Punctul de frontieră de la Merdare a fost redeschis publicului, iar 20 de camioane așteaptă să treacă granița din Serbia spre Kosovo, potrivit serviciului balcanic al RFE.
Kosovo a închis punctul vamal cu Serbia de la Merdare, marți, pe fondul tensiunilor în creștere dintre kosovari și sârbi. Președintele sârb, Aleksandar Vučić, a spus că protestatarii de etnie sârbă din Kosovo sunt pregătiți să desființeze blocajele rutiere.
Peste noapte, două camioane au fost incendiate în nordul orașului Mitrovica, unde se afla o baricadă a protestatarilor de etnie sârbă. Incendiul a izbucnit pe podul de lângă Dudin krs, care duce spre drumul principal către Priștina.
Blocajele au fost menținute pentru 20 de zile consecutive. Aleksandar Vučić s-a întâlnit, miercuri seară, cu protestatarii din nordul Kosovo, în orașul Raska. Ulterior întâlnirii, el a declarat că protestatarii vor începe îndepărtarea blocajelor rutiere joi.
„Este un proces lung. Va dura o vreme”, a spus Vučić după vizita din orașul Raska.
Etnicii sârbi au baricadat mai multe drumuri în nordul Kosovo de-a lungul săptămânii. Punctul de trecere de la Merdare este cel mai important din Kosovo pentru transportul rutier de marfă.
Alte două punte de trecere au fost închise la granița cu Serbia, la Jarinje și Bërnjak. Autoritățile le-au solicitat oamenilor să treacă granița la alte puncte vamale, dar mai multe familii kosovare au spus că nu se vor putea întoarce în Kosovo de Anul Nou.
Pentru a facilita procesul înlăturării blocajelor, autoritățile kosovare l-au eliberat pe Dejan Pantic, fostul polițist al cărui arest i-a mobilizat pe cetățenii sârbi împotriva guvernului de la Priștina.
Soldații sârbi au fost dispuși, la începutul săptămânii, în cea mai înaltă stare de alertă, iar autoritățile sârbe au crescut numărul forțelor armate speciale de la 1.500 la 5.000 de persoane.
Protestatarii au spus că drepturilor lor de bază sunt încălcate de Kosovo și au fluturat steaguri ale Serbiei în fața baricadelor rutiere.
Uniunea Europeană și Statele Unite caută soluții
Uniunea Europeană și Statele Unite s-au arătat îngrijorate de situația din Balcanii de Vest. Într-o declarație comună, UE și SUA au făcut un apel la calm, cerând reținere din partea ambelor părți.
Comunicatul menționează că SUA și UE lucrează împreună cu președintele sârb, Aleksandar Vučić, și prim-ministrul kosovar, Albin Kurti, la găsirea unei soluții pentru rezolvarea tensiunilor.
Punctul de trecere de frontieră de la Merdare, din Kosovo, a fost blocat de camioane și tractoare. Aleksandar Vučić a făcut un apel la calm, cerându-le sârbilor din Kosovo să renunțe la proteste, însă a adăugat că situația nu va putea fi depășită în lipsa voinței din partea kosovară.
„Nu sunt sigur că vom depăși această situație - nu pentru că nu vrem, ci pentru că este imposibil să discuți cu cineva care nu își dorește acest lucru, care nu vrea să asculte niciun argument”, transmite președintele sârb.
Acesta a mai spus că SUA și UE au garantat că etnicii sârbi din nordul Kosovo nu vor fi pedepsiți prin lege sau arestați pentru proteste.
În comunicatul UE-SUA se adaugă că Statele Unite vor sprijini misiunea Uniunii Europene pentru statul de drept în Kosovo (EULEX). UE și SUA „se așteaptă ca Serbia și Kosovo să revină la promovarea unui mediu propice reconcilierii, stabilității regionale și cooperării, în beneficiul cetățenilor lor”.
Declarația adaugă, de asemenea, că Acordului de la Bruxelles care garantează facilitarea unui dialog între Kosovo și Serbia de către UE trebuie respectat.
Ministrul de Interne al Kosovo, Xhelal Svecla, a declarat, marți, că Serbia acționează sub influența Rusiei, iar blocajele sunt o încercare de a destabiliza Kosovoul. Acuzația a fost respinsă de autoritățile din Belgrad, care au spus că protejează interesele minorității sârbe din Kosovo.
Kremlinul a negat, joi, acuzațiile Kosovoului însă autoritățile ruse au declarat că susțin Belgradul.
„Serbia este un stat suveran și este cu totul greșit să căutăm influența distructivă a Rusiei aici”, a declarat reprezentantul Kremlinului, Dmitri Peskov.