Linkuri accesibilitate

Premierul Japoniei va vizita astăzi Kievul


Kishida este primul premier al Japoniei de după cel de-al Doilea Război Mondial care va intra într-o zonă de război.
Kishida este primul premier al Japoniei de după cel de-al Doilea Război Mondial care va intra într-o zonă de război.

Premierul japonez Fumio Kishida va vizita astăzi Kievul pentru a discuta cu președintele Zelenski. Aceasta coincide cu vizita lui Xi Jinping la Moscova.

Vizita a fost anunțată public ieri, după ce Kishida se întâlnise la New Delhi cu omologul său indian, Narendra Modi. Vizita fusese aranjată în secret din cauza limitărilor impuse prin constituția japoneză pacifistă, așa că a fost o surpriză până când premierul era deja pe drum.

Potrivit anunțului Ministerului de externe din Japonia, Kishida „își va arăta respectul față de poporul ucrainean care își apără patria sub conducerea președintelui Zelenski și își va exprima solidaritatea și susținerea neclintită pentru Ucraina, în calitatea sa de lider al Japoniei și al G-7”.

Kishida va „respinge absolut schimbarea unilaterală a Rusiei față de statu-quo prin invazie și forță, reafirmându-și angajamentul de a apăra ordinul internațional bazat pe legi”.

Kishida este al șaptelea membru G-7 care vizitează Ucraina și primul lider al Japoniei care a pășit într-o zonă de război după 1945. Televiziunea națională din Japonia l-a arătat pe premier călătorind cu trenul din Polonia înspre Kiev.

După ce au fost invitați oficial în Ucraina în ianuarie, japonezii au promis luna trecută ajutoare în valoare de 5,5 miliarde de dolari.

Japonia s-a alăturat națiunilor vestice în condamnarea războiului început de Rusia. Japonezii au acordat până acum peste 7 miliarde de dolari în ajutoare și au primit 2.000 de refugiați, o decizie rară într-o țară cu o politică de imigrație extrem de strictă.

XS
SM
MD
LG