Linkuri accesibilitate

3 minute | Exercițiu militar Rusia-Belarus, primele convoaie SUA din Germania merg spre Constanța, BNR mărește dobânda cheie


Unitatea TG Cougar ce sosește în România în aceste zile va fi constituită, în principal, din militari ai Batalionului 2/Regimentul 2 Cavalerie din Armata Statelor Unite, pregătiți să acționeze cu transportoare blindate, sprijiniți de trupe de artilerie, geniu și suport.
Unitatea TG Cougar ce sosește în România în aceste zile va fi constituită, în principal, din militari ai Batalionului 2/Regimentul 2 Cavalerie din Armata Statelor Unite, pregătiți să acționeze cu transportoare blindate, sprijiniți de trupe de artilerie, geniu și suport.

Într-un tablou strict românesc, premierul Ciucă, anunță la Antena 3 că „suntem pregătiţi să facem faţă oricăror provocări de securitate”, BNR a ridicat ieri dobânda de referință la 2,5% din cauza inflației. Liderii PSD și PNL se amenință cu ruperea Coaliției. Știrile regionale complică situația.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Astăzi, începe în Belarus exercițiul militar comun al regimurilor Putin și Lukașenko. Toată presa occidentală tratează subiectul. În România, au sosit primele convoaie americane de echipament militar din Germania.

Iată știrile mari ale dimineții:

  • Exercițiul militar Rusia-Belarus „Allied Resolve 2022” este cea mai mare desfășurare de forțe rusești în Belarus de la finele Războiului Rece
  • Trupele americane din Polonia ar putea ajuta la evacuarea cetățenilor SUA din Ucraina în caz de nevoie.
  • Primele convoaie de echipament militar american din Germania au intrat în România azi-noapte pe la Nădlac și se îndreaptă spre Constanța.
  • BNR a majorat dobânda de politică monetară cu 0,5% până la 2,5 procente. Inflația a depășit 8% din decembrie 2021, creșteri explozive ale costurilor curente.

Șeful Marelui Stat Major al Rusiei se află în Belarus

Citând informațiile NATO potrivit cărora participarea a circa 30.000 de soldați ruși la exercițiul militar comun Moscova-Minsk este cea mai mare desfășurare de forțe a Rusiei în Belarus, BBC publică o hartă a mobilizării de trupe rusești la granițele Ucrainei. Foarte utilă.

Europa Liberă relatează că șase nave de război rusești se deplasează din Marea Mediterană în Marea Neagră pentru exerciții militare, pe fondul tensiunilor dintre Rusia și Occident.

Comasarea a peste 130.000 de soldați ruși la granițele Ucrainei arată tonul ridicat al Moscovei în relațiile cu Ucraina și aliații ei. Dar oficiali și analiști occidentali observă că nu e deloc limpede hotărârea lui Vladimir Putin de a ataca Ucraina. Criza ucraineană însă se conturează a fi una de durată.
Comasarea a peste 130.000 de soldați ruși la granițele Ucrainei arată tonul ridicat al Moscovei în relațiile cu Ucraina și aliații ei. Dar oficiali și analiști occidentali observă că nu e deloc limpede hotărârea lui Vladimir Putin de a ataca Ucraina. Criza ucraineană însă se conturează a fi una de durată.

Oficiali occidentali își exprimă îngrijorarea, inclusiv la București, că masiva desfășurare de forțe din Belarus este doar un preambul al invadării Ucrainei.

Washington Post observă că șefii de cel mai înalt nivel ai Armatei Ruse se află acum în Belarus, în frunte cu șeful Marelui Stat Major, Valery Gherasimov. Publicația americană notează, de asemenea, că administrația Biden a pregătit un plan de evacuare a celor peste 7,500 de cetățeni americani aflați în Ucraina, cu ajutorul militarilor SUA care au ajuns săptămâna trecută în Polonia.

Potrivit unui raport prezentat Congresului, cei peste 130.000 de militari ruși aflați la frontierele Ucrainei sunt un dispozitiv care permite Rusiei să ocupe Kievul și să îl înlocuiască pe președintele ales, pro-occidental al Ucrainei, Zelenski, în numai câteva zile.

Washington Post îl citează pe ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, care spune că 140.000 de soldați ruși asediază Ucraina. Informații din decembrie 2021 precizau că Rusia poate spori aceste efective până la 175.000 dacă se hotărăște să invadeze total Ucraina.

Încă incert, din fericire. Canalele diplomatice sunt încă deschise, după cum nu încetează să sublinieze liderii occidentali, atât la nivelul NATO, cât și în discuțiile bilaterale cu Vladimir Putin sau ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

„Primele elemente de tehnică militară” americane, în România

După cum a anunțat Pentagonul în urmă cu câteva săptămâni, este vorba despre mutarea, pe parcursul mai multor zile, a aproximativ 3.000 de soldați americani din Germania în România (1.000) și Polonia (2.000), în paralel cu sosirea altor militari din Statele Unite în Europa.

Cei 2.000 de soldați care suplimentează forțele americane din Europa/Germania sunt dislocați de la Baza Forțelor Terestre ale SUA Fort Bragg din Carolina de Nord. Trei mii de militari sunt pe cale de a fi relocați de la bazele militare americane din Germania în Polonia și România.
Cei 2.000 de soldați care suplimentează forțele americane din Europa/Germania sunt dislocați de la Baza Forțelor Terestre ale SUA Fort Bragg din Carolina de Nord. Trei mii de militari sunt pe cale de a fi relocați de la bazele militare americane din Germania în Polonia și România.

Primii soldați din acest contingent de o mie de militari SUA au sosit în țară în urmă cu câteva zile, a precizat pentru Europa Liberă, ministrul Apărării, Vasile Dâncu. Azi-noapte au intrat în țară pe la Nădlac, „primele elemente de tehnică militară” care se îndreaptă în cursul zilei de astăzi, joi, 10 februarie, spre Constanța, după cum notează de pildă Digi24, publicând și imagini video.

Desfășurarea de trupe americane suplimentare în România ține de hotărârea Washingtonului de a întări, dacă e nevoie masiv, Flacul Estic al NATO, de asemenea cel de Nord, adică din țările baltice, până în România și Bulgaria, a explicat la București, Derek Chollet, consilierul ministrului american de externe/secretarului de stat american, Anthony Blinken.

Trimisul Departamentului de Stat a insistat asupra hotărârii ferme a Statelor Unite de a nu negocia cu Rusia extinderea NATO, fie că e vorba despre statele membre deja, fie că e vorba despre intenția Ucrainei de a se alătura Alianței Nord-Atlantice la un moment dat.

Între timp, într-un interviu la Antena 3, în contextul îngrijorării generale, premierul Ciucă dă asigurări că „suntem pregătiți pentru orice provocare”. Adevărul prezintă însă imaginea lugubră a spațiilor ce pot funcționa ca adăposturi anti-aeriene în România.

BNR ridică din nou dobânda de referință. Acum la 2,5%

Banca Națională a anunțat ieri majorarea dobânzii de politică monetară cu jumătate de punct procentual. Este a patra oară în patru luni când apelează la această frână pentru a stăvili inflația care a trecut, în decembrie, de opt procente.

Ridicarea dobânzii de politică monetară va antrena creșterea dobânzilor bancare, inclusiv pentru creditele persoanelor fizice. Unii analiști intervievați de Europa Liberă remarcă întârzierea reacțiilor BNR în fața inflației. În acest moment, există temerea că aceasta ar putea deveni una de două cifre.

„Până și BNR a observat, ca și BCE și toate băncile, că această inflație va sta cu noi multă vreme. Au greșit când au estimat o creștere a inflației doar tranzitorie. La inflație mare trebuie să duci dobânzile în sus”, spune analistul economic Dragoș Cabat.

Alte subiecte:

  • Șeful Partidului Laburist din Marea Britanie se întâlnește cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. Times comentează că Keir Starmer corectează astfel adversitatea față de NATO a predecesorului său, și să se înscrie pe urmele legendarului laburist Ernest Bevin, personaj-cheie la fondarea NATO, în 1949.
  • Europa Liberă publică o foarte interesantă investigație despre profiturile uriașe ale Lukoil în Bulgaria, prin evitarea abilă a taxelor.
  • Libertatea avertizează că proiectul de Cod al Comunicațiilor nu a fost corectat integral din perspectiva datelor personale. Serviciile de informații își rezervă puterea de a afla cine citește ce pe site-urile românești.

Nu uitați că ne puteți scrie pe marginea acestor subiecte sau pe altele la treiminute@rferl.org

Toate cele bune, ne revedem mâine,

Elena

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

    TanaseE@rferl.org

XS
SM
MD
LG