Linkuri accesibilitate

Cutremur: Aproape 600 de copii orfani în Turcia. Milioane de oameni au rămas fără casă


Un copil ține în mână o cutie de plastic printre dărâmături, în Kahramanmaraș, Turcia, 14 februarie 2023.
Un copil ține în mână o cutie de plastic printre dărâmături, în Kahramanmaraș, Turcia, 14 februarie 2023.

Sute de mii de persoane fără adăpost se confruntă cu frigul și foamea, printre dărâmături, în Turcia și Siria, pe măsură ce speranțele de a găsi oameni în viață scad dramatic.

Cele două cutremure, din urmă cu o săptămână, și replicile lor au provocat decesul a peste 37.000 de oameni, relatează Reuters marți dimineață.

Accentul s-a mutat pe asigurarea de hrană și adăpost pentru numărul mare de supraviețuitori.

Potrivit guvernului turc, aproximativ 1,2 milioane de persoane au fost găzduite în cămine studențești, au fost ridicate peste 206.000 de corturi și 400.000 de victime au fost evacuate din zonele devastate, transmite AFP.

De asemenea, în multe orașe afectate de seisme au fost desfășurați polițiști și soldați pentru a preveni jafurile, în urma mai multor incidente care au avut loc în weekend.

Sute de copii orfani

La șapte zile de la primul cutremur, luni, frații Harun (opt ani) și Eyuphan (15 ani) au fost salvați după 181 de ore, conform agenției de știri Anadolu.

În acest sens, vicepreședintele Turciei, Fuat Oktay, a declarat că 574 de copii scoși din clădirile prăbușite au fost găsiți fără părinți supraviețuitori. Doar 76 fuseseră înapoiați altor membri ai familiei.

Reuters mai transmite marți dimineață că, la aproape 200 de ore de la primul seism, alte trei persoane au fost găsite în viață.

Costul economic al dezastrului ar putea ajunge la peste 84 miliarde de dolari, din care aproape 71 de miliarde de dolari pentru locuințe, se arată într-un raport al asociației patronale Turkonfed.

Siria: Dezastru umanitar după 12 ani de război civil și cutremure

Situația din Siria, deja măcinată de 12 ani de război civil, este deosebit de îngrijorătoare, mai transmite AFP.

Organizația Națiunilor Unite a organizat luni o reuniune de urgență privind modul în care să sporească ajutorul pentru zonele controlate de rebeli, în timp ce furia crește din cauza răspunsului internațional lent.

Președintele sirian Bashar al-Assad, izolat și supus sancțiunilor occidentale, a cerut asistență internațională pentru a ajuta la reconstrucția infrastructurii, unde ONU estimează că peste cinci milioane de persoane au rămas fără adăpost.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că Assad a fost de acord să deschidă încă două puncte de trecere a frontierei din Turcia spre nord-vestul Siriei pentru a permite intrarea ajutorului.

Înainte de producerea cutremurului, aproape tot ajutorul umanitar crucial pentru cele peste patru milioane de persoane care trăiesc în zonele controlate de rebeli din nord-vestul Siriei era livrat printr-un singur punct de trecere.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG