Linkuri accesibilitate

Prețul carburanților în România a scăzut foarte puțin, deși petrolul s-a ieftinit considerabil la nivel mondial


Cel mai scump combustibil din Uniunea Europeană (UE) se găsește în Suedia și în Finlanda. În România, prețul fluctuează și se află momentan în scădere.
Cel mai scump combustibil din Uniunea Europeană (UE) se găsește în Suedia și în Finlanda. În România, prețul fluctuează și se află momentan în scădere.

Prețul barilului de petrol valoarează din ce în ce mai puțin pe plan mondial. Cu excepția câtorva zile, în care costul acestuia a crescut ușor, petrolul se vinde la prețuri tot mai mici: sub 95 de dolari. Ultima oară a mai fost atinsă această valoare în luna aprilie.

Scăderea prețului la petrol a început săptămâna trecută, iar scăderea a fost de la 103,97 la 95,83 de dolari pe baril.

Cele mai mari scăderi ale valorii combustibilului au fost în 11-12 iulie, când prețul unui baril a scăzut cu puțin peste 8 dolari pe baril, și în 16-17 iunie, când petrolul s-a depreciat cu 7,71 dolari pe baril.

În România, dacă la începutul săptămânii un litru de benzină era cumpărat cu 8,63​ lei, potrivit Global Petrol Prices, vineri costa 8,58 lei, arată Monitorul Prețurilor. La motorină, un litru se cumpăra la începutul săptămânii cu 9,22 lei, iar acum prețul a scăzut la 9,18 lei.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit joi seară la Digi24 despre scăderea mică a prețurilor la carburanți și a spus că se așteaptă în continuare la scăderi, dată fiind micșorarea tarifului la barilul de petrol.

„Prețul barilului a scăzut, ar trebui să urmeze o scădere a prețului la benzină. Haideți să vedem în zilele următoare, pentru că ar trebui să vedem în zilele imediat următoare că se întâmplă ceva în bine cu prețul la benzină și apoi cu prețul la motorină”, a spus ministrul.

El a adăugat că „așa ar fi corect, așa ar trebui să procedeze rețelele mari de benzinării, care ar trebui să fie corecte cu românii”.

În continuare, Popescu a spus că „România produce mai multă benzină din petrol decât poate consuma - şi suntem exportatori de benzină”.

„La motorină ar trebui să urmeze şi acolo o scădere, dar acolo noi şi cumpărăm jumătate din cantitatea pe care o consumă România, pentru că producţia de motorină este mai mică decât consumul, iar cotaţia motorinei nu a scăzut în procent la fel de mult, dar a scăzut şi acolo”, a menționat ministrul Energiei.

Acesta a menționat că evită să facă predicții pe termen lung, situația fiind volatilă.

„Am văzut foarte multe analize cu privire la o posibilă recesiune globală și atunci e clar că există o temere pe piața producătorilor de petrol și putem, în continuu, să asistăm la o scădere a prețului la petrol”.

Malta și Polonia, cele mai mici prețuri din UE

În Uniunea Europeană (UE), Malta vinde cel mai ieftin combustibil: un litru costă 1,12 euro, conform datelor Uniunii Internaționale a Transportului Rutier, care monitorizează prețul zilnic al carburantului din 65 de țări.

La polul opus, în Suedia se vinde cel mai scump carburant: un litru de ajunge la 2,40 euro.

De la debutul crizei energetice, mai multe state europene au luat măsuri prin care să țină sub control prețurile.

Timp de patru luni, începând cu aprilie, Franța a alocat un buget de 600 de milioane de euro, pentru a putea aplica o reducere de 15 cenți pe litrul de carburant.

Și Spania a venit cu o măsură similară: cetățenii au plătit, în perioada aprilie - iunie, cu 20 de cenți mai puțin pe litru de combustibil - măsura a necesitat 450 de milioane de euro.

În Suedia, până în octombrie, rata de impozitare pentru carburant a fost redusă cu 0,17 euro pe litru, în Olanda, accizele scad cu până la 17 cenți până la finalul anului, iar în Luxemburg, combustibilul se vinde mai ieftin cu 7,5 cenți pentru următoarele două săptămâni.

Țări apropiate de România, cum ar fi Ungaria și Cehia au redus, la rândul lor, accizele la carburanți: cu 0,06 euro, în cazul ambelor state.

Dintre vecinele României, Ungaria înregistrează cele mai mari prețuri, 1,934 euro/litru; în același timp, Moldova are cele mai mici valori ale combustibilului, 1,513 euro/litru.

În ceea ce privește România, Guvernul a adoptat o schemă conform căreia un litru de carburant va fi compensat cu 50 de bani la pompă în următoarele trei luni: 25 de bani vor fi suportați de la bugetul de stat și ceilalți 25 de bani reprezintă o reducere comercială, pe care lanțurile de benzinării o pot aplica, dar nu sunt obligate.

Un studiu realizat în premieră în România de către Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică arată că într-o zi, pe drumurile naționale și pe autostrăzi, sunt consumați 15,14 milioane de litri de benzină și motorină, iar într-un an 5,53 miliarde de litri.

Scăderi semnificative ale prețurilor în 46 de state americane

Statele Unite ale Americii sunt una dintre țările în care scăderea valorii carburantului s-a resimțit cel mai tare: după ce a depășit pragul istoric de 5 dolari, combustibilul se vinde acum cu 4,631 dolari/galon, scrie Reuters.

Pe plan internațional, cererea de combustibil a scăzut din cauza prețurilor ridicate și a dolarului american, a cărui valoare a crescut.

Față de 2019, an pre-pandemic, cererea de combustibil de pe teritoriul SUA a pierdut 10 procente, astfel că benzinăriile au răspuns și au început să vândă carburant la un preț redus. Se estimează că și în următoarele câteva săptămâni, prețurile vor fi mai mici.

Activitatea economică slabă, precum și creșterea numărului de cazuri de coronavirus din China ar putea duce către o cerere și mai mică de combustibil, care ar face ca prețurile să scadă și mai mult.

Din cele 50 de state ale teritoriului american, 46 au înregistrat scăderi semnificative: în Indiana, prețul combustibilul se vinde mai ieftin cu 52 de cenți, iar în Ohio cu 51 de cenți, mai notează Reuters.

  • 16x9 Image

    Norbert Nemeș

    A absolvit Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în 2021, iar în prezent urmează masteratul de Jurnalism și Comunicare Politică din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. A colaborat cu Radio Cluj și Factual. În octombrie 2021 a devenit stagiar al Europei Libere, iar din ianuarie 2022 este freelancer.

    nemesn-fl@rferl.org

XS
SM
MD
LG