Linkuri accesibilitate

Amânarea ratelor la credite până la nouă luni. „Un măr otrăvit” pentru care și BNR a avut mari rezerve


Măsura amânării ratelor a fost descrisă de ministrul de Finanțe drept un ajutor pentru români, iar deciziile luate în 2020 au fost caracterizate drept măsuri în sprijinul sistemului bancar.
Măsura amânării ratelor a fost descrisă de ministrul de Finanțe drept un ajutor pentru români, iar deciziile luate în 2020 au fost caracterizate drept măsuri în sprijinul sistemului bancar.

Guvernul a aprobat normele metodologice pentru amânarea ratelor la credite până la nouă luni, în anumite condiții. Specialiștii consultați de Europa Liberă susțin că măsura are un caracter electoral, nu economic, iar BNR a avut rezerve în a promova ideea Ministerului de Finanțe.

Ministrul de Finanțe susține că, după publicarea deciziei în Monitorul Oficial, persoanele fizice sau juridice care au probleme în a-și plăti creditele și au înregistrat creșteri ale cheltuielilor cu 25% în ultimele trei luni pot apela la această măsură de amânare a plății ratelor între una și nouă luni. Creditul trebuie să fi fost luat până în aprilie 2022.

Anunțul lui Adrian Câciu vine în ziua în care ROBOR a înregistrat cea mai mare valoare din 2022, ajungând la 7,7%. La începutul lunii iulie, BNR a majorat dobânda cheie până la 4,75%, cu un punct procentual față de nivelul anterior. Scopul Băncii Naționale este de a limita inflația.

Surse din piața financiară susțin că Banca Națională, chiar dacă și-a dat ok-ul pentru inițiativa Ministerului de Finanțe, nu o considera oportună în piață în acest moment.

Ministerul de Finanțe și PSD au insistat însă pentru a arăta că iau toate măsurile necesare sprijinirii românilor care se află într-o situație financiară dificilă.

Cum se amână ratele și ce se întâmplă cu dobânda

Amânarea ratelor nu duce însă la eliminarea plăților în viitor sau la neplata dobânzilor.

„Românii se vor duce la bancă cu o declarație pe proprie răspundere că le-au crescut cheltuielile în ultimele 3 luni cu 25% față de perioada similară de anul trecut. Trebuie să ia în calcul că pot beneficia de această amânare a ratelor, numai că la final trebuie să plătească ratele care au fost amânate și, evident, dobânda acumulată”, a subliniat ministrul Câciu.

Pentru a beneficia de noile reglementări, trebuie să nu ai un credit refinanțat sau o restructurare de credit în ultima perioadă. De asemenea, persoana fizică sau juridică nu trebuie să aibă datorii la creditul pe care îl are de plată în ultimele șase luni.

„Încă o facilitate care există este pentru beneficiarii programului Prima casă și Noua Casă unde dobânda nu se capitalizează”, a afirmat ministrul de Finanțe la finalul ședinței de guvern în care s-au aprobat normele metodologice privind facilitățile pentru credite.

Analiști economic: Nu era o măsură necesară, oamenii să plătească creditele cât pot de repede

Analistul economic Dragoș Cabat consideră că măsura anunțat de la guvern este una „populistă”.

„Întotdeauna politicienii vor dori să își crească imaginea, să simuleze că sunt preocupați de condițiile de viață pentru alegătorii lor, dar vor încerca să ia aceste măsuri cu un impact cât mai mic asupra bugetului. Bugetul României nu poate suporta astfel de măsuri, încearcă să facă pe spatele băncilor. Nu cred că era foarte oportună măsura în acest context economic”, este opinia analistului economic.

El precizează că la nivelul marilor orașe, acolo unde s-au luat creditele imobiliare, nu s-a remarcat un fenomen privind incapacitatea de plată a creditelor.

În ceea ce privește recomandarea ministrului de Finanțe privind renegocierea creditelor la o dobândă fixă, Dragoș Cabat este sceptic că băncile vor dori acest lucru fără să impună dobânzi fixe, dar la un nivel foarte ridicat.

„Banca va cere o dobândă peste inflație, peste 15%. Nu aș sfătui pe cineva în acest climat incert să accepte o dobândă fixă foarte ridicată. Poate peste doi ani scade inflația. Cel mai bine e să scape de rate cât mai repede. Cel mai bine este să plătești. Nu se știe ce vremuri vor veni peste nouă luni, poate va fi mai greu să plătească ratele”, susține Cabat.

În perioada următoare, potrivit analistului economic, ROBOR, ajuns deja la 7,7%, și IRCC vor crește și este de așteptat ca și dobânda de referință a BNR să crească.

„BNR e speriată că dacă cresc rapid dobânzile de politică monetară, încetinirea economică sau intrarea în recesiune vor fi accelerate. Mai devreme sau mai târziu, Banca Central Europeană și BNR vor acționa. În Ungaria, dobânda de politică monetară a crescut până la 11% și o va crește în continuare. România va trebui să își crească politicile monetară rapid”, este previziunea analistului economic.

Dacă amâni ratele pentru nouă luni, nu este exclus ca la final să plătești o rată cu cel puțin 30% mai mare.
Adrian Negrescu

Consultantul financiar Adrian Negrescu crede că guvernul anticipează că România se îndreaptă spre o perioadă de recesiune, în care multe companii vor închide porțile și vor apărea mulți șomeri.

„Mulți viitor șomeri au rate imobiliare, leasing. E bine să apeleze la măsura propusă de guvern pentru două – trei luni, dacă au rămas fără un loc de muncă. Dacă ajungi să își amâni ratele pentru nouă luni, nu este exclus ca peste nouă luni să plătești o rată cu cel puțin 30% mai mare, pentru că dobânzile nu stau pe loc. S-ar putea să sari din lac în puț, să te bucuri acum că nu plătești, dar să fie mai rău în viitor”, susține Negrescu.

Cele mai mari dobânzi din UE

Potrivit consultantului, Ministerul de Finanțe ar trebui să se asigure că dobânzile practicate de bănci sunt la un nivel suportabil de populație. Negrescu afirmă că România are cele mai mari dobânzi din UE, iar bancherii au transmis toate costurile generate de inflație și riscurile către client, iar „statul asistă cu larghețe și nonșalanță ieșită din comun la modul în care bancherii își rezolvă problema inflației prin creșterea dobânzilor”.

Consultantul financiar face un calcul în cazul ROBOR va depăși 8%.

„Rata plătită de un client ajunge să fie asociată cu o dobândă de peste 10%. La o dobândă de 10%, înseamnă că un credit de 100.000 de euro, luat pe 30 de ani, îl plătești de trei ori. E un record la nivel european”, este prognoza lui Adrian Negrescu.

Acesta subliniază că măsura guvernului reprezintă un „măr otrăvit”, mecanismul propus de guvern neavând o garanție că dobânzile vor scădea peste nouă luni.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG