OMS. Informaţiile pe care le avem este că această creştere continuă, dar cu viteză mai mică. Reducerea vitezei de creştere este primul semn că ne apropiem de un platou care probabil va fi înregistrat pe parcursul săptămânii viitoare” explică Alexandru Rafila.
Marți, Ministerul Sănătății a emis o informare în care amintește că certificatele verzi rămân deocamdată valabile în România - chiar și în cazul persoanelor care au depășit 9 luni de la schema inițială de vaccinare și nu au făcut încă boosterul.
Anunțul vine în contextul deciziei Comisiei Europene de a limita valabilitatea certificatului verde la doar 9 luni în cazul persoanelor care nu au efectuat a treia doză de vaccin anti Covid.
Doza de booster va fi însă necesară celor care doresc să călătorească în afara țării.
Occidentul renunță la restricții
În timp ce numărul cazurilor de covid rămâne ridicat, unele țări din Occident se pregătesc să renunțe la restricții. În Danemarca, de marți, măștile de protecție nu mai sunt necesare în magazine, restaurante și în transportul public, iar limitele privind numărul de persoane permise la adunările din spații închise și măsurile de distanțare socială se încheie.
Țara renunță inclusiv la certificatele care demonstrează că posesorul s-a vaccinat împotriva Covid, s-a recuperat după boală sau s-a testat şi e negativ – organizatorii de evenimente sunt însă liberi să aleagă impunerea aceastei condiții de intrare.
Auroritățile daneze spun că virusul nu se mai califică drept „amenințare critică”.
Măsuri similare, au fost luate și în țări precum Olanda și Franța, unde, în ciuda numărului crescut de infectări, guvernele au anunțat o relaxare treptată a restricțiilor.
În Franța, ridicarea restricțiilor a început cu renunțarea obligativității purtării măștilor în aer liber, iar limitele de capacitate pentru sălile de concerte, meciurile sportive și alte evenimente au fost, de asemenea, eliminate.
A doua etapă a ridicării restricțiior va include deschiderea cluburilor de noapte, iar mâncarea și băutura vor fi permise și pe stadioane, cinematografe și transportul public. Parisul nu a condiționat relaxarea restricțiilor de evoluția situației pandemice.
Guvernul olandez a anunțat că va permite, în anumite condiții, redeschiderea barurilor, restaurantelor, muzeelor, teatrelor și a altor locații culturale.
„Luăm un pas important pentru a deschide Țările de Jos, chiar dacă numărul infectărilor este foarte crescut”, a declarat prim-ministrul olandez Mark Rutte la o conferință de presă la Haga, potrivit Euronews, spunând însă că mișcarea nu este lipsită de riscuri.
Motivul relaxării măsurilor: rata crescută de vaccinare
Rata crescută a vaccinării este motivul principal datorită căruia aceste țări își permit relaxarea măsurilor.
Danemarca are peste 80% din populație vaccinată cu două doze, și peste 60% din oameni vaccinați cu doza trei, de asemenea, în ciuda celor de 42.851 de cazuri înregistrate pe 1 februarie, în secțiile ATI daneze sunt internate 28 de persoane infectate cu Covid.
Potrivit Our World in Data, Franța are 76.4% din populație vaccinată cu două doze și 48.3% din oameni vaccinați cu doza booster. Olanda, în mod similar, are o rată de vaccinare ridicată cu peste 70% din populație vaccinată cu primele două doze și 47.8% din populație vaccinată cu doza a treia.
Expert: „și-au câștigat libertatea prin vaccinare”
Relaxările din această perioadă pot fi justificate prin nivelul ridicat de vaccinare al acestora, explică epidemiologul Emilian Popovici.
„Măsura asta poate fi justificată și de asumarea unei ținte de decese, adică a unei limite maxime de decese admise și de forme grave. Sigur că ei vor urmări menținerea sub acel nivel maxim la care se gândesc și pe care și-l asumă, iar în momentul în care va fi depășit, probabil că vor reveni la niște măsuri”.
Emilian Popovici spune că la noi în țară mai este de așteptat.
„Și-au câștigat libertatea, pe lângă că și-au salvat viața foarte mulți dintre ei, și-au câștigat și libertatea, ca să spun așa, prin vaccinare” a declarat Emilian Popovici Europei Libere.
OMS se opune relaxărilor
Organizația Mondială a Sănătății este însă îngrijorată de relaxările care au început să apară în acest val al pandemiei.
„Acest virus este periculos și continuă să evolueze în fața ochilor noștri” a declarat într-o conferință de presă directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
„Suntem îngrijorați de faptul că în unele țări s-a instalat o narativă conform căreia, datorită vaccinurilor, a transmisibilității ridicate a Omicron, dar a severității mai mici, prevenirea transmiterii nu mai este posibilă și nu mai este necesară”, a mai adăugat acesta.