Andrei are 46 de ani, carnet de 20 de ani și nu a avut niciun accident în ultimii 5 ani. Este încadrat la clasa de risc R8.
Așa avea și în septembrie 2021, când a reînnoit polița de asigurare auto a autoturismului personal. Mașina, veche de 15 ani, are până în 1.400 cmc. Pentru asigurarea ei, pentru jumătate de an, Andrei a plătit atunci 170 de lei.
Acum a cerut o ofertă de la un broker și a aflat că ar trebui să plătească, pentru aceeași perioadă, între 400 și 600 de lei, în funcție de societatea de asigurare. Pentru un an, tarifele sunt între 600 și 750 de lei.
Andrei a aflat de noua propunere a ASF de plafonare a prețurilor și, pentru că asigurarea sa expiră abia la jumătatea lui martie, și-a propus să aștepte.
Pentru o mașină din categoria lui Andrei, ASF propune plafonarea prețului pentru un an la 815 lei. Bărbatul va beneficia și de o reducere, care poate merge până la 50%, pentru că are un istoric bun.
ASF: au existat speculații pe piață
În expunerea de motive a ASF se arată că instituția propune tarife diferențiate pentru persoanele fizice și juridice, în funcție de puterea de cumpărare a fiecărei categorii și de gradul de risc la care este expus acesta.
Cererea de plafonare vine după ce ASF a constatat niște activități speculative pe piață, peste cea de 30 și 45% cu care au crescut în medie tarifele la RCA după falimentul City Insurance.
„Tocmai pentru a limita această tendință speculativă și în contextul unei amenințări reale a inflației, am venit cu această propunere de limitare a tarifelor de referință pentru persoanele fizice și de limitare la tarifele de referință, plus 36% pentru persoanele juridice”, a declarat pentru Europa Liberă, Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF
Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat un tabel în care sunt precizate tarifele de bază pentru fiecare categorie de vârstă, în funcție de capacitatea cilindrică a mașinii.
La aceste prețuri se adaugă o bonificație cuprinsă între 5% și 50% în funcție de istoricul șoferului. Cel mai mare bonus se acordă celor care au o mașină în proprietate de mai multă vreme, au vechime în condus și nu au făcut accidente.
De exemplu, un șofer cu vârsta cuprinsă între 51 și 60 de ani care conduce o mașină cu capacitate cilindrică între 1.600 și 1.800 de cmc, dar are un istoric mediu, va plăti 1.119 pe pe an pentru polița auto.
Un coleg de-ai lui cu istoric bun, fără accidente și vechime, va plăti jumătate, adică 560 de lei.
Cel mai mult, va plăti un tânăr cu vârsta de până în 30 de ani care conduce o mașină de peste 2.500 de cai putere. Tariful pentru un an ajunge la 3.551 de lei.
Există și penalizări, în funcție de numărul de accidente, ele pot ajunge la 80%. Mai exact, dacă șoferul se încadrează la clasa cea mai de jos a penalizărilor - M8, el va plăti 2.014 lei pentru RCA pe o un an. Tânărul de sub 30 de ani care are și un istoric rutier încărcat ajunge să plătească până la 6.392 de lei.
Conform estimărilor ASF, aproape 1,5 milioane de persoane fizice și juridice vor beneficia de reducerea de 50% din tariful de bază, la polul opus, doar 262 de persoane fizice și juridice vor avea o creștere a tarifului cu 80%.
Pentru persoanele juridice, situația este puțin diferită, la ele sunt luate în calcul aceleași tarife, numai că se va aplica un coeficient mai mare de indexare. De exemplu, pentru aceeași mașină cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.600 și 1.800 de cmc, firma va plăti cu 36% mai mult, adică 1.522 de lei.
Broker - propunerea reflectă prețurile actuale
Brokerii spun că actualele plafonări reflectă prețurile din piață din prezent.
„Noul raport certifică practic situația din ultima perioadă pe piața RCA, nu vine cu noutăți. Cu alte cuvinte, cine a încheiat recent o RCA nu are de ce să regrete că ar fi plătit mai mult, fiindcă și după așa-zisa plafonare care se vehiculează că s-ar aplica, tarifele sunt sensibil aceleași. O primă medie de referință de 900 de lei/an, propusă în raport, nu aduce nimic nou, cum spuneam, iar șoferii s-au obișnuit psihologic/ acomodat cu această valoare”, a declarat brokerul independent Evelin Ceciu pentru Europa Liberă.
Proiectul este, în acest moment, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Finanțe.
Acesta a plecat pentru puncte de vedere și la partenerii sociali, sindicate și patronate. Surse din sistem au declarat pentru Europa Liberă că, cel mai probabil, la ședința de guvern de săptămâna viitoare.
Falimentul City Insurance
În septembrie 2021, ASF decidea retragerea autorizaţiei de funcţionare a City Insurance. ASF constatase nereguli în privința decontărilor de polițe și întârzieri în plata dosarelor de daune. În plus, firma nu respectase legislația în domeniul asigurărilor pentru o lungă perioadă de timp.
Ca atare, ASF a cerut deschiderea procedurii falimentului împotriva societăţii după ce, cu șase luni înainte, depusese o plângere la parchet.
Pe 9 februarie 2022, instanța a acceptat propunerea. La Parchet erau deja trei plângeri în legătură cu modul în care a fost controlată și administrată compania de asigurări.
Înainte de faliment, compania era liderul de piață în domeniul asigurărilor RCA, cu peste trei milioane de polițe.