Linkuri accesibilitate

Germania va trimite tancuri Leopard Ucrainei, iar SUA ar putea furniza tancuri Abrams


Statele Unite și Germania ar putea ajunge la un compromis cu privire la furnizarea de tancuri grele Ucrainei. Președintele Joe Biden ar putea decide să trimită tancuri Abrams M1, iar cancelarul Olaf Scholz tancul Leopard 2. Colaj
Statele Unite și Germania ar putea ajunge la un compromis cu privire la furnizarea de tancuri grele Ucrainei. Președintele Joe Biden ar putea decide să trimită tancuri Abrams M1, iar cancelarul Olaf Scholz tancul Leopard 2. Colaj

Cancelarul german Olaf Scholz ar fi decis să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina și să permită altor țări, precum Polonia, să facă același lucru, în timp ce SUA ar putea furniza tancuri Abrams, relatează Spiegel.

Berlinul este pregătit să trimită cel puțin o companie de tancuri Leopard 2 A6 care vor fi furnizate din stocurile Bundeswehr.

Pe termen lung, mai multe tancuri ar putea fi restaurate pentru a fi apte de utilizare, potrivit Spiegel.

Nici purtătorul de cuvânt al guvernului, nici Ministerul Apărării nu au comentat informația.

Parlamentul german va dezbate miercuri problema controversată a posibilei trimiteri de tancuri Leopard în Ucraina, relatează CNN.

Partidele de opoziție Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și Uniunea Creștin-Socială (CSU) au solicitat dezbaterea, argumentând că vor să „pună capăt blocadei Leopard a guvernului federal”. Partidele de opoziție afirmă, potrivit site-ului parlamentar, că guvernul german „trebuie să se teamă că pierde încrederea aliaților săi”.

Marți, Polonia a anunțat că a trimis Germaniei o cerere oficială prin care solicită ca Berlinul să permită reexportul tancurilor sale de luptă Leopard în Ucraina. Mișcarea sporește presiunea asupra Berlinului cu privire la livrarea de armament greu, pe care Kievul îl consideră crucial pentru a respinge invazia rusă.

Conform regulilor de achiziții militare, Germania trebuie să autorizeze orice reexport, explică Reuters.

Administraţia Biden înclină să trimită tancuri Abrams în Ucraina, iar un anunţ ar putea fi făcut chiar săptămâna aceasta, scrie, pe surse, The Wall Street Journal, care precizează că preşedinţia americană a refuzat să comenteze.

Potrivit Associated Press, care citează un înalt oficial american, un anunț oficial al SUA că va trimite puțin peste 30 de tancuri este de așteptat să vină miercuri.

Informația a provocat o reacție rapidă din partea ambasadorului Rusiei în Statele Unite, Anatoly Antonov, care a spus că ar fi o „provocare flagrantă”.

„Dacă Statele Unite vor decide să furnizeze tancuri, atunci justificarea unui astfel de pas cu argumente despre „arme defensive” cu siguranță nu va funcționa. Aceasta ar fi o altă provocare flagrantă împotriva Federației Ruse”, a spus Antonov, citat de The Guardian.

Ca răspuns la aceste rapoarte, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus în discursul său de noapte că Rusia se pregătește pentru un nou val de agresiune și că a văzut „multe eforturi, cuvinte și promisiuni” despre tancuri.

„Dar este important să vedem realitatea: nu este vorba despre cinci, sau 10 sau 15 tancuri. Nevoia este mai mare. În fiecare zi facem tot ce este necesar pentru a umple deficitul. Și sunt recunoscător tuturor celor care ne susțin în acest sens”, a spus Zelenski.

Anunţul SUA privind livrarea de tancuri Abrams ar face parte dintr-o înţelegere diplomatică mai largă cu Germania, prin care Berlinul ar fi de acord să trimită un număr mai mic de tancuri proprii Leopard 2 şi ar aproba, de asemenea, livrarea mai multor tancuri fabricate în Germania de către Polonia şi alte naţiuni.

Acest compromis ar rezolva dezacordul cu privire la tancuri care ameninţa să deschidă o falie în rândul aliaţilor, pe măsură ce războiul se apropie de sfârşitul primului său an.

XS
SM
MD
LG