Linkuri accesibilitate

Consilier al lui Zelenski: „Nu există nicio piedică pentru crearea coaliției avioanelor de luptă!”


Avioanele de producție americană F-16 sunt considerate unele dintre cele mai fiabile avioane de luptă din lume.
Avioanele de producție americană F-16 sunt considerate unele dintre cele mai fiabile avioane de luptă din lume.

Nu există nicio piedică pentru crearea „​coaliției avioanelor de luptă” ​F-16 care să fie livrate de țările partenere Ucrainei, spune Igor Zhovkva, adjunct în biroul prezidențial al Ucrainei.

Declarația consilierului prezidențial ucrainean a venit după ce premierii din Marea Britanie și Olanda au convenit să sprijine crearea acestei coaliții. Decizia a fost luată într-o întrevedere cu ocazia reuniunii Consiliului Europei, conform unui anunț al biroului premierului britanic.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat la finalul săptămânii trecute că realizarea unei „coaliții a avioanelor de luptă” a fost scopul principal al vizitelor sale recente în mai multe state europene: în Italia, Germania, Franța și Marea Britanie.

„Două țări europene, Marea Britanie și Olanda și-au exprimat poziția (în favoarea creării coaliției avioanelor de luptă, n.red.). Lucrăm și cu SUA. Sperăm că deciziile necesare vor fi luate în zilele următoare - într-un format mai extins al coaliției. Cred că nu există niciun obstacol legat de această coaliție”, a declarat Igor Zhovkva, citat de agenția ucraineană de presă Interfax.

El a amintit de modul în care a fost realizată coaliția tancurilor de luptă.

„Ni s-a spus că nu vor exista artilerie vestică și vehicule armate în Ucraina și la scurt timp au început livrările. Sunt sigur că vor veni și avioane foarte curând”, a spus el.

Reprezentantul administrației prezidențiale a fost prezent la negocierile lui Volodimir Zelenski cu mai mulți lideri europeni și nu numai și spune că nu a văzut îngrijorări legate de faptul că livrările de armament Ucrainei l-ar înfuria pe Vladimir Putin.

„Nu am auzit asta nici la reședința prim-ministrului Marii Britanii, nici la Haga, nici la Helsinki, unde lideri ai țărilor nordice au vorbit de asemenea de participarea lor într-o astfel de coaliție”, a spus el.

„«Înfurierea» lui Putin e mai degrabă o narațiune marginală a Federației Ruse, pe care încearcă uneori să o lanseze în presă, incluzând-o, din nefericire și pe cea vestică”, a adăugat el.

Adjunctul-șef al biroului prezidențial a spus că piloții ucraineni vor fi antrenați în cel mai scurt timp pe avioane F-16.

„Înainte să primim aceste echipamente, așii noștri trebuie să învețe să le piloteze. Antrenamentul va începe foarte rapid. Vor parcurge acest proces foarte repede. De îndată ce vor învăța, sunt sigur că Ucraina va primi avione de mare precizie și calitate”, a conchis el.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a manifestat preocuparea pentru combaterea atacurilor aeriene rusești de multă vreme, subliniind necesitatea creării unui scut aerian deasupra spațului aerian ucrainean.

În ultima perioadă a accentuat importanța creării unei coaliții a țărilor care să livreze avioane de luptă F16, folosite de NATO.

Abordarea președintelui ucrainean vine în contextul contraofensivei pregătite de forțele armate ucrainene.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG