Bună dimineața, dragi prieteni,
Președintele SUA, Joe Biden, și premierul britanic, Boris Johnson, au trimis Moscovei în ultimele 12 ore avertismente ferme. De pe „o poziție echilibrată”, cum se exprimă Le Monde, președintele Macron a căutat să găsească pentru Vladimir Putin o soluție de compromis.
Iată știrile mari ale dimineții:
- Statele Unite vor închide Nord Stream 2, conducta de miliarde ce aduce gaz rusesc în Germania pe sub Marea Nordului. Cu Germania alături, după cum reiese din întâlnirea Biden-Scholz de la Washington.
- Președintele Macron a deschis drumul spre compromis, călătorind la Moscova, dar fără să obțină o detensionare reală a situației. Cu 130.000 soldați la frontierele Ucrainei, Vladimir Putin, insistă că nu vrea să invadeze țara vecină.
- Guvernul Ciucă evită să ajusteze salariul minim în acord cu coșul de consum real pentru o viață decentă. Diferența? De la 300 de euro, la 550.
Biden: Oprim Nord-Stream 2, Scholz: pregătim sancțiuni severe
Dacă misiunea cancelarului Olaf Scholz la Washington, în prima sa vizită externă de când este în funcție, a fost să refacă imaginea Germaniei, pe fondul temerilor că atitudinea ei este prea indulgentă față de regimul Putin, atunci momentul cheie a fost cel privind închiderea Nord-Stream 2.
E vorba despre conducta de 11 miliarde de euro, opera fostului cancelar, vorbitor și de rusă, Angela Merkel. Îl găsiți în transcrierea conferinței de presă de la Casa Albă, ca răspuns la prima întrebare.
Washington Post rezumă clar: Biden promite închiderea Nord Stream 2 dacă Rusia invadează Ucraina. BBC titrează identic, Times reformulează scenografic „Luați-vă adio de la Nord Stream dacă atacați Ucraina, îl avertizează Biden pe Putin”.
Dar cu toții, și mulți alții, inclusiv CNN, remarcă diferența dintre atitudinea categorică a președintelui Biden și răspunsul general al cancelarului Scholz, axat pe „sancțiuni severe”. Joe Biden a mers chiar mai departe spunând: „Am discutat cu Putin. Nu știu dacă el știe ce va face mai departe”, notează Digi24.
Dar dacă Berlinului i se reproșează că a trimis Ucrainei „doar 5000 de căști”, în timp ce Statele Unite a livrat armament greu, The Times publică de un editorial semnat de premierul Marii Britanii în termeni fără echivoc.
Textul începe cu mână de ajutor întinsă lui Vladimir Putin, blocat în capcana propriilor soldați comasați la granițele Ucrainei, prin titlul, „Încă cred că diplomația va avea câștig de cauză”.
Istoric la bază și aflat recent în capitala Ucrainei, Johnson sugerează că este de neimaginat că Sf. Sofia, catedrala din Kiev peste care au trecut hoardele mongole, s-ar putea afla acum sub „o altă ostilă ocupație”. Comparația cu unul dintre cele mai sângeroase episoade ale Evului Mediu, deloc favorabilă lui Putin, lasă puțin spațiu de manevră.
Londra va impune sancțiuni tuturor companiilor care au legături cu statul rus și salută Germania care „ia în calcul închiderea Nord Stream 2”. Și a transformat „God Save The Queen” în hit ucrainean după ce 2.000 de rachete anti-tanc au ajuns acolo, împreună cu anunțul unui ajutor financiar de 88 de milioane de lire.
Într-un astfel de angrenaj, Germania nu are decât să își calculeze bine mișcările. Fostul cancelar social-democrat, Gerhard Schroder a preluat recent conducerea Gazprom. Întrebat la CNN ce impact are această mutare, cancelarul Scholz, promotor declarat al poziției NATO, a răspuns: „Politicile publice ale Germaniei le fac eu”.
Macron, omul echilibrului la Moscova
La capătul a cinci ore de discuții, președintele Emmanuel Macron a declarat că i-a propus lui Vladimir Putin „construirea de garanţii de securitate concrete” pentru toate statele implicate în criza ucraineană, relatează Europa Liberă.
„Preşedintele Putin m-a asigurat de disponibilitatea sa de a mă angaja în această logică şi de dorinţa sa de a menţine stabilitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a spus preşedintele Macron menționând existența unor „termeni de convergenţă” între Rusia şi Franţa, fără a da însă detalii.
„Vom face totul pentru a găsi compromisuri care să poată satisface pe toată lumea. Trebuie găsită o soluţie pentru a ieşi din această situaţie”, a declarat Putin. Un război Rusia-NATO „nu ar avea niciun câştigător”, a conchis el.
BBC insistă pe avertismentul lui Emmanuel Macron că următoarele zile sunt cruciale în detensionarea crizei ucrainiene, Le Monde e ceva mai critic: „Ar fi fost bine dacă Emanuel Macron ar fi părăsit Moscova după ce ar fi obținut o reală ieșire din impas. Ei bine, nu e cazul”.
Liderul AUR, Simion, bruschează un ministru în Parlament
Un incident grav a tulburat ieri apele deja nu tocmai limpezi ale politicii românești. Aflat la tribuna Parlamentul ca să dea răspuns moțiunii simple împotriva sa, ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-a trezit cu George Simion la câțiva cm distanță. Privire amenințătoare, împins din loc, scrâșnit „ești un hoț”.
Episodul nu are precedent. Ministrul a făcut plângere penală.
În logica simplistă a radicalilor din AUR și nu numai, George Simion este apărătorul oropsiților care nu au bani de facturi din cauza hoților. În logica societăților cu ierarhii sănătoase, scena este periculoasă și dăunătoare. Violența în politică duce întotdeauna la tragedii inmaginabile la un oarecare moment zero, ca cel de ieri.
Hoții trebuie arestați de Justiție după ce există dovezi că au furat, oamenii în nevoie ajutați, iar politicienii incompetenți înlăturați pe căi legitime, prin demiteri și/sau alegeri - logică respinsă de toate formațiunile extremiste din toate timpurile, după cum a explicat Europa Liberă în mai multe rânduri.
Între timp, multe pot fi îndreptate pur și simplu prin transparență. Colegul meu, George Costiță, a descoperit de pildă că guvernul „a uitat” să coreleze coșul minim de consum, de circa 2.700 RON cu salariul minim de circa 1.500. De acest calcul depind milioane de oameni, inclusiv cei cu salarii mai mari, inclusiv din mediul privat.
Nici sindicatele, nici opoziția, nici ONG-urile nu au semnalat această anomalia. Nu încă.
Alte subiecte:
- În toiul crizei ucrainiene și a belelor din politica românească, Libertatea deschide în această dimineață cu povestea a două fetițe abuzate. Violența în familie nesancționată social și în justiție duce la traume în milioane de exemplare.
- Facebook și Instagram și-ar putea înceta activitatea în Europa. Corporația Meta care le deține, nu e de acord să aplice regulile UE pentru protecția datelor cu caracter personal, notează Digi24. Să începem oare să le cerem numerele de telefon prietenilor virtuali cu care ne-am obișnuit?
Nu uitați: ca să ne scrieți, aveți la dispoziție adresa treiminute@rferl.org.
Toate cele bune, ne revedem mâine,
Elena