Linkuri accesibilitate

Ministrul Culturii din Ucraina a demisionat, după ce Zelenski a cerut finanțarea proiectelor culturale din surse externe


Ministrul Culturii din Ucraina, Oleksandr Tkachenko și-a anunțat vineri înaintarea demisiei, la scurt timp după ce președintele Zelenski a cerut finanțarea proiectelor culturale necesare în prezent din surse externe.
Ministrul Culturii din Ucraina, Oleksandr Tkachenko și-a anunțat vineri înaintarea demisiei, la scurt timp după ce președintele Zelenski a cerut finanțarea proiectelor culturale necesare în prezent din surse externe.

Ministrul ucrainean al Culturii Oleksandr Tkachenko și-a anunțat vineri demisia din funcție, după neînțelegeri legate de alocarea de fonduri pentru proiecte culturale în timp de război.

Anunțul vine după ce președintele Volodimir Zelenski a declarat joi că banii de la bugetul statului trebuie direcționați în mod substanțial pentru apărarea țării atacată de Rusia și că proiectele culturale trebuie finanțate din surse externe.

El a anunțat și că i-a cerut premierului Denîs Șmîhal să ia în considerare înlocuirea ministrului Culturii și Politicii Informaționale.

„Am înaintat cererea de demisie primului ministru în această seară, din cauza unui val de neînțelegeri cu privire la importanța culturii în timp de război”, a scris Oleksandr Tkachenko pe contul său de Facebook.

El s-a declarat surprins de declarațiile președintelui Volodimir Zelenski pe temă.

„În timpul războiului, atât fondurile private, cât și cele bugetare pentru cultură nu sunt mai puțin importante decât cele pentru drone, deoarece cultura este scutul identității noastre și al granițelor noastre”, a adăugat Oleksandr Tkachenko.

Anunțul a venit la câteva ore după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că i-a cerut premierului țării să ia în considerare înlocuirea lui Tkacenko.

„În vremuri de război ca acesta, atenția maximă a statului și, prin urmare, resursele statului, ar trebui să fie cheltuite pentru apărare. Este un lucru evident. Și fiecare proiect care poate fi implementat din resurse extrabugetare ar trebui implementat din resurse extrabugetare”, a spus Zelenski.

"Acest lucru se aplică diferitelor domenii, inclusiv culturii. Muzee, centre culturale, simboluri, seriale TV -- toate acestea sunt importante, dar acum există alte priorități".

El a menționat că i-a cerut premierului Denîs Șmîhal doi pași în acest sens: primul, să identifice resurse extra-bugetare pentru proiectele de care chiar este nevoie acum. Și al doilea, să ia în considerare înlocuirea ministrului Culturii.

Zelenski le-a transmis tuturor autorităților locale că „oamenii ar trebui să simtă că resursele bugetare sunt folosite corect și corect”.

„Toată lumea înțelege despre ce vorbim. Pavările, decorațiunile orașului și fântânile pot aștepta până după victorie”.

Site-ul de știri Ukrainska Pravda a publicat joi o știre care susținea că ministerul culturii a decis să aloce 448 de milioane de grivne (aproximativ 12 milioane de dolari) pentru producția unui serial de televiziune, notează agenția Associated Press.

De asemenea, Tkacenko a declarat recent într-o emisiune de radio că este oportună alocarea a aproximativ 13 milioane de dolari pentru a termina construirea unui muzeu pentru a comemora foametea Ucrainei din 1932-1933, considerată de Kiev ca un act deliberat de genocid al regimului liderului sovietic Iosif Stalin.

„Astfel de lucruri, care vorbesc despre suferința provocată poporului ucrainean timp de zeci de ani de către Moscova, ar trebui să se reflecte în muzeu”, a declarat el pentru Radio Liberty, notează agenția de presă.

"Dacă cineva spune că muzeul nu trebuie construit în timpul războiului, să ofere argumente, altele decât că este necesar să cheltuiască bani pentru reconstrucție. Există fonduri".

Moscova respinge interpretarea Kievului legată de foametea din anii '30, plasând evenimentele în contextul mai larg al fenomenelor de foamete care au afectat regiuni din Asia Centrală și Rusia, menționează AP.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG