Cererea de sprijin a fost făcută în timpul vizitei în Mali a unui lider al juntei nigeriene, generalul Salifou Mody. Acesta a intrat în contact cu grupul rus Wagner, a declarat Wassim Nasr, jurnalist și cercetător senior la Centrul Soufan, pentru The Associated Press.
"Ei au nevoie (de Wagner) pentru că vor deveni garanția lor pentru a se menține la putere", a spus Nasr, adăugând că grupul de mercenari analizează cererea. Un oficial militar occidental a declarat pentru AP că există informații care confirmă că junta din Niger a cerut ajutorul grupului Wagner.
Duminică este termenul limită duminică stabilit de Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) pentru eliberarea și restabilirea în funcție președintelui ales democratic în Niger, Mohamed Bazoum.
Șefii apărării din statele membre ale ECOWAS aprobat vineri un plan de intervenție, scrie AP, și au cerut militarilor să pregătească resurse pentru o eventuală intervenție în Niger.
Nigerul este considerat ultimul partener de încredere al Occidentului în lupta împotriva terorismului, într-o regiune în care loviturile de stat au fost frecvente în ultimii ani.
Junta militară care a dat lovitura de stat în Niger respinge Franța, fostă țară colonizatoare, și s-a apropiat de Rusia.
„Nu este posibil să spunem că Rusia este direct implicată în lovitura de stat din Niger, dar în mod clar, există o atitudine oportunistă din partea Rusiei, care încearcă să sprijine eforturile de destabilizare oriunde le găsește", a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a Ministerului francez al Afacerilor Externe, Anne-Claire Legendre, transmite AP.
O posibilă intervenție militară a ECOWAS nu e lipsită de riscuri. Guvernele militare din Mali și Burkina Faso, cu regimuri instalate de asemenea în urma unor lovituri de stat, au anunțat că „orice intervenție militară împotriva Nigerului va fi considerată o declarație de război împotriva Burkinei Faso și Mali".
Algeria, care se învecinează la nord cu Nigerul, a anunțat că se opune unei intervenții militare, deși dorește revenirea la ordinea constituțională. De asemenea, Nigeria dorește continuarea eforturilor diplomatice.
În Niger, SUA și alți parteneri au investit sute de milioane de dolari de asistență militară pentru a combate amenințarea jihadistă din regiune.
Franța are 1.500 de soldați în Niger, deși liderii loviturii de stat spun că au rupt acordurile de securitate cu Parisul. SUA are 1.100 de militari în țară.
Când Wagner a intrat în Mali la sfârșitul anului 2021, armata franceză a fost înlăturată la scurt timp, după ani de parteneriat.
Grupul Wagner a fost ulterior desemnat organizație teroristă de către Statele Unite.