În ședința Comitetului Local pentru Situații de Urgență din Roșia Montană care a avut loc pe 11 octombrie s-au discutat soluțiile pentru refacerea barajului surpat de la Roșia Montană, care a pus în pericol viața a peste 250 de oameni.
În documentul întocmit în urma întâlnirii la care au participat reprezentanții județului se arată că va fi alocată suma de 19,5 milioane de lei pentru reabilitarea porțiunii de baraj surpată.
Potrivit documentului, suma a fost stabilită și în baza unei adrese din 10 octombrie a firmei Trameco SA „prin care își exprimă disponibilitatea de a interveni în regim de urgență pentru a pune în siguranță barajul de la Tăul Mare și localitatea Roșia Montană”.
În aceeași hotărâre se arată că documentul va pleca spre Prefectura Alba pentru a cere banii din fondul de rezervă al Guvernului.
Contactat de Europa Liberă, primarul comunei Roșia Montană, Eugen Furdui, explică pentru ce ar fi, de fapt, folosiți banii.
„Acum lucrăm doar pe căile de acces, hotărârea este doar pentru drumurile de acces.” Deși are o ofertă clară din partea firme Tarmeco, primarul spune că nu are un contract cu aceasta și nici nu a făcut vreo plată.
„Până nu avem sumele primite și prinse în buget nu pot semna un contract”, explică Furdui. Spune că nu știe cum a ajuns ca firma Trameco să facă și evaluarea și să vină și cu deviz de lucrări.
„Angajații primăriei au participat la întâlnirea cu specialiștii aduși de județ și, în urma acelei întâlniri, a fost dată o hotărâre prin care, în cel mai scurt timp, trebuie să refacem drumul și să stabilim repoziționarea conductei și ulterior, în 14 zile, vom avea o soluție pentru baraj.”
„Suma mi se pare enormă și nu cred că vom primi”
Primarul Eugen Furdui spune că firma a fost la întâlnirea de la Prefectură unde se căutau soluțiile tehnice. „Au fost ei și Hidroconstrucția cei care lucrează în baraj. Cred că au fost anunțați de către Comisie. Nu știu bine.”
Cert e că a doua zi au venit cu hârtia cu suma pentru drum și țeavă. „Au venit și ne-au predat cu adresă de înaintare un deviz că atât valorează, dar eu nu sunt inginer, nu știu ce să zic.”
Primarul a înaintat hârtia la Consiliul Județean Alba care, la rândul lui, a trimis documentul la București. Reprezentanții Guvernului României au confirmat, pentru Europa Liberă, că propunerea a ajuns la Ministerul Dezvoltării și este în analiză.
Pentru că la mijloc este vorba de o situație de urgență, autoritățile locale au posibilitatea să încheie contractul fără licitație. Primarul spune că nici în ruptul capului nu va face asta.
„Am discutat cu departamentul de achiziții și situații de urgență. Trebuie transparență, nu pot da contractul direct”. El crede că suma solicitată e prea mare și că guvernul nu va da acești bani.
Cine este Trameco SA
Trameco SA este deținută în proporție de 93,39% de Selina SRL. Restul de acțiuni aparțin unui număr mare de persoane juridice. Firma a avut, în 2021, o cifră de afaceri de aproape 70 de milioane de lei și 49 de angajați.
Selina SRL este deținută în proporție de 100% de omul de afaceri din Oradea Beneamin Rus. El este, de altfel, și administrator al Trameco S.A.
Conform documentelor de la Registrul Comerțului, Selina este în reorganizare judiciară, iar site-urile de specialitate dau că ar avea un risc de faliment crescut.
Cine este Beneamin Rus
Patronul firmel Selina S.R.L., Beneamin Rus, a fost trimis în judecată anul trecut pentru evaziune fiscală și un prejudiciu de 1,5 milioane de lei. Rus era cercetat în calitate de administrator al grupului de firme Selina.
În rechizitoriu, procurorii au reţinut că „în perioada 2008-2013, inculpatul, în calitatea menţionată mai sus, ar fi dispus înregistrarea în evidenţa contabilă a societăţii pe care o conducea a unui număr de 60 de facturi ce reprezentau cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni comerciale reale, constând în achiziţii fictive directe de produse şi/sau prestări de servicii".
Rus nu este la primul dosar. El a fost judecat și într-un alt dosar în care, în 2018, Tribunalul Bihor a decis condamnarea fostului președinte al CJ Bihor, UDMR-istul Alexandru Kiss la 8 ani de închisoare. Beneamin Rus a fost condamnat la 4 ani de închisoare, tot cu executare pentru spălare de bani și abuz în serviciu.
Kiss a fost condamnat pentru luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu şi spălare de bani, acuzat că ar fi primit mită peste 4,3 milioane de euro, dintre care peste 800.000 de euro bani spălaţi prin firmele lui Beneamin Rus, potrivit DNA Oradea.
Decizia a fost anulată de Curtea de Apel Oradea, care a dispus reluarea procesului din cauza unor vicii care au dus la nerespectarea tuturor drepturilor inculpaţilor.
În aprilie 2022, cei doi au fost achitați pentru că faptele nu există, nu sunt prevăzute de legea penală sau a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică. Instanța a dispus însă confiscarea a aproximativ 2 milioane de euro de la inculpați.
Pompierii din Alba a decis să evacueze peste 260 de persoane, acum câteva zile, din Roșia Montană după ce o fisură a apărut în barajul de la Tăul Mare. Autoritățile au decis să scadă nivelul lacului piscicol cu 5 metri pentru a scădea presiunea pe baraj și a atenua pericolul iminent.
Europa Liberă a solicitat un punct de vedere de la firma Trameco S.A., dar nu a primit un răspuns până la publicarea acestui articol.